Tańsza E36, czy droższa E46?

03 Maj 2015, 11:27

Witam.

Od kilku dni rozglądam się za dość dynamiczną i wygodną benzynką w kwocie do 20 tysięcy. Sęk w tym, że swoich pieniędzy mam 10000, a resztę musiał bym pożyczyć. Stąd nasuwa się pytanie, czy kupić za swoje E36, czy jednak pożyczać i kupić E46?
Wiadomo, że nowsza 3 będzie lepsza, bo nowsza, zapewne z mniejszym przebiegiem i jest szansa, że będzie mniej awaryjne. Pytanie, jak sprawa wygląda z E36? Czy jest sens się w to pakować, czy będę miał z tym tylko więcej problemów niż pożytku?
Interesują mnie jakieś dynamiczne silniki, od 150KM w górę. Jakimi silnikami warto się interesować? Które dobrze tolerują gaz, są mało awaryjne, posiadają dość tanie zamienniki i dają frajdę z jazdy?
Będzie to mój 4 samochód. Jeżdżę głównie po mieście (~100 km dziennie), a także w krótkie trasy + 2 razy w tygodniu 200km. Nie chcę się wkopać i później trzymać samochód częściej u mechanika niż na drodze, a jeździć pociągami i komunikacją miejską.
Jak uważacie? Czy E36 dała by radę polatać te kilka lat, czy raczej nie ma sensu się w to bawić?
wariacik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Thalia 1.4 16V

03 Maj 2015, 12:05

BMW to przede wszystkim R6 (czyli od 2.2 litra wzwyż). A co do awaryjności - przede wszystkim w katowanych i powypadkowych egzemplarzach.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

03 Maj 2015, 12:12

Niekoniecznie E46 musi być lepsze niż E36. Koszty utrzymania E46 będą zapewne nieco wyższe, jest tam już więcej elektroniki, zawieszenie chyba aluminiowe. Za 10tys. już E36 w miare utrzymane pewnie kupisz. Ja polecam sinik 2.8, uznawany za najlepszy silnik w E36, pali niewiele więcej niż 2.0, a daje znacznie więcej frajdy z jazdy i wykorzystuje potencjał układu napędowego. Jedynie co może odstraszyć to OC, ale jeśli masz już zniżki to wcale źle nie będzie. Jak E36 to najlepiej brać egzemplarze po lifcie, będą lepiej wyposażone i pozbawione chorób wieku dziecięcego.
Co do E46 - samochód fajny, za te 20k też kupisz już egzemplarz ładnie utrzymany, dobrze wyposażony i z odpowiednim silnikiem. Bierz tylko i wyłącznie R6 niezależnie czy E36 czy E46. Uważaj na układ chłodzenia, poczytaj jak sprawdzić wiskoze, wskazówka temp. silnika musi być idealnie pionowo. Zresztą skoro wybierasz między tymi dwoma modelami, pewnie trochę już o nich poczytałeś, a jeśli nie - poczytaj. Ja na Twoim miejscu brałbym ładną i zadbaną E36. Ma, moim zdaniem, więcej charakteru. Z każdą kolejną generacją samochody te łagodniały, E36 ma w sobie jeszcze trochę pazura. Zresztą pożyczać 10k to spore obciążenie finansowe w perspektywie czasu, tak czy siak trzeba będzie to oddać, a posiadanie samochodu wiąże się też z pewnymi kosztami. :P
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Maj 2015, 12:13

Pamiętaj im nowszy samochód tym bardziej opłaca się go naprawić na rynek wtórny. Tak więc nie patrz w ten sposób że nowsze to mniej wypadkowe

Ps.
Lepiej zawsze wychodzić z założenia: "kupuje to na co mnie stać" a nie idziesz w pożyczki. I nie ważne czy to z banku czy rodziny ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

03 Maj 2015, 14:24

Ja bym brał E36 bez dwóch zdań bo po pierwsze masz wystarczający budżet na zakup takiej sztuki, np. 323i 2,5 170 KM a po drugie Im starsze BMW tym lepsze.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Maj 2015, 15:51

A ja powiem na opak - bierz nowszą konstrukcję, czyli E46. Za 12 tys. zł możesz śmiało szukać 320. Jeśli nie jesteś pasjonatem, nie oczekujesz od auta niesamowitych wrażeń, takie 320 w zupełności wystarczy, a przynajmniej będziesz miał auto, na które miło popatrzeć.
Pytanie tylko, czy mając 12 tys. zł E46 jest najlepszym możliwym wyborem? Ja uważam inaczej, ale to wybór należy do ciebie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009