Tanie opony całoroczne

08 Wrz 2019, 09:09

Cześć,
Potrzebuję Waszej porady nt opon całorocznych w wersji dość mocno budżetowej, do max 650-700 zł za komplet, czyli tak naprawdę te najtańsze opcje. Rozmiar opony - 15/195/55, do Seata Ibizy 6L. Miałem zamiar kupić markowe używki, ale wybór całorocznych jest niewielki, w moich okolicach nic nie znalazłem, cenowo też wychodzi to prawie tyle co komplet najtańszych nowych ;) Mam zresztą kiepskie doświadczenie z używanymi, trochę loteria. Jeździłem kiedyś kilka miesięcy na nowych Imperialach (wersja All Season Driver) i było całkiem ok, może trochę głośne były, ale to najmniejszy problem. Te są w tej chwili po ok. 800 zł za komplet, co byłoby jeszcze do przejścia, kwestia czy są faktycznie lepsze od tych zupełnie najtańszych chinoli? Z tych co znalazłem:

https://www.inopony.pl/opony,0,144959/p ... ef=skapiec -> firma od niedawna na polskim rynku, ten sam producent co Maxxis, dość mało opinii, wydają się w miarę ok

[link do Oponeo wygasł] -> o Zeetexach są różne opinie, nie jestem przekonany, ale może nie ma tragedii?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Możecie coś doradzić? Ja wiem, że za 1000-1200 zł już znajdę coś markowego, ale chciałbym jednak trzymać się tego budżetu, myślę że i tak jest to lepsza opcja niż używane.
Pozdrawiam
grotx
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 09:23

grotx napisał(a):opon całorocznych w wersji dość mocno budżetowej, do max 650-700 zł za komplet, czyli tak naprawdę te najtańsze opcje
Z najtańszych najlepszą opcją będzie Zeetex PC4000 4S VFM i tu powinieneś zmieścić się w budżecie bo można je kupić po około 170zł za sztukę.

Wydając trochę więcej kupisz Barum Quartaris 5 i tu powinieneś zmieścić się w 1000zł.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Wrz 2019, 09:44

No tak, o tych Zeetexach wspominałem i w sumie mógłbym wziąć, jedynie te kilka opinii które znalazłem jakoś trochę mnie powstrzymuje. Podobno są drgania, słaba przyczepność itd. Kilka razy była opinia, że w niskich temperaturach się sprawdzają, ale na lato się nie nadają. Dlatego pytam, może ktoś miał styczność i mógłby coś więcej powiedzieć. Z tych opcji ponad budżet to widziałem te Barumy i Nexeny, obie wychodzą ok 900 zł.
grotx
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 11:20

Ja mając tak skromny budżet, chyba zaryzykowałbym te Torque .
Na Oponeo mają całkiem dobre opinie, a firma niby brytyjska.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2019, 15:37

Torque firma brytyjska, chociaż produkcja to już raczej niekoniecznie :wink:
Wszystkie tu wymienione opony mają dość podobne parametry, i każda z nich ma w większości bardzo pozytywne komentarze w internecie (na ile są prawdziwe to inna sprawa) i trochę utrudnia mi to wybór, bo wszystkie takie tanie i dobre? :D
grotx
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 16:00

grotx napisał(a):Torque firma brytyjska, chociaż produkcja to już raczej niekoniecznie
Wszystkie tu wymienione opony mają dość podobne parametry, i każda z nich ma w większości bardzo pozytywne komentarze w internecie (na ile są prawdziwe to inna sprawa) i trochę utrudnia mi to wybór, bo wszystkie takie tanie i dobre?

No niestety masz rację, ale jak się szuka najtańszych opon, to jednak jakieś ryzyko trzeba podjąć.
W ogóle to dosyć drogi rozmiar. Sprawdzałeś jakie rozmiary są dopuszczone przez producenta :?: Bo może w ten sposób można by kupić lepsze opony w zbliżonej cenie.
185/60/15 pewnie byłyby trochę tańsze.
Za 900zł byłyby już bardzo dobre opony
W sumie to za 850 :mrgreen: i dostawa gratis.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...
    Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...

08 Wrz 2019, 17:42

Właśnie sprawdzałem te zamienniki i właściwie każde źródło podaje coś trochę innego. Ponoć dopuszczalny odchył to jest w granicach 2%. Fabryczne u mnie to były R14 185/60, te R15 195/55 to dość powszechny zamiennik. Używając tego kalkulatora opon, wychodzi że jeszcze dałoby radę wstawić R15 195/50 (różnica -0.28%) oraz R15 185/55 (1.19%). Nie chciałem już kombinować z rozmiarami, ale faktycznie, widać że ceny są sporo niższe przy tych innych rozmiarach...

Kurde, tu jest dobra opcja :shock: [link do Oponeo wygasł]
grotx
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 18:07

Jeżeli szukasz zamienników, to musisz szukać od podstawowego rozmiaru. Najbliżej oryginału 185/60/14 na 15" są 195/50/15 i 185/55/15, ale 195 są bliżej i do tego są tańsze, więc radziłbym szukać opon w tym właśnie rozmiarze.
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]
edit: Nie sprawdziłem Twojego linku i sam wklejam to samo :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2019, 18:35

Tak, chyba poszukam 195/50. Niższy profil, ale mam nadzieję że będzie ok, ze wszystkich wyliczeń te wychodzą jako najlepszy zamiennik. Ciekawe, że taka różnica w cenach przy podobnych rozmiarach i wchodzimy na trochę inną półkę, dalej niby ekonomiczna, ale już te wszystkie opony wydają się być jednak pewniejsze :)
Dobra, to tak mieszcząc się w budżecie miałbym do wyboru właściwie Nexeny, Barum Quartaris 5, Matador MP62 oraz GT Radial...
grotx
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 19:05

To to samo co Kormorany, jest to najnowszy model budżetowych opon wielosezonowych Michelina
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2019, 19:34

yeti65 napisał(a):https://allegro.pl/oferta/4x-riken-all- ... 8313751217
To to samo co Kormorany, jest to najnowszy model budżetowych opon wielosezonowych Michelina

Jeżdżę na takich Kormoranach i jest git. :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Wrz 2019, 21:26

Ok, czyli Rikeny też dają radę, już byłem właściwie na te Barumy nakręcony, to może jeszcze trzeba zmienić zdanie :wink: Dzięki za pomoc, jak jeszcze macie jakieś sugestie to oczywiście dawajcie znać. Pozdrawiam
grotx
Nowicjusz

09 Wrz 2019, 04:33

grotx napisał(a): już byłem właściwie na te Barumy nakręcony, to może jeszcze trzeba zmienić zdanie

Kormorany(Rikeny), to moim zdaniem lepszy wybór niż Barumy :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Wrz 2019, 21:20

Wydaje mi się, że w tym budżecie znajdziesz spokojnie Yokohame 4S AW21. Będziesz miał opony w klasie premium. Nie wiem jak z całorocznymi ale sezonowe robią bardzo dobre.
Bonzo12
Początkujący

Prawo jazdy: 08 06 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

13 Wrz 2019, 19:42

Yokohamy już trochę droższe, bliżej 1000 zł. Także raczej Riken, lub ew. Barum. Gdzieś czytałem jakąś w miarę świeżą dyskusję nt Nexenów i podobno fajnie się sprawdzają na śniegu, są ciche itd. ale bywają problemy z wyważaniem, biciem na kierownicy itp. Ponoć niektóre partie są ok, a niektóre nie do końca. Nie wiem na ile w tym prawdy, pewnie wybiorę coś z tych dwóch wyżej wspomnianych :wink:
grotx
Nowicjusz