TEMAT SAMOCHODÓW NOWYCH A JEDNAK USZKODZONYCH !

17 Lis 2020, 13:54

Witam zakupiłem samochód 2 lata temu jako nowy samochód z salonu. ( Nie demo ). Samochód jest na Działanosc 1-osobowa - leasing z wykupem za 1% ( nie wynajem ).
Okazało się iż samochód miał szkodę którą wyrządził dealer/firma transportowa. Samochód miał naprawę lakierniczo-blacharska. Wiem ze użyto '' szpachle ''. Sprzedawca nie poinformował mnie o fakcie iż auto miało jakąś już przygodę i zostało uszkodzone i naprawione - nie miałem również żadnego upustu z tego względu. Dowiedziałem się przypadkiem na innym serwisie. Aktualny dealer nie został jeszcze o tym poinformowany. Czy w takiej kwestii ja jako DG-1 mogę cokolwiek zrobić w tej kwestii ? Biorąc pod uwagę iż auto będzie i bardzo ciężko sprzedać później jako nowe a jednak z przygodą.

Proszę o sugestie może ktoś już sie spotkał z czymś takim i wie co robic :)
PANAUTO
Nowicjusz

17 Lis 2020, 14:21

Nic pan nie zrobisz, dealer w tej chwili może powiedzieć że naprawiłeś we własnym zakresie. Jest słowo przeciwko słowu czyli sytuacja nie do rozwiązania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lis 2020, 15:01

Tylko ze ja nie mogłem nic zrobić, przykładowo poniżej opisze przykładem dat: adnotacja o uszkodzeniu i naprawie widnieje po nr. VIN bo to zrobił dealer/firma transportowa.

Przykład w czasie jak to wygadalo:

- samochód wyprodukowano : 08.2017r.
-samochód uszkodzony i naprawiony przez dealera/transport : 09.2017r.
- samochód zakupiony bez wiedzy o uszkodzeniu : 03.2018r.
PANAUTO
Nowicjusz

17 Lis 2020, 20:29

Jaki element był naprawiany? Jaką grubość lakieru odczytano na elemencie sąsiadującym, na tym elemencie w miejscu gdzie jest szpachla i w miejscu obok szpachli...

Informacje o naprawie masz bo mechanik popatrzył na element i tak wywnioskował czy jest to w systemie serwisu?

Uszkodzenia w transporcie zdarzają się bardzo często, natomiast rzadko zdarza się aby przy takich naprawach było coś szpachlowane. Pamiętaj że każdy transport jest ubezpieczony, auta są własnością importera do czasu podpisania zamówienia sprzedaży i spłacenia auta przez dealera...
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

17 Lis 2020, 22:36

Nie ma zapisane jaki element. Nie było sprawdzane to pod kątem mechanika tylko na podstawie informacji w innym salonie po sprawdzeniu nr. VIN ( inny salon twierdził ze bardzo głęboko to zakopali ze ciężko byłoby to znaleźć ) lecz twierdzi ze sprzedawca musiał o tym wiedzieć ale ja poinformowany nie byłem. Jedynie co rzuciło mi się w oczy to zaciek na zderzaku. Owszem samochód jakby był własnością dealera do momentu gdy jak go do niego nie odkupiłem. ( leasing nie wynajem długoterminowy ze zwrotem do dealera )
PANAUTO
Nowicjusz

17 Lis 2020, 22:38

Była tylko informacja ze naprawa blacharsko lakiernicza - pobrano szpachla, pobrano lakier. Taka była informacja odnotowana po numerze VIN.
PANAUTO
Nowicjusz

18 Lis 2020, 22:02

Najlepiej kup lub pożycz czujnik grubości lakieru i sprawdź elementy a nie wierzysz w opinie mechanika z innego serwisu, może chciał zrobić czarny marketing abyś do nich przyjeżdżał na serwisy. Trochę znam się na systemach sprzedażowych dealerów i takie opowieści że coś było ale ktoś chciał schować w systemie są z komosu wzięte... tak samo jak wpisy że pobrano szpachle...:) gdyby ktoś chciał coś schować to by nie wpisywał że pobrał szpachlee....
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

18 Lis 2020, 22:11

Nie wierze w opowieści salonu gdzie kupiłem, a informacje o uszkodzeniu dostałem od osoby która pracuje w mojej grupie samochodowej i to ona to zauważyła gdy ja się o tym dowiedziałem ( nie informując dealara jeszcze ) zacząłem oglądać samochod i jest zaciek lakieru na łączeniu zderzaka z błotnikiem z tylu. I to dało mi do myślenia.
PANAUTO
Nowicjusz

18 Lis 2020, 22:13

Samochod był ściągany z innego salonu na potrzeby drugiego z racji zapotrzebowania. Naprawa odbyła się w salonie 1 a taki samochod już przyjechał do dealera docelowego od którego kupiłem auto.
PANAUTO
Nowicjusz

19 Lis 2020, 16:15

Moim zdaniem nic już nie wskórasz, tamten serwis stwierdzi, że byłeś o tym informowany, ty powiesz, że nie byłeś i koło się zamyka. Możesz jeszcze spróbować pogadać z tym dealerem, dlaczego nie dostałeś takiej informacji, a widnieje ona w rejestrze.
malmon3
Aktywny

24 Lis 2020, 14:50

W pierwszej kolejności udać się do rzecznika praw konsumenta.
Jeżeli chodzi o wszelkie oceny tylko opinia rzeczoznawcy sądowego jest wiążąca z punktu prawnego.
Nie wczytywałem się w temat ale często mamy takie przypadki przy odbiorze nowych samochodów. Regulowane maski, wymienione szyby, lakierowane elementy.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam