Tanie, Niezawodne, Oszczędne Auto za 10 tys.

28 Wrz 2013, 06:25

No przekonałeś mnie, decyduje się na Toyote Corollę ;). A możesz mi powiedzieć jak ze spalaniem ??? Wspominałeś od 4-6L ale jak z twoim doświadczeniem jak często tankowałeś i ile kilometrów pokonywałeś codziennie ??

Mam dwa linki aut które wyglądają ciekawo ale co do ceny to nie wiem, warto dzwonić / oglądać czy odpuścić sobie ??

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Drugie autko to E12, nie wiem czy jest jakaś wielka różnica odnośnie wytrzymałości i spalanie, ocen jeśli możesz :).

Dzięki z góry !! Mój stary nadal ma Avensis i jest zadowolny, ale ma ją sprzedać niedługo i kupić coś innego, ale przejechał nią sporo i tylko raz przez 5 lat jazdy trzeba było koło dwumasowe i sprzęgło naprawiać. :). Myślę że nawet Corollę będzie chciał pożyczać od czasu do czasu :D.
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

28 Wrz 2013, 06:51

Jak dla mnie za tanie. A szczególnie ta krótka. Poza tym z Pruszkowa nikt jeszcze dobrym autem nie wyjechał :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Wrz 2013, 07:04

Czy możecie mi pomóc przy znalezieniu dobrej Corolli E11 lub E12 2.0 D4D ??

Przebieg żeby nie był większy niż 200 tysięcy jeśli się da, no i do 10,ooo złotych.

Znam parę znajomych mechaników więc w razie czego przy oględzinach mi pomogą, i sam się interesowałem na co zwracać uwagę przy aucie.

Jeśli możecie to bardzo proszę o pomoc :), linki, ogłoszenia, cokolwiek ;)
Kacpero223
Początkujący

28 Wrz 2013, 07:43

Za 10k zapomnij o e12 d4d i do tego trzeba sprawdzic przy za kupie po ViNie konkretny model jakie ma wtryski i czy ma dwumasę. Jak miałbys więcej kaski to e12 ale najlepiej 2002r.

Co do linków które wkleiłeś ta niebieska jest dziwnie sftografowana czyli bez wnętrza a ta jasna jest ciekawostką poniewaz ma silnik 1,9d z żabojada i z miejsca cena jest 40%niższa.

Jeżeli chodzi o mnie to podałem Ci spalanie które wynikało z tankowania pod korek. Przebiegi dzienne miałem spore ponieważ dużo jeżdżę firmowo. Żby trzymać sie przedziału 5-6,6l musisz jeżdzić do 130km/h ponieważ skrzynka jest zestopniowana bardzo krótko co jest fajne w mieście ale nie koniecznie w długiej trasie.
Corollkę d4d zastąpiłem corollka 1,6 (przed lift) ponieważ jest równie wytrzymała i szybsza a jak jedziesz na lpg to też jest oszczędnie. No i benzynke łatwiej trafić z nie cofniętym licznikiem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Wrz 2013, 10:39

Jasiek90 napisał(a):Siostra ojca miała 206 przez 8 lat

No i bardzo się chwali że miała tylko ile kilometrów zrobiła???
U mnie w firmie w ciągu 8lat zrobię 600tyś.km., moi koledzy tyle samo więc jeżeli tu się sprawdzają jakieś rozwiązania to czemu miałby się nie sprawdzić tam gdzie robi się 20tyś.km. rocznie. A z utratą wartości też będziesz polemizować albo może porównasz wystrzałowe jednostki 206ki do JDMowych 16V.
Jeszcze raz powtórzę że jeżeli komuś nie przeszkadza nudność satrej tojki to w przedziale cenowym około 10k aut do 2002r żabojady prezentują miernotę począwszy od silników z ery kamienia łupanego (benzynowe) do trwałości np.: zawieszenia.
I proszę Cię nie udawaj ze nie ma tego problemu a tym bardziej że śmieszne jest podawanie np.: ceny tylnej belki (ju noł o co mi biega :D ) gdzie ktoś ją musi zamontować i później zrobić zbieżność co chyba nie jest za darmo.

