Taniutki Dieselek "wół roboczy" nudne trwałe auto

01 Maj 2012, 22:33

Witam

Potrzebuję łopatologicznie prostego nudnego pojazdu który będzie tylko lub "aż" jeździł.
Wygląd oraz wielkość marka nie istotne choć inne kryteria będą trochę kierunkowały. Wyposażenie nie istotne, poziom bezpieczeństwa bez znaczenia.

Cena im mniej tym lepiej - brak ścisłej kwoty założenie im mniej tym lepiej :)

Wymagania:
- Zasilanie na ropę.
- Niskie spalanie - czyli raczej małe samochody małe mają mniejsze silniki przez co mniej palą, wybierając większe auto z większym silnikiem wole mniejsze z większym silnikiem czyli im lżejsze tym lepiej.
-WAŻNE: Łatwo dostępne tanie wszystkie części. Czyli tak abym jak pójdę do motoryzacyjnego sprzedawca nie robił oczu jak 5 zł ma to być na zasadzie wchodze kupuję od ręki przyzwoitej jakości element, jak jadę do kogoś to aby wymienić naprawić zdecydowana większość osób aby nie było "Pani to takie dziwadło , nie mamy sprzętu do xxx, to taki złom że się nie opłaca naprawiać - choć w miare mozliwosci chcę maksymalnie dużo robić samemu.
-przebieg i rocznik nie ważne w sumie wole starsze auta :)
-jeszcze raz podkreślę ważna jest bezproblemowość w dostępie do tanich częsci oraz czesci "tuningowych"
Moze byc bez wyposażenia, kwadratowe, nudne itd.

Moje typ:
-VW Golf II najlepiej wersja GTD 3 drzwi - 1.6 TDic ewentualnie moze byc nawet 1.6D ten najslabszy majacy 54ps ceny od 1000 do hmm bez limitu ale porzadny egzemplarz to z 3000-6000 zł tutaj chyba dostęp do czesci banalny ?
-Polo 1.4D / 1.9SDi/D
-Skoda Felicja 1.9D ? - problemem jest rdza ?
-Toyota Starlet P8 1.5D - legenda niezawodnosci, minusy: słaby dostęp do czesci, auta praktycznei nigdzie nie idzie kupic ?
-Toyota Corolla E9 1.8D / E10 2.0D - cos jak wyzej oraz zwlaszcza E9 rdzewieje...
-Citroen AX 1.5D ceny smieciowe jak z dostepem do czesci problem z tylna belka, bardzo malo pali podobno lepiej 1.5D ?
-Citroen Saxo 1.5D j/w ale to juz zdecydowanie nowsze auto i zazwyczaj lepsze blacharsko silnik bez turbiny :) elektroniki itd.
-jakies stare Volvo seria 7xx/8xx/9xx - ceny czesci zabijaja ? - np. 850 TDi 2.5 "trumnowuz" calkiem mi sie podoba ale wzgledem takiego pudelka jak AX to jest przepasc we wszystkim i auto to juz 5-10 tys no i 2.5 w dieslu to bedzie palic 7-8L
Audi 80 TDi ?
-Nissan Micra K11 1.5D ?
-Opel Corsa B 1.5D/1.5TD/1.7 ?
inne propozycje ?

Te pogrubione najbardziej realne ?

Auto chce kupic na dłuższy ores czasu mam jeszcze inne ale to ma być jako wół roboczy :lol:

EDIT: W mojej liscie nie ma starych mercedesów "beczki" w123/124 - tutaj obawiam sie o ceny czesci, oraz spalanie ponadto ciezkie auta silniki po 2-3 litry co prawda robia milionowe przebiegi ale sporo pala i dynamika to bedzie naprawde nikla.
Co do ceny czesci to fajnie by bylo jakby do auta mozna bylo kupowac wazne elemety blacharskie takie jak np. progi/ kawalki podlogi czy tez cale w koncu w 20 latnich autach korozja to powszechna rzecz.
x3bX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1984

02 Maj 2012, 07:54

A może tak Punto I?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Maj 2012, 08:53

x3bX napisał(a): małe samochody małe mają mniejsze silniki przez co mniej palą,
nic bardziej mylnego :mrgreen: małe silniki mają małą moc i niskimoment przez co zużywają relatywnie dużo paliwa do poruszania autem :mrgreen: :mrgreen:
zamiast golfa 2 który jest już klasykiem rozglądnij się za 3 ceny podobne a jest tego więcej i jest szansa na nie całkiem zgnity egzemplarz :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

