Tarcze klocki z ASO czy zamienniki ?

03 Cze 2023, 16:31

Dzien dobry, tydzień temu stałem się właścicielem Passata B7. Już na starcie było wiadome co będzie do wymiany po zakupie ponieważ przednie tarcze biły przy hamowaniu. Teraz stoję przed wyborem pomiędzy dobrymi zamiennikami Zimmermann, Brembo, ATE lub droższymi tarczami i klockami z ASO. Miałem kiedy E36 i kupiłem do niej Zimmermanny Sport, przód tył u długo nie pojedzilem ponieważ przód zaczął bic, zmieniłem później na OEM ASO BMW i nie uświadczyłem tego problemu co w Zimmermanach a jazda była agresywna i dynamiczna. Tutaj mam Passata wiec jazda bardziej spokojna ale boje się ze znowu wywalę kasę i będzie albo śmietnik tarcze albo toczenie czy po prostu dać więcej siana i mieć spokój, ktoś się orientuje jak wyglada sprawa z ORI VW bo w BMW się sprawdziło.
k4myk1337
Nowicjusz

04 Cze 2023, 09:05

k4myk1337 napisał(a):kupiłem do niej Zimmermanny Sport, przód tył u długo nie pojedzilem ponieważ przód zaczął bic
No to dziwne bo Ja u siebie z zimmermannami nie miałem nigdy problemów i nawet chciałem je tu polecić :wink: Miałeś komplet tarcz i klocków tej firmy czy klocki były innej?

k4myk1337 napisał(a):zmieniłem później na OEM ASO BMW i nie uświadczyłem tego problemu
Mogły to być np. tarcze ATE bo z tego co pamiętam dla BMW ta firma dostarczała tarcze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Cze 2023, 09:08

Ale oryginały to też firma zewnętrzna robi więc ja osobiście nie rozumiem logiki dopłacania za znaczek
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Cze 2023, 09:10

A jakie miałeś/masz Zimmermany ? To było lata temu, po prostu było dla mnie szokiem, ze najlepsze zamienniki z dopiskiem Sport nie dawały rady przy agresywnej jeździe i dynamiczniej jakimś zwykłym E36 z 2.8 pod maska a OEM gładkie radziły sobie swietnie nie krzywiąc się.
k4myk1337
Nowicjusz

04 Cze 2023, 09:13

Mógłbyć też błąd montażowy, mogłeś je nieodpowiednio "dotrzeć", jest wiele zapytań.
Ja też miałem kiedyś drogie brembo i się okazało że po niedługim czasie bicie było, zdarza się to każdej marce beż względu na budżet
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Cze 2023, 09:15

To w takim bądź razie w jakim kierunku kierować wzrok ? ATE, Brembo, Zimmermann ? Albo jakie wy macie zestawy w jakich samochodach i jak się spisują ?
k4myk1337
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna Wielkanoc na drogach
    Święta wielkanocne to czas, gdy wiele osób podróżuje do swoich rodzin. Z powodu większego natężenia ruchu i niebezpiecznych zachowań innych kierowców nie wszyscy docierają do domu. W minionym roku w tym ...

04 Cze 2023, 09:24

Kao napisał(a):Ale oryginały to też firma zewnętrzna robi więc ja osobiście nie rozumiem logiki dopłacania za znaczek
No dokładnie :)
k4myk1337 napisał(a):A jakie miałeś/masz Zimmermany ?
Nie miałem sport ale zawsze komplet tarcz z klockami tej samej firmy i nie było problemów. Nawet zakładałem u znajomego w Dodge Grand Caravan który jest ciężki, a tarcze nie są za duże i nic się nie działo, był zadowolony.

k4myk1337 napisał(a):Albo jakie wy macie zestawy w jakich samochodach i jak się spisują ?
Mam w jednym samochodzie komplet ATE z tyłu i problemem jest z nimi taki że szybko łapią nalot rdzy jak jest mokro, a szczególnie jak po jeździe w deszczu auto wstawisz na noc do garażu (lub myjesz i zostawisz na jakiś czas po umyciu nie ruszane) nawet zdarzyło się że klocki lekko przywarły. Nie wiem o co z nimi chodzi ale trochę mnie to wkurza. Poza tą dolegliwość są ok.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Cze 2023, 09:31

A o marce Jurid coś słyszałeś ? Podobno klocki produkują na pierwszy montaż OEM między innymi właśnie do VW. Znajomy mi właśnie o tej firmie mówił, ze podobno bardzo dobra firma, już sam nie wiem :o
k4myk1337
Nowicjusz

05 Cze 2023, 10:04

Tak ale nie mam doświadczenia z klockami tej firmy więc tu może ktoś inny pomoże :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Cze 2023, 10:28

Rokiko napisał(a):Mam w jednym samochodzie komplet ATE z tyłu i problemem jest z nimi taki że szybko łapią nalot rdzy jak jest mokro

Potwierdzam, miałem cały komplet ATE w Megane i 2-3 dni postoju już zachodziły rdzą, pierwsze hamowanie zawsze szurało jakby auto stało rok :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Cze 2023, 13:06

ATE, TRW i Bosch (w zależności gdzie produkcja takie zadowolenie z użytkowania)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam