Tarcze i klocki c max 2007

27 Kwi 2022, 20:07

Dobry wieczór. Muszę wymienić tarcze i klocki na tylnej osi w aucie Ford c max 2007r. Najczęściej fora polecają ate, textar, ale
tańsze mikoda i breck także. Zamawialbym klocki z allegro.
Wychodzą odpowiednio za komplet:
Breck 270 (sklep brecks)
Mikoda około 280
Ate 357 ( MOTONET1)
Textar 312 (MOTONET1)
zimmermann 325 (Lewian- sklep hamulce)
Niby nie ma dużej różnicy między tymi markami. I co mechanik to inna opinia.
Proszę o pomoc w wyborze tarcz oraz klocków. Jeżdżę spokojnie praktycznie tylko po mieście
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Kwi 2022, 08:20

Ja bym brał Zimmermann moim zdaniem najlepsza opcja, później ATE.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Kwi 2022, 09:48

Podobno oni specjalizują się w hamulcach a cena podobna. Czy przy okazji takiej usługi coś jeszcze wymienić , zamówić dla mechanika? Myślałem o osłonach tarcz hamulcowych bo tak wyglądają na przerdzewiałe i 2-3 szpilki wymienić.
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Kwi 2022, 09:54

lejto007 napisał(a):Myślałem o osłonach tarcz hamulcowych bo tak wyglądają na przerdzewiałe i 2-3 szpilki wymienić.
Jeżeli osłony są w kiepskim stanie to oczywiście warto to zrobić za jednym razem. Co do szpilek no to już musisz ocenić jak one wyglądają jeżeli faktycznie są kiepskie to warto wymienić w ramach własnego bezpieczeństwa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...
    Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...