Terenowe Opony

02 Kwi 2009, 12:18

wpisujmy tu swoje opinie na temat terenowych opon, jakich używamy
Ostatnio edytowany przez ir 02 Kwi 2009, 20:57, edytowano w sumie 4 razy
ir

02 Kwi 2009, 13:22

kilka słów o BFG MT:
opona przeznaczona w 80% do terenu, w 20% na asfalt. w praktyce jeżdżę na nich zimą i latem, po asfalcie i w terenie. świetnie robi w błocie, na asfalcie zachowuje się nieźle. minusem jest bardzo słaba przyczepność na mokrej nawierzchni. na śniegu jest OK. niemniej w warunkach zimowych po czarnym lepsze będą zimówki.
o oblodzonym asfalcie nie piszę bo tu tylko kolce pomagają :wink:
zużycie jest bardzo małe, w zależności od ilości przejeżdżanych km, opony wytrzymują od 3 do 5 lat.
opona nie jest przeznaczona dla osób robiących duże przebiegi po asfalcie - jest dość głośna i może to niektórym przeszkadzać. o trwałej utracie słuchu nie wspominająć :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez Karson, 05 Kwi 2009, 07:43, edytowano w sumie 1 raz
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

04 Kwi 2009, 07:10

No ta i ja wtrące swoje trzy grosze jako że użytkuje takowe gumy od dwóch lat przy niejakiej ferozie no i:
na suchym asfalcie- zawaliście( rozwijam do 80km)
na mokrym - ciut gorzej nie ma już tej przyczepności
na śliskim asfalcie - przerąbane, zero przyczepności( szok !)
głęboki śnieg- alleluja idą jak husky
błoto- jak dla mnie piknie
Kryterium jakie brałem pod uwagę przy zakupie miała to być opona nowa nie nalewka w miare rozsądnych pieniądzach . Czy jestem zadowolony? tak.
P.s. to moje pierwsze MTki więc nie zamierzam sie sprzeczać że są lepsze, zdrówka :D
maranath
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie

04 Kwi 2009, 22:15

Właśnie zastanawiam się nad oponami, znaczy wymianą. Teraz jeżdżę na oponach, na jakich kupiłem auto, a są to M+S. Szczerze, to nie jestem zadowolony, szczególnie na S jak Snow, na błotku czyli Mud też średnio...., a właśnie zastanawiałem się nad AT czy MT bo to chyba to samo? Wspomnę, że auto używam około 50/50 , teren/szosa. AT wydawały mi się najlepsze w takich warunkach...
A ten M+S to ponoć jakiś amerykański wymysł! Nie sprawdzają się i tyle..
pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

04 Kwi 2009, 23:23

AT i MT to nie to samo
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

05 Kwi 2009, 09:59

no tak, doczytałem się teraz, że A/T czyli All Terrain to 50%szosa i 50% teren, natomiast M/T czyli Mud Terain to opony typowe w teren, szczególnie błotko....... :twisted:
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

05 Kwi 2009, 10:07

Poszukaj w sieci zdjęć na przykład BFG AT i MT - zobacztsz na czym polega róznica tak wizualnie
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 11:36

Bartłomiej napisał(a):no tak, doczytałem się teraz, że A/T czyli All Terrain to 50%szosa i 50% teren

Są jeszcze inne AT np 20% teren 80% szosa itp
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

05 Kwi 2009, 12:19

Z tymi procentami to do końca nie wiem o co chodzi. Przypuszczam, że oznacza się w ten sposób nie sugerowane przebiegi na asfalcie i w terenie ale raczej przydatność opony do jednego i drugiego
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 12:36

dokladnie jest tak jak mowisz, producent w ten procentowy sposób pokazuje do czego w jakim stopniu opona jest przeznaczona, bo nie koniecznie ktoś chce aż 50% w terenie śmigać. choć przyznam że te które mają 50% teren wyglądają o wiele bardziej agresywnie.

A ty jaki model BFG użytkowałeś ( chodzi mi o ten co pisałeś, że się w zimie sprawdza)
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 12:40

leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 13:06

no właśnie to wg producenta są opony letnie 50% teren 50% szosa, tu masz dokładnie napisane co i jak oponybfgoodrich.pl.

mnie tylko ciekawi czy używałeś ich faktycznie 50% w terenie ?
bo ja bym się pokusił o zakup tych opon tylko coś mi się wydaje że 50% to ja w terenie nie zrobię :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 13:36

Trudno powiedzieć jak to z tymi procentami było, ale:
- jestem geodetą pracującym z szeroko rozumianym "terenie". Od momentu zakupu tych opon (teraz nie pamiętam w 2004 albo 2005) do 2007 pracowałem dużo na terenach leśnych. Wraz z terenowymi wypadami tu i tam trochę terenu się nazbierało
- trafiały się też długie przeloty po asfaltach. Czasami miesięcznie wychodziło i ponad 5000 km... ch...a - gdzieś mam zapisany stan licznika przy zmianie opon na te BFG... Czy ja aby na pewno zrobiłem na nich tylko 60 tysięcy :roll:

Ale chyba 50% w terenie to nie było
:roll:
Mimo wszystko mniej
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 14:45

spoko wielkie dzięki za szczegółowe info, a dopytuję się tak bo wiesz, nie chce mieć zaskoczenia potem, jak będę gdzieś po bułki jechał albo co...

i prawdopodobnie wybiorę te lżejsze AT- teren 20% reszta droga, jeszcze raz dzięki i pozdro
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Kwi 2009, 15:21

Popatrzyłem sobie na te opony co je chcesz zakupić i coś sobie przypomniałem.
Rok temu biorąc udział w zorganizowanej imprezie wylądowałem w warsztacie. Mechanik i właściciel w jednej osobie popatrzył na kijankowe opony i zapytał o przebieg i o to jak się sprawują. Gdy usłyszał to co jużna forum powiedziałem to autentycznie się zdziwił i powiedział, że to niemożliwe - bo on miał kiedyś właśnie takie opony - w sensie BFG, które nadawały się zupełnie do niczego i w dodatku zniknęły mu szybciej niż śnieg w maju. W kilku zdaniach naprawdę powiesił mnóstwo psów na tych oponach, o pewnych męskich narządach nawet nie wspominając. A potem okazało się, że opony te leżą pod płotem - więc je sobie obejrzałem...

Okazało się, że nie było to BFG AT takie jak moje ale BFG Radial Long Trail T/A...

Żeby było jasne - nie twierdzę, że to zła opona bo takiego doświadczenia z nią nie mam. Ale widok zwłok opon i opinia ich użytkownika dały do myślenia...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika