Tanie samochody(tico,corsa,golf3) ktory najlepszy.

16 Lut 2014, 13:14

Witam!
Potrzebuje samochodu,ktory bedzie dojezdzał tylko na krotkich dystansach.
Codziennie bedzie to 2x5km,okolo 25 dni w ciagu miesiaca.Fajnie jakby koszt przejechania nie przekroczył 120zł na msc.
do wyboru mam tico(0.8),corse (1.2) i golfa 1.6.
Z tego co wiem auto duzo spali na malych odcinkach,czy roznice miedzy tymi samochodami byłyby duze ? oczywiscie chodzi o spalanie. reszte bedzie stał,wiec nawet nie patrze na wygode,bo 5 min i wysiadam :P
Edit:stawiam tez na niezawodnosc,reszta obojetna
eryk2233
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 1981
Auto: nyc

16 Lut 2014, 14:06

Najmniej spali Tico i jeśli auto ma tylko jeżdzić,być sprawne i mało palić to ja jestem za Tico.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lut 2014, 14:11

Jeżeli stawiasz na ekonomie i niezawodność to odpuść Corse 1.2. Pali strasznie dużo a do tego jest awaryjna. Lepiej pomyśleć o Corsie 1.4 8v. Może nawet z LPG się trafi. Tico bardzo fajne, mało pali, dynamiczne. Golf 1.6 pali więcej niż Corsa 1.4 i Tico ale jak znajdziesz z gazem to też będzie oszczędnie :wink:
A jaki masz budżet bo może jeszcze pomyślisz o SC 1.1 :?:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Lut 2014, 14:32

W corsie 1.2 8V to pomyłka totalna, taki silnik kiepsko by się nadawał do cienkocienko (45 KM), 1.2 16V to inna bajka, ale ciężko znaleźć. Ja dorzucę francuskie bliźniaki czyli 106/saxo 1.1 . Wbrew małej pojemności na warunki miejskie czy krótkie trasy moc wystarczająca, byłem sceptyczny dopóki sam nie miałem okazji się przejechać 106 właśnie z 1.1 pod maską. Nie radzi sobie gorzej niż corsa 1.4 8V. Tylko we francuzach dochodzi problem znalezienia egzemplarza ze zdrową belką, plusem są dobre blachy. Francuzi w tamtym czasie na blacharce nie kantowali i w miarę zadbane auta nie powinny mieć grama rdzy.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

18 Lut 2014, 02:19

Z tego co wiem auto duzo spali na malych odcinkach,czy roznice miedzy tymi samochodami(tico,golf) byłyby duze ? proszę o odpowiedz,gdyz nie jestem w ogole obeznany w samochodach.Corsa odpada
chodzi tylko i wylacznie o krotkie dystanse,tak jak mowiłem dziennie 2x5km.Z góry dziekuje za odp
eryk2233
Nowicjusz

18 Lut 2014, 07:17

Może sie tak zdarzyć ponieważ auto nie będzie jeszcze dobrze rozgrzane a już trzeba go będzie gasić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...
    Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

18 Lut 2014, 09:09

Jeżeli znajdziesz Golfa z LPG to wyjdzie taniej i bezpieczniej :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Lut 2014, 11:03

z drugiej strony z tego co slyszalem na krotkich dystansach,auto bardziej sie psuje.
i lepszy jest benzyniak niz gaz,czy diesel.Zgodzicie się z tym?
eryk2233
Nowicjusz

18 Lut 2014, 21:42

Na krótkie odcinki tylko i wyłącznie benzynka.
Barol
Awatar użytkownika