Jak już tak polecasz 306 to porozmawiaj z policjantami którzy mieli okazję jeździć 306mi służbowymi, ja rozmawiałem więc nie będę używać słów którymi opisywali te auta zresztą to samo tyczy się super poprawionych Alf.

Polecaj francuzy ale vs nowe JDM bo do starych nie ma co porównywać.
szybki
Moderator - Tuning

28 Wrz 2013, 10:49

Moja dziewczyna ma Toyote Yaris i mimo ze wedlug mnie z wygladu jest obrzydliwa i plastikowa we wnetrzu to trzeba przyznac ze jest cholernie bezawaryjna,pali bardzo malutko i jak na swoj rozmiar ilosc miejsca we wnetrzu jest zadziwiajaca :) z czystym sumieniem moge polecic to auto jezeli oczekujesz niskich kosztow eksploatacji ale bedziesz musial zniesc to plastikowe wnetrze i cyfrowe zegary na srodku deski rozdzielczej :) a jezeli chodzi o peugeota 206 to znajomy ma takiego i bardzo sobie chwali,mowi ze dosyc duza ilosc miejsca,fajnie sie jezdzi i podobno pali mu 5l,chyba ma go w dieslu ale nie mam pewnosci :)
PhilHeath
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...

28 Wrz 2013, 12:01

PhilHeath napisał(a): peugeota 206 to znajomy ma takiego i bardzo sobie chwali,mowi ze dosyc duza ilosc miejsca,fajnie sie jezdzi i podobno pali mu 5l,chyba ma go w dieslu ale nie mam pewnosci

I ja mogę Ci przytoczyć bardzo dużo takich przykładów z jednym małym ale trzeba się dowiedzieć ile ma zrobione kmów, co jest dla niego dobrze a co źle sprawujący się samochód. Z doświadczenia wiem że 3/4 kierowców jest skrajnymi laikami gdzie jak auto rusz z miejsca to znaczy że spełnia swoje zadanie i jest ok.
PhilHeath napisał(a):Moja dziewczyna ma Toyote Yaris i mimo ze wedlug mnie z wygladu jest obrzydliwa i plastikowa we wnetrzu to trzeba przyznac ze jest cholernie bezawaryjna,pali bardzo malutko i jak na swoj rozmiar ilosc miejsca we wnetrzu jest zadziwiajaca z czystym sumieniem moge polecic to auto jezeli oczekujesz niskich kosztow eksploatacji ale bedziesz musial zniesc to plastikowe wnetrze i cyfrowe zegary na srodku deski rozdzielczej

I pomyśl sobie że yaris w porównaniu do poprzedniczki (starletka) jest psujakiem :D
szybki
Moderator - Tuning

28 Wrz 2013, 15:19

Tzn.? mam szukać spośród rzeszy 100 000 policjantów i pytać się który jeździł 306?
Do autora tematu, zacytuję Ci wycinek z przeglądu samochodów tanich w utrzymaniu z Motorr. 39/2013
"Kompaktowy Peugeot z lat 90. był prawdziwym megahitem w Europie.
W samej Wielkiej Brytanii sprzedało się 400 tys. sztuk "306" a tylko 120 tys. sztuk modelu 308.
W Polsce nigdy nie zdobył dużej popularności, ponieważ rodzimi klienci zdecydowanie woleli Golfa III.
Niesłusznie bo 306 jest co najmniej tak samo dobre jak Golf(a nawet lepszy pod pewnymi względami" i można go kupić znacznie taniej.
Za 3,5-5 tys. zł przebiera się w sprawnych zarejestrowanych w Polsce samochodach z nadwoziem 5 drzwiowym, ABS-em i wspomaganiem kierownicy.
Rzadko trafiają się egzemplarze skorodowane - fabryczne zabezpieczenie blach zasługuje nadal na uznanie, a rdzewieją głównie auta powypadkowe.
W gamie silnikowej brak jednostek które wypadałoby odradzić- wszystkie mają swoje drobne usterki, ale są one łatwe do usunięcia.
Polecamy niewysiloną odmianę 1.6 o mocy 88 KM również z LPG.
Dla cierpliwych kierowców przewidziano wolnossącego diesla 1.9 D o ogromnej wytrzymałości.
Świetnie sprawdza się w mieście bo jest niewrażliwy na częste zapalanie i gaszenie.
Prawdopodobne wydatki, jakie mogą czekać nabywcę to regeneracja tylnej belki i naprawy przepalonych cewek zapłonowych w silnikach 1.4 i 1.6
"
Mamy też wyszczególniony pakiet eksploatacyjny w którego skład wchodzą: amortyzatory przednie, tylne, wahacz przedni, zestaw rozrządu, klocki i tarcze hamulcowe przednie, sprzęgło i komplet opon.
Dla 306 koszt takiego pakietu to 2645 zł to taniej niż w przypadku Golfa III - 2725 zł czy Yarisa I -2710 zł, tańsza okazała się jedynie Astra F i Seicento, dla porównanie te same części do Hondy Civic -4185 zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Wrz 2013, 21:32

