Temat jakich wiele... sedan do 25 tyś, rady co do modeli etc.

11 Lip 2020, 16:41

Cześć, Panowie. J/w, wiem, że podobnych tematów jest milion, ale jednak nie chce komuś robić syfu w tematach podrzucaniem swoich pytań.

Co do meritum. Budżet, to max 25 tyś (pakietu startowego nie liczę).
Najchętniej sedan, zdecydowanie benzyna + LPG. Robie ok 10 tyś rocznie, ale swojego aktualnego nie jestem na tyle pewien, żeby nim w dalekie trasy śmigać, więc załóżmy, że docelowo więcej.
Przede wszystkim bezawaryjność, ale wiadomo, że wygląd też ma znaczenie, jak zawsze ;)
Problem jest taki, że nie mam za bardzo typów. Przeglądam jutuba, otomoto, tematy tutaj i póki co:

1. Citroen C5
2. Focus 3 Sedan (podoba mi się mondeo mk4, ale jest ich tyle na ulicach, że trochę mnie to odrzuca)
3. Opel Astra J/Insignia
4. Mam słabość do Audii, więc pytanie, czy z tej stajni można coś kupić w tym budżecie coś dobrego, ale domyślam się, że może być ciężko...

Jakie wg. Was są jeszcze autka godne polecenia w tym budżecie?

Obszar poszukiwań Rzeszów i +/- 100 km.
PustySłoik
Nowicjusz

11 Lip 2020, 17:08

1. Citroen C5 - ok, możesz szukać 2.0 z początku produkcji
2. Focus 3 Sedan (podoba mi się mondeo mk4, ale jest ich tyle na ulicach, że trochę mnie to odrzuca) - tutaj w zasadzie tylko 1.6 105/125 pod LPG
3. Opel Astra J/Insignia - Insignia raczej nieosiągalna w tym budżecie, jeśli chodzi o Astrę to warto szukać 1.4T z początku produkcji
4. Mam słabość wizualną do Audii, ale domyślam się, że w tym budżecie może być ciężko. - tutaj w zasadzie tylko A4B7 1.8T pod LPG

Popatrz jeszcze na Seata Exeo 1.8T:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mazdę 6:
Mitsubishi Lancer:
Volvo S40:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Lip 2020, 22:44

Dzięki Ossy za odp i propozycje. Dopytam jeszcze o tą C5. Rozmawiam z ludzmi o autach siłą rzeczy ostatnio i jak mówie o C5 to jakoś nie polecają. Stereotyp jakiś na temat Citroena, czy coś jest na rzeczy?

Co do tego a4b7, widzę, że generacja to 2004-2007, pewnie nie warto się pchać w takie roczniki, nie?

Lancer - ciekawa opcja, dopiszę do listy :)
S40 - Tutaj to samo, raczej w tym budżecie pewnie poniżej 2010r, a chciałbym mimo wszystko, żeby to było max 10 letnie auto, na ile sie da ;)

Dołoże jeszcze trzy pytania:

- Renault Fluence
- Renault Laguna III

I zacząłem się zastanawiać nad hatchbackami. Co ewentualnie moglibyście polecić do 25k? (Oprócz Focusa mk III, do którego troche bym doskładał, a do którego trochę świecą mi się oczy)
PustySłoik
Nowicjusz

15 Lip 2020, 11:38

C5 to spoko opcja. Nie ma co się bać. Dużym plusem jest w miarę prosty, wolnossący silnik 2.0. koszty utrzymania będą niższe niż w segmencie premium, ale wyższe niż w kompaktach. Warto też zwrócić uwagę na zawieszenie - w podstawowych wersjach jest wielowahacz, a w droższych hydropneumatyczne.

Zadbane A4B7 będzie ok, tylko trzeba pamiętać, że tu koszty napraw mogą być wyższe, ze względu na segment premium.

Laguna III też jest ok, z wolnossącym 2.0 powinna wyjść tanio w eksploatacji.

Fluence to to samo co Megane III, jako budżetowe auto będzie ok, ale szału nie ma.
Ossy
Forumowicz VIP

17 Lip 2020, 03:11

Cześć, wrzucam parę aut, prośba o ocenę:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ale coś tu przebieg podejrzanie niski ;)

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tu pytanie, czy nie za słaby silnik do takiej budy

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - j/w

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wrzucę, ale szczerze mówiąc tragicznę ma tą dupę

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - patrzeć w ogóle na oferty od dealerów?

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i trójka do której musiałbym ciut naciągnąć budżet, ale może warto?

8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

9. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

10. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
PustySłoik
Nowicjusz

17 Lip 2020, 23:18

1. Silnik szajs- nie bierz tego pod uwagę.
2. Nieaktualne.
3. 1.6 do spokojnej jazdy wystarczy.
4. Tak walnięte auto za prawie 17 tysięcy? To żart.
5. Wygląda ok.
6. Silnik ecobost- droga przeróbka pod LPG
7, wygląda ok, myślę, że warto rozważyć
8. trochę za słaby silni, to auto waży 1.5t
9 to też słabawe
10. wygląda ok
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...

08 Sie 2020, 02:58

Cześć, ja nadal szukam, niczym ślepy na pustyni, ale 2 pytania dorzuce, może znajdę powoli północ na mapie.
Ogólnie na placu boju na teraz został

1. Focus mk3 - tutaj by pewnie padło na 1.6/125km. Czy to w waszej opinii nie za mało na tą konstrukcje? Jak jest w praktyce że spalaniem tych mocniejszych Eco boostow?

2. Astra J - jak to z nia jest. O Insigniach pisze się dużo i zazwyczaj źle. O Astrach różnie. Czy przy tym 1.4T będzie się czego obawiać, jeśli chodzi o awaryjność?
PustySłoik
Nowicjusz

08 Sie 2020, 09:22

PustySłoik napisał(a):ja nadal szukam

to zacznij kupować a nie szukać, znam takich którzy 10 lat szukają

PustySłoik napisał(a): O Astrach różnie. Czy przy tym 1.4T będzie się czego obawiać, jeśli chodzi o awaryjność?

Psuje się jak każde inne, turbiny, skrzynie, sterowniki, pokrywy zaworów, odma, itp, wszechobecne wycieki jak to u opla...ale opinia panuje że jest to dobry silnik. a sumie szału nie ma .

Chcesz żeby się nie psuł kup toyotę w benzynie, hondę w benzynie
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

08 Sie 2020, 10:07

andrewb25 napisał(a):Chcesz żeby się nie psuł kup toyotę w benzynie, hondę w benzynie

Miałem to napisać ale byłbym fanem toyoty :D
A pomijając moją fanowatość to dziwie się bo z jednej strony parcie na spokoj i ekonomir a zdrugiej strony omijanie prostych rozwiązań... i maglowanie a to turbo sropel a to ecobjust a to tsi...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Sie 2020, 10:59

no właśnie w pierwszym zdaniu że najchętniej LPG a tu ecoboost więc to nie może się dobrze zakończyć. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

08 Sie 2020, 12:03

Tzn. stop, o ecoboosta pytałem orientacyjnie, jego bym nie gazowal. Wiem, że w tym focusie jedynie ten 1.6 do gazu.

A co do reszty, to po prostu pytam, bo nie znam się jakoś bardzo :p
PustySłoik
Nowicjusz