Tarcie, szuranie w lewym przednik kole Audi A4 AVANT 2002

03 Wrz 2010, 17:37

Witam! Obecnie jestem w Holandii i ostatnio zauważyłem dziwne szuranie i zgrzyt w przednim lewym kole w Audi A4 2002 rok myslałem że mogą to by klocki ale niestety myliłem się bo jakby coś było nie tak z klockami to wyświetliłoby mi w komputerze. Wziąłem obszlifowałem górna częśc tarczy ale szuranie nie ustąpiło. Wydaje mi się że to szuranie występuje w okolicach przegłubu czytałem na forum że może to byc wachacze lub przegłub. Nie wiem co mam zrobic pomóżcie mi bo nie wiem od czego mam zacząc, prosze o porady.
Mam jeszcze jedno pytanie jakbym kupował przegub to jak mam esp to czy mam też abs?
kolomolo
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

03 Wrz 2010, 20:08

A zapytam rozebrałeś klocki z zacisku..bo niektóre klocki maja specjalna blaszkę co ociera o tarczę hamulcowa jak się zużyją .. a jesteś pewien że masz czujki na klockach co do kompa?? A co do przegubu podajesz że masz ASB rok model i to wsio ..ale nie wiem czy to wina przegubu bardziej szczela tak i tyrkocze jak padnięty..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

04 Wrz 2010, 18:49

Gdyby było coś z wahaczem, już dawno byś stracił koło .
Przegub nie mógłby hałasować w ten sposób i to w okolicach koła .
Myślę , że Twój samochód dostał trochę wody i to łożysko, bądź łącznik stabilizatora .
seba11207
Nowicjusz

Miejscowość: TORUŃ

04 Wrz 2010, 18:49

Gdyby było coś z wahaczem, już dawno byś stracił koło .
Przegub nie mógłby hałasować w ten sposób i to w okolicach koła .
Myślę , że Twój samochód dostał trochę wody i to łożysko, bądź łącznik stabilizatora .
seba11207
Nowicjusz

Miejscowość: TORUŃ

06 Wrz 2010, 15:28

Dzięki wielkie. Spróbuję najpierw wymienic klocki hamulcowe i zobaczę co będzie dalej Na razie jezdzę tydzień z tym tarciem i nic się nie dzieje ale klocki wymienię.
kolomolo
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

06 Wrz 2010, 17:23

seba11207 napisał(a):że Twój samochód dostał trochę wody i to łożysko, bądź łącznik stabilizatora

1/ Jezeli łozysko to tylko "buczenie"/nasila się lub zanika przy skrętach/...
2/ jezeli łącznik to tylko stukanie/szczególnie na nierównościach/...
Sprawdz czy przypadkiem osłona blaszana tarczy hamulcowej nie dotyka do tarczy hamulca i stąd to tarcie..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014