Tanie opony z azji

14 Paź 2014, 11:28

Mam podobne zdanie jak przedmówca, bardzo sobie chwalę opony azjatyckich producentów osobiście jestem aktualnie użytkownikiem zimowych opon marki Kumho od kilku tygodni. Śniegu wprawdzie jeszcze nie poczuły ale niejednokrotnie testowałem je na deszczu i raz uratowały mi samochód kiedy byłem o krok od poślizgu. Cena jest naprawdę współmierna do jakości.

Polecam i pozdrawiam.
maniak333
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2000
Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.8 100 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Paź 2014, 22:39

Azjatyckie tak jak Kumho, ale nie Chińskie bo to jest jakieś nieporozumienie się zużywają szybko i jest kiszka.
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

31 Gru 2014, 10:36

Wiesz co ja mam opony aelous od zeszłego sezonu i nie są złe wręcz przeciwnie bardzo sobie chwalę. Przejechałem na nich w zimie około 20 000 km i sprawiły się bardzo fajnie.
MarekKownacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1990
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: BMW
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

31 Gru 2014, 12:50

A wiesz jakie one mają opory toczenia? To powoduje wyższe spalanie etc. Lepiej kupować opony z wyższej półki i nie ma co nawet dyskutować - oczywiście jak ktoś ma budżet ;)
slickrz
Aktywny

31 Gru 2014, 15:56

pimpurdan napisał(a): a nawet Dębica (o czym mało kto wie że to Michelin!).

Mylisz się Dębica należy do Goodyear'a,a do Michelina należy Kormoran :!:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

01 Sty 2015, 16:42

Też uważam, że chinoe chinolami, ale opona może być mam letnie z aeolusa i jest ok.
Kilinkiewicz
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 06 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat Panda
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...

09 Sty 2015, 07:30

U nas marka Sailun jest chyba jedną z najbardziej popularnych, jeżeli chodzi io opony z Azji = sporo widzę ją na drogach. Ciekawy tekst o marce na
[link wygasł] Choć ja nie kupiłbym opon z Chin
slickrz
Aktywny

19 Sty 2015, 13:56

Już sam tytuł wskazuje - tanie opony z azji, że coś z tym jest nie tak.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

26 Mar 2015, 14:57

tomczak78 napisał(a):Już sam tytuł wskazuje - tanie opony z azji, że coś z tym jest nie tak.

Bez przesady. Nie generalizowałbym aż tak. Po pierwsze wszystkie importowane muszą mieć odpowiednie atesty i certyfikaty. Wprowadzenie ich na rynek wiąże się ze sporą ilością formalności. W dodatku nie wszystkie opony azjatyckie są złe. Jak zawsze trafiają się lepsze i gorsze. Znajomy jeździ na indonezyjskich Achillesach i jak mówi jest zadowolony. Gdybym miał ograniczony budżet i musiałbym wybierać pomiędzy używką, nalewką i tanią oponą to wybrałbym nową oponę z gwarancją.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

08 Kwi 2015, 21:10

Ostatnio właśnie oglądałem u kolegi w warsztacie opony Achillesa , nowe i nalewki i zdecydowanie lepiej wyglądały te pierwsze . Zresztą kolega polecając Mi je wystawił im bardzo dobrą opinię :) , ludzie je kupują i nie ma problemów więc i ja raczej je kupię .
kolargol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: mercedes
Silnik: disel

02 Lut 2016, 19:51

mija praktycznie 6 lat od kiedy założyłem ten wątek - w między czasie testowałem parę różnych opon właśnie z azji. Kupuję w Niemczech bo jak wiadomo, na rynek niemiecki wszystko jest lepsze ;) nawet kawa i proszek :P hehe ale do rzeczy. Ani razu się nie zawiodłem. Raczej można polegać na opiniach internautów.

Na jednym aucie mam założone tak egzotyczne opony jak Star Performer SPTS AS. Całoroczne. Auto jeździ 10 tys na rok i śmiga na nich drugą zimę. Zero stresu na śniegu, na mokrym też całkiem pewnie hamują. Efektowny bieżnik, ładny ślad zostawiają. Nie było problemu z wyważeniem, nie ma też jakichś buł na oponie.

Na drugim aucie założyłem Hankook optimo też całoroczne. Nie mam uwag. Wszystko w normie, pewnie hamują na każdej nawierzchni. Nie szarpią kierownicą przy przejeżdżaniu przez głębokie kałuże, generalnie produkt godny polecenia. Raczej już nie wrócę do opon sezonowych, bo jak pokazuje praktyka, całoroczne o wiele lepiej się spisują w naszym klimacie. NA ciężkie warunki śniegowe i tak trzeba mieć łańcuchy. Nawet jeśli zużycie nastąpi szybciej to i tak się to bardziej opłaca niż zakup dwóch kompletów i trzymanie po komplecie w garażu. Oszczędność miejsca i pieniędzy. Poza tym co nowa opona to nowa, kilkuletnia zimówka niestety nie ma szans nową całoroczną, wiem, bo tak właśnie podmieniłem i byłem pozytywnie zaskoczony.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

02 Lut 2016, 20:45

Witam, a co byś doradził w sprawie nowych opon letnich, budżetówek. Rozmiar 205/55/R16. Zetex, goodride rp28, westlake sa07?
Chce kupic letnie gumy do spokojnej jazdy. Warto kupic nowego chinczyka z gwarancja?
Mefiu5
Nowicjusz

Auto: Szukam...

03 Lut 2016, 15:24

na żadnej z tych opon nie jeździłem ale przy wyborze kieruję się etykietami energetycznymi

Goodride RP28 Opór toczenia C, Aquaplanning C, Hałas 71 db, cena ok 160 zł/szt
Zetex HP 102+ Opór toczenia E, Aquaplanning C, Hałas 73 db, cena ok 314 zł/szt bieżnik raczej na deszcz, co zresztą sugeruje poziom hałasu
Zetex ZT1000 Opór toczenia E, Aquaplanning C, Hałas 71 db, cena ok 174zł/szt, 4 rowki, będzie dobra w deszczu, podobna do Conti
Westlake tej marki nie znam. Raczej trzeba sobie samemu porównać i wybrać. Motyw z etykietami jest dobry, bo nie musisz polegać na porównaniach gazetowych, które trudno uznać za coś innego niż manipulację. Opona sprzedawana w legalnym sklepie na pewno będzie miała homologację "E" więc jest to produkt który przeszedł odpowiednie próby i jest bezpieczny. Rzadko u nas podaje się parametr Treadwear czyli zużycie bieżnika, czasami można odczytać z opony, szczególnie takich modeli co są wysyłane do USA. To również dużo mówi jak szybko będzie się opona zużywać. W sprawach motoryzacyjnych EU ciągle jest za Stanami. Europosłowie nawet nie mają świadomości, że można zmusić producenta do podawania takiego parametru. VW już płaci w USA kary, a w EU??? Szkoda gadać...
Ostatnio edytowany przez karlone, 03 Lut 2016, 15:33, edytowano w sumie 1 raz
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Lut 2016, 15:32

Kupilem zeetex zt1000. Podobno lepsze od debicy, kormorana, daytonow, westlake, goodride, uniroyala. Zobaczymy co to bedzie. Pozdrawiam
Mefiu5
Nowicjusz

Auto: Szukam...

14 Mar 2016, 14:06

Również jestem ciekawy Zeetexów.
Ja z kolei korzystam 4 już sezon z opon Goodride i lato i zima.
Na początku bardzo ostrożnie podchodziłem do tematu. Przygoda się zaczęła od zimowych Goodride SW601 - takie asymetryki. Było naprawdę dobrze. Potem do drugiego autka Goodride SW608 - kolejne zimówki, kolejny raz lepsze niż sądziłem. Po kolei. Na SW601 żadnych problemów z jazdą w kopnym śniegu w dość ciężkim dla opon terenie (tereny górskie, tam, gdzie jeszcze łańcuchy nie są koniecznością). Kolejne zimy nieco łagodniejsze ale i tu żadnych problemów teraz już z SW608. SW608 przy okazji są normalnie ciche. Jeździłem na wielu zimowych oponach. Jednego jestem pewien - lepsze (dużo) nowe Goodride zimowe niż w połowie zużyta opona z klasy wyższej. Naprawdę.
feehc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Auto: Renault Scenic, 1,9dci