Temat jakich tysiące, prośba do Was o pomoc w wyborze auta

07 Sie 2017, 15:06

Dzień dobry wszystkim,
stoję przed wyborem swojego drugiego samochodu. Pierwszym do nauki jazdy było daewoo tico :D Obecnie studiuję.
Wypiszę wszystko co myślę:

Cena max 10.000zł
1. Autko ma być użytkowane głównie w mieście + raz na jakiś czas wypady poza miasto (400-500km/miesiąc)
2. Oszczędne, mało awaryjne lub tanie w naprawach. Interesuje mnie wyłącznie benzyna + LPG
3. Jestem fanem dużej ilości fajnego wyposażenia (najważniejsza klima)
4. Zrywne/szybkie
5. OC, póki studiuję na ojca - max zniżki więc nie gra aż takiej roli, ale najważniejsze, żeby nie przekroczyło tysiaka :D
6. Kombiaki odpadają

Moje propozycje:
1. Golf 4 1.6 8v - idealny pod gaz, tanie zamienniki, nie wysokie OC, wystarczająca moc, mimo wielu opinii podoba mi się surowa niemiecka stylistyka
2. Reno Megane 1.6 + LPG, super wyposażenie, szczególnie w wersji lux privilege, przeraża mnie trochę opinia o awaryjności, ale czyż nie są to auta mniej zajechane niż propozycja powyżej? Może warto zaryzkować?
3. Volkswagen Polo 1,4 + lpg, fajne, małe iii... sam nie wiem :D
4. Toyota yaris II + lpg, można dorwać parę egzemplarzy w granicach 10-12k zł, bardzo niskie spalanie, niskie koszta OC, eksploatacji. Wiele zalet, które przysłaniają okropne wnętrze :D

Co odpada?
1. Honda accord, wnętrze po prostu niee...
2. A3 - również nie podoba mi się z zewnątrz, mimo to fajnie się prowadzi
3. Wszelkiej maści BMW
4. Fordy, Fiaty i alfy romeo także

Proszę o doradzenie, czy coś z tego co podałem warto? A może coś totalnie innego?
Pozdrawiam motomaniaków :)
Kapeciowiec
Nowicjusz

Auto: nie mam

07 Sie 2017, 15:28

1. To nie jest szybkie i zrywne. Zamiast tego muła szukaj 1.8/2.0
2. Dwójka nie jest super udanym autem.
3. 1.6 mógłbyś popatrzeć.
4. Auto ok, ale nie wiem co to ma wspólnego z wymaganiami.

Ode mnie Focus, jeździ sto razy lepiej od wyżej wymienionych.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Sie 2017, 15:38

Nie wiem jak edytować post, ale A3 jednak dorzucę do puli. ;)
Kapeciowiec
Nowicjusz

07 Sie 2017, 15:43

To się zdecyduj, bo zmieniasz zdanie jak baba.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

07 Sie 2017, 16:38

Nie można czegoś dopisać? ;o

Może ktoś inny coś fachowego doradzi?
Kapeciowiec
Nowicjusz

07 Sie 2017, 16:42

Toyota Yaris II za 10-12k to chyba tylko uszkodzona. LPG rzadko spotykane, głównie w L-kach. Możesz szukać Yaris I.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...

07 Sie 2017, 17:14

Yaris 1 to bardzo małe auto, po 100 tys fotel kierowcy raczej do wymiany :D . Jeśli chodzi o usterkowość to mnie przez 90 tys padł jedynie alternator i ogranicznik drzwi. Yaris 2 trochę większy, ale plastiki w środku straszne, no i LPG raczej trudno znaleźć, bo średni sens gazowania tak małego auta do prywatnego użytku.
Skoro wymieniłeś Golfa 4 to popatrz także na Astrę, no i dlaczego odrzuciłeś Fiaty?
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

07 Sie 2017, 17:48

W sumie kojarzą mi się z dużą awaryjnością, jak to włoskie. Masz na myśli jakiegoś konkretnego Fiata?
Kapeciowiec
Nowicjusz

07 Sie 2017, 18:48

Jak u każdego producenta, tak i w Fiacie są bardziej i mniej udane modele, silniki itp. Przekonanie o jakiejś wielkie awaryjności bierze się chyba z lat szczęśliwie minionych , gdzie fiatem nazywano takie auta Jak Polski Fiat 126 czy 125p. Miałem kiedyś Punto 1 i powiem ci, że było znacznie mniej awaryjne niż równolegle użytkowany Golf 3. Jeśli interesują cię niskie koszty eksploatacji to na pewno Fiat jest dobrą propozycją. Konkretnych modeli nie będę polecał, bo są na forum fachowcy w tej dziedzinie.
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

07 Sie 2017, 19:02

Kapeciowiec napisał(a):3. Jestem fanem dużej ilości fajnego wyposażenia (najważniejsza klima)
4. Zrywne/szybkie
po pierwsze w tych Twoich propozycjach nie ma żadnego auta które by zaspokoiło Twoje wymagania a naprano żadne z nich nie jest zrywanie i szybkie (nie wiem czy Tico nie wypadnie lepiej) po drugie żyjesz stereotypami nasłuchałeś się głupiego gadania od ludzi którzy nie mają pojęcia i sam po podtrzymujesz. Po 3 przed założeniem postu powinieneś trochę poczytać co jest najbardziej polecane w takich kwotach bo takich tematów są dziesiątki.
Odemnie
Peugeot 206
Corolla e11
Ibiza III
Punto 2
Audi a3
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja