mija praktycznie 6 lat od kiedy założyłem ten wątek - w między czasie testowałem parę różnych opon właśnie z azji. Kupuję w Niemczech bo jak wiadomo, na rynek niemiecki wszystko jest lepsze
![Wink ;)]()
nawet kawa i proszek
![Razz :P]()
hehe ale do rzeczy. Ani razu się nie zawiodłem. Raczej można polegać na opiniach internautów.
Na jednym aucie mam założone tak egzotyczne opony jak Star Performer SPTS AS. Całoroczne. Auto jeździ 10 tys na rok i śmiga na nich drugą zimę. Zero stresu na śniegu, na mokrym też całkiem pewnie hamują. Efektowny bieżnik, ładny ślad zostawiają. Nie było problemu z wyważeniem, nie ma też jakichś buł na oponie.
Na drugim aucie założyłem Hankook optimo też całoroczne. Nie mam uwag. Wszystko w normie, pewnie hamują na każdej nawierzchni. Nie szarpią kierownicą przy przejeżdżaniu przez głębokie kałuże, generalnie produkt godny polecenia. Raczej już nie wrócę do opon sezonowych, bo jak pokazuje praktyka, całoroczne o wiele lepiej się spisują w naszym klimacie. NA ciężkie warunki śniegowe i tak trzeba mieć łańcuchy. Nawet jeśli zużycie nastąpi szybciej to i tak się to bardziej opłaca niż zakup dwóch kompletów i trzymanie po komplecie w garażu. Oszczędność miejsca i pieniędzy. Poza tym co nowa opona to nowa, kilkuletnia zimówka niestety nie ma szans nową całoroczną, wiem, bo tak właśnie podmieniłem i byłem pozytywnie zaskoczony.