Tarcie przy hamowaniu po wymianie opon.

21 Lis 2018, 00:35

Cześć :) mam Toyotę Yaris 2001r i po wymianie opon z letnich na zimowe coś zaczęło mi trzeć przy hamowaniu w tylnym prawym kole, ale nie dzieje się tak przy każdym hamowaniu. Jaka może być tego przyczyna?
Paulina1601
Nowicjusz

02 Gru 2018, 18:24

Dużo nn przyczyn. Jaka to była wymiana? Przekładka opon czy wymiana całych felg? Jeśli tak to na aluminiowe? Jakie szpilki? Hamulce z tylu bębny czy tarcze?
thepunisher28
Nowicjusz

02 Gru 2018, 21:11

Przekładane były opony na felgi aluminiowe. Z tyłu są bębny. Dodam, że to nie jest ciągłe tarcie tylko od czasu do czasu. Czasem bardziej, a czasem wcale.
Paulina1601
Nowicjusz

04 Gru 2018, 22:41

Wymiana opon to może być zabieg okolicznośći. Tarcie w układzie hamulcowym przeważnie oznacza zużycie jakiegoś elementu. W Twoim przypadku szczęk hamulcowych lub innego elementu który znajduje się w środku. Być może pękła jakaś sprężyna która naciąga szczęki. Szpilki którymi przykręcone jest koło nie zostały zamienione?
thepunisher28
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...
    Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
    W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...