No już można odpuścić E12. Więc pozostaje E11 2.0 d4d z dobrym przebiegiem i w dobrym stanie. Być może trochę wiecej nóż 10 mogę wycisnąć ale zobaczymy.
Kacpero223
Początkujący

29 Wrz 2013, 18:07

A co powiecie Panowie na mazda 323 albo 626 w tej cenie?
Stannny
Nowicjusz

Auto: Brak

29 Wrz 2013, 21:45

Na Mazdach to ja się nie znam, ale jeśli chodzi o mnie to ja preferuje Toyoty, Hondy i Nissany z tymi mam dobre doświadczenia
Kacpero223
Początkujący

30 Wrz 2013, 08:59

Dołączam się do pytania. E11 wygląda na dobry wybór jeśli chodzi o autko przy budżecie 10k (sam szukam). Ale co z mazdami? Warto się nimi interesować? Bo można w tej cenie z niezłym wyposażeniem znaleźć.
raditz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2010
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

30 Wrz 2013, 11:03

No jeśli chodzi o E11 to teraz mam problem w znalezieniu dobrej do 10 tysięcy, są za mniej ale ch...a wie czy dobre czy ktoś tam cwaniakowal. Jeśli chodzi o Mazde to nie wiem... Wszystko zależy od tego czy jest nie zawodny i czy części są drogie. Nie znam sie ale myśle ze części mogą być drogie w razie awarii
Kacpero223
Początkujący

30 Wrz 2013, 11:39

Panowie co myślicie o tych egzemplarzach ?? Miejscowość już nie robi mi różnicy, jeśli auto jest warte uwagi to mogę i tam pojechać po nie. Ale na razie główna ocena ogłoszeń, wybór wybranych ogłoszeń i kontakt telefoniczny.

Więc jak sądzicie które są godne uwagi a które może lepiej odpuścić, jeden jest w Grodzisku Mazowieckim... tam to zawszę mogę się przejechać bo blisko... więc nawet jeśli nic specjalnego to można obejrzeć i sprawdzić.

Co do reszty proszę o wasze opinie !! :D

[link do oferty na Allegro wygasł]

Kacpero223
Początkujący

04 Paź 2013, 21:04

Dzięki narzeczonej mam ostatnio okazję próbować Almery. Muszę przyznać, że jest dosyć zrywny (115KM). Robiłem pomiar do setki i mogę stwierdzić, że 10s to nie przesada. Bardzo praktyczny i niezawodny. Spalanie przy mojej BARDZO ciężkiej nodze - czasem dochodzi do 13l/100km! Ale normalnie pali ok. 8l. Ogólnie samochod warty polecenia. Zajrzyj na jakieś stronki, gdzie są darmowe ogloszenia. Dużo ludzi tam się ogłasza, bo po prostu nie chcą wydawać kasy na ogłoszenia. A przecież samochody w niczym nie ustępują tym z giełdy, czy komisu.
Duży kredyt? O ile masz dobrą płynność finansową i potrafisz udowodnić, że jesteś rzetelnym kredytobiorcą – oferują o dużo tańsze raty. Dlaczego? Zastanów się ile kosztuje bank, obsługa klienta, który bierze 1000 zł, a 20 000?
marian21
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 06 2002
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: vw golf 4 1.4 16v