02 Maj 2012, 09:01

pocieszny napisał(a):ałe silniki mają małą moc i niskimoment przez co zużywają relatywnie dużo paliwa do poruszania autem :mrgreen: :mrgreen:

Ta teza sprawdza się dobrze w benzynowych silnikach ale z tego co zauważyłem w dieslowi to nie przeszkadza :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

04 Maj 2012, 11:52

Stary styrany dizel za pare groszy to mało interesujący pomysł według mnie po pierwsze dynamika takiego 1.9 d jest pod każdym względem gorsza od benzyniakia 1.4 co ma 60km niekiedy nawet z lpg a przy okazji spalanie podobne stary klamot jedynie trochę mniej mniej spali w mieście ,po drugie ropniaki za około tysiąc czy dwa to ruina i to napewno będzie się psuło a naprawa starego dizla jest o wiele droższa niż benzyniaka po trzecie cena ropy i paliwa jest jest w podobnej cenie , dizel mało pali to mit chyba że corsa 1.5 d czy citroen saxo czy ax 1.5 stare ropniaki są na skraju wyczerpania i w tych pieniądzach przebieg jest bliski miliona albo ponad .Co do regeneracji belki w citroenach czy peugocie to części kosztują około 300 zł więc tragedi niema a wytrzymuje około 160/180 tyś km .Moje propozycje z ropniaków to opel corsa 1.5d,1.7d opel astra 1.7d ,citroen zx 1.9d ,nissan almera 2.0d te auta mają wmiare ciekawe spalanie i poza corsą dość obszerne wnętrza i prostą budowę silnika i w miarę tanie części choć pseudo mechanicy druciarze z pod remizy zawsze mają jakieś ale i problemy z francuzami i japońcami zawsze powiedzą że golf to jest auto i jak zbudowane przy takich opiniach wymiękam bo miałem do czynienia z tymi autami i wiem że są zrobione jak najprościej bez większych udziwnień.Ja od serca bym bardziej proponował jakiegoś małego benzyniakia corsa 1.2 czy micra 1.0 a nawet civic 1.3 4g
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

05 Maj 2012, 08:58

Kuzyn ma Renault 19 1.9D, samochód nie do zajechania i jeździ na wszystkim co przypomina ropę, części też śmiesznie tanie.
Takie auto można kupić do 2tys. zł a pali średnio 5 litrów, tylko trzeba uważać na rdzę dlatego szukałbym czegoś od Peugeota/Citroena z tym silnikiem bo miały ocynk.
Passata B4 czy Audi 80 B3 też spokojnie kupisz za 2tys. zł, karoseria w Audi się nie rozsypie a mechanika jest prosta i do ogarnięcia.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty?
    Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...

07 Maj 2012, 16:22

nitro napisał(a):
pocieszny napisał(a):ałe silniki mają małą moc i niskimoment przez co zużywają relatywnie dużo paliwa do poruszania autem :mrgreen: :mrgreen:

Ta teza sprawdza się dobrze w benzynowych silnikach ale z tego co zauważyłem w dieslowi to nie przeszkadza :D

no to podam Ci przykład
1,4TDI w skodzinie fabi żre więcej niż 1,9TDI w tymże samym aucie,
tak samo jest z oplem i każdym innym autem, relatywnie za słaby silnik będzie spalał dużo paliwa niezależnie od tego czy jest to bena czy diesel
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Maj 2012, 10:55

Jasiek90 napisał(a):Passata B4 czy Audi 80 B3 też spokojnie kupisz za 2tys. zł, karoseria w Audi się nie rozsypie a mechanika jest prosta i do ogarnięcia.

Passat b4 za 2tys to raczej dobry pomysł nie jest
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

08 Maj 2012, 11:07

Golf II 1.6 TD to dobry wybór. Spełnia chyba wszystkie twoje kryteria.
maxter66
Początkujący

Prawo jazdy: 18 04 2008
Auto: Focus mk I 1.6 Pb sedan
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Maj 2012, 16:01

Dokładnie,taki Golf jest praktycznie nie do zdarcia.

Z innych propozycji to może Polonez?
Za 2tys.zł kupisz egzemplarz nawet w dobrym stanie no i nie ma problemu z częściami.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012