REKLAMA
Witam
Potrzebuję łopatologicznie prostego nudnego pojazdu który będzie tylko lub "aż" jeździł.
Wygląd oraz wielkość marka nie istotne choć inne kryteria będą trochę kierunkowały. Wyposażenie nie istotne, poziom bezpieczeństwa bez znaczenia.
Cena im mniej tym lepiej - brak ścisłej kwoty założenie im mniej tym lepiej
Wymagania:
- Zasilanie na ropę.
- Niskie spalanie - czyli raczej małe samochody małe mają mniejsze silniki przez co mniej palą, wybierając większe auto z większym silnikiem wole mniejsze z większym silnikiem czyli im lżejsze tym lepiej.
-WAŻNE: Łatwo dostępne tanie wszystkie części. Czyli tak abym jak pójdę do motoryzacyjnego sprzedawca nie robił oczu jak 5 zł ma to być na zasadzie wchodze kupuję od ręki przyzwoitej jakości element, jak jadę do kogoś to aby wymienić naprawić zdecydowana większość osób aby nie było "Pani to takie dziwadło , nie mamy sprzętu do xxx, to taki złom że się nie opłaca naprawiać - choć w miare mozliwosci chcę maksymalnie dużo robić samemu.
-przebieg i rocznik nie ważne w sumie wole starsze auta
-jeszcze raz podkreślę ważna jest bezproblemowość w dostępie do tanich częsci oraz czesci "tuningowych"
Moze byc bez wyposażenia, kwadratowe, nudne itd.
Moje typ:
-VW Golf II najlepiej wersja GTD 3 drzwi - 1.6 TDic ewentualnie moze byc nawet 1.6D ten najslabszy majacy 54ps ceny od 1000 do hmm bez limitu ale porzadny egzemplarz to z 3000-6000 zł tutaj chyba dostęp do czesci banalny ?
-Polo 1.4D / 1.9SDi/D
-Skoda Felicja 1.9D ? - problemem jest rdza ?
-Toyota Starlet P8 1.5D - legenda niezawodnosci, minusy: słaby dostęp do czesci, auta praktycznei nigdzie nie idzie kupic ?
-Toyota Corolla E9 1.8D / E10 2.0D - cos jak wyzej oraz zwlaszcza E9 rdzewieje...
-Citroen AX 1.5D ceny smieciowe jak z dostepem do czesci problem z tylna belka, bardzo malo pali podobno lepiej 1.5D ?
-Citroen Saxo 1.5D j/w ale to juz zdecydowanie nowsze auto i zazwyczaj lepsze blacharsko silnik bez turbiny elektroniki itd.
-jakies stare Volvo seria 7xx/8xx/9xx - ceny czesci zabijaja ? - np. 850 TDi 2.5 "trumnowuz" calkiem mi sie podoba ale wzgledem takiego pudelka jak AX to jest przepasc we wszystkim i auto to juz 5-10 tys no i 2.5 w dieslu to bedzie palic 7-8L
Audi 80 TDi ?
-Nissan Micra K11 1.5D ?
-Opel Corsa B 1.5D/1.5TD/1.7 ?
inne propozycje ?
Te pogrubione najbardziej realne ?
Auto chce kupic na dłuższy ores czasu mam jeszcze inne ale to ma być jako wół roboczy
EDIT: W mojej liscie nie ma starych mercedesów "beczki" w123/124 - tutaj obawiam sie o ceny czesci, oraz spalanie ponadto ciezkie auta silniki po 2-3 litry co prawda robia milionowe przebiegi ale sporo pala i dynamika to bedzie naprawde nikla.
Co do ceny czesci to fajnie by bylo jakby do auta mozna bylo kupowac wazne elemety blacharskie takie jak np. progi/ kawalki podlogi czy tez cale w koncu w 20 latnich autach korozja to powszechna rzecz.