Telepanie autem

23 Cze 2020, 13:04

Witam, mam problem z Subaru Legacy IV generacji 4x4, auto po rozpędzeniu do 120km/h i przejechaniu około 2km zaczyna telepać, jakby koła były dosłownie kwadratowe, cały samochód podskakuje. Po wciśnięciu sprzęgła aż tak bardzo nie telepie. Wyhamowując do 0 cały czas podskakuje. Natomiast po całkowitym zatrzymaniu auto stoi nawet pod górkę, jakby coś trzymało. Zakładając dojazdowkę telepanie samochodu jest zdecydowanie mniejsze.
Auto świeżo po wymianie zawieszenia, ponieważ uderzyło przednim i tylnym kołem o krawężnik (przednie koło cofnęło się).
Z racji uderzenia przednim kołem mechanik obstawił z marszu skrzynię. Czy słusznie?
Przeguby tył luzu nie mają, aczkolwiek rozpedzajac auto na podnośniku, jedno z tylnych kół zatrzymało się zdecydowanie szybciej od pozostałych 3 (napęd 4x4 jest tutaj stały)
Czy naprawdę może to być skrzynia? Biegi wchodzą gladko, nic nie wyje
Adr1an
Nowicjusz

23 Cze 2020, 13:40

Adr1an napisał(a): Zakładając dojazdowkę telepanie samochodu jest zdecydowanie mniejsze.
Mam rozumieć ze żałozyłes koło zapasowe i telepanie uległo zmniejszeniu... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Cze 2020, 14:07

Tak, na zapasie jak zaczynało telepać, odejmowalem lekko gazu i dało się jechać. Na wymiarowym kole nawet przy odjęciu gazu zaczyna narastać
Adr1an
Nowicjusz

23 Cze 2020, 14:20

Adr1an napisał(a):Tak, na zapasie jak zaczynało telepać, odejmowalem lekko gazu i dało się jechać
Dla mnie na tą chwilę to sprawa prosta jak budowa cepa a mianowicie.Azymut do oponiarza i trzeba sprawdzić wszystkie kola w zakresie:
1/ czy opony po tym incydencie nie posiadają uszkodzeń np.wybrzuszona,zniekształcona itp.
2/czy tarcze kół nie sa przypadkiem pokrzywione
Ps. Nie jestem jasnowidzem :D ale od czegoś trzeba zacząć...Przerabiałem te tematy jak pracowalem na SKP... :lol:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Cze 2020, 11:48

Wygląda to tak jak byś miał problem z oponami lub pokrzywione felgi. Do sprawdzenia również półosie.
Jak przy wciśniętym sprzęgle telepanie nie zmienia się to raczej nie będzie to problem powiązany ze skrzynią.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35