Terenówka do 14 000

19 Lis 2009, 22:52

witam, pomału rozglądam się za terenówką w cenie ok 14 000. koniecznie diesel, w tej cenie są głównie modele z pierwszej połowy lat 90 i myślę, że coś takiego będę szukał, narazie moje typy:

Jeep Cherooke
Mitsubishi Pajero II 3 drzwi
Nissan Patrol 3 drzwi

Niestety nie znam nikogo kto by miał terenówke, miałem jedynie okazje jezdzic terrano I 2.4 lpg, w terenie fajnie sie sprawował. Ogólnie samochód do pracy (geodezja), raczej nie na rajdy offroad, chociaz moze przy okazji... :)

Który z powyższych typów? Może coś innego? I jak to jest z prędkościami tych samochodów na trasce? tym terrano nie byłem w stanie przekroczyć 100km/h w trasie, jak to wygląda z dieslami? może ktoś jest z warmińsko-mazurskiego i dałby się przejechać?

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ar2r, 21 Lis 2009, 13:08, edytowano w sumie 1 raz
E36 1.8tds +25KM
ar2r
Nowicjusz

Miejscowość: olsztyn

19 Lis 2009, 22:56

onanista 2 generacji z superselectem będzie dla ciebie dobym wyborem :wink:
takimi samochodzmi nie podróżuje sie szybko podróżuje się pewnie i do celi, to nie wyscigówka nie jeżdzi szybko nie ma przyśpieszenia
diesel taniszy w utrzymaniu benzyna bardziej zjadliwa i agresywna :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Lis 2009, 23:17

szczerze mówiąc on mi właśnie najbardziej leży, nie wiem tylko czy 2.5 czy 2.8, na autocentrum różnie ludzie piszą o spalaniu i sam już nie wiem. a jeszcze takie pytanie bo nie bardzo to ogarniam, na autocentrum w Mitubishi Pajero 2 mam do wyboru takie:

Pajero II Junior
Pajero II Soft Top
Pajero II Standard

wydawało by się że junior to 3 drzwi, a stadard do 5 drzwi (long), ale na fotkach wszystkie są 3-drzwiowe. czym to sie różni???

na allegro znalazłem dwie wersje tego auta:

1.
[link do oferty na Allegro wygasł]

2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i jeszcze raz pytanie czym to się różni (poza wyglądem i tymi wskaźnikami- zapewne to są kąty pochylenia chociaż nie jestem pewien)
E36 1.8tds +25KM
ar2r
Nowicjusz

20 Lis 2009, 00:08

Generalness pajero II najczęściej spotkasz takie jak masz w linku 1, czyli bez tej nadbudówki, która powoduje, że wnętrze auta jest o kilka cm wyższe. Nie wiem skąd się takie wersje biorą jeżeli chodzi o mitsubishi ale z patrolami jest tak samo, te które mają takie nadbudówki i daszki są sprowadzone najczęściej z holandii( chyba ma to jakiś związek z zarejestrowaniem jako ciężarówka w ich kraju , ale pewny nie jestem )

No i możesz też spotkać pajero z soft topem czyli plandeką, która możesz sobie zdjąć w lato i mieć cabrio, niby fajne itp ale jak się mieszka w kalifornii :mrgreen: a nie u nas, gdzie zimy bywają rózne...

nie patrz na to autocentrum tak naprawde :mrgreen:

2,5 i 2,8 są do siebie zbliżone 2,8 ma rozrząd na łańcuszku i wiem że w longu takie 2,8 w mieście pali z 15L, jak ja bym brał to raczej 2,8 bo czym więcej mocy tym lepiej, a jak już się na takie auto decydujesz to spalanie 4 litry czy tam ile , nie powinno być problemem dla Ciebie.

Najlepiej to v6 wziąść :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

20 Lis 2009, 00:21

Wezyrro napisał(a):Najlepiej to v6 wziąść :mrgreen:
z silnikiem z maximy :mrgreen:
a co do spalania oba palą podobnie nie ma większej różnicy, w standardowych laczkach nie powinien spalić więcej jak 12, na pewno pali mniej niż patrol 2,8 :mrgreen:
w paherku soft top to nie plandeka :mrgreen: to taki inny hard top z plazdiku ;) raczej w serii nie były sprzedawane z plandeką,
co do daszku to są szczepy na przykład z Holandii żeby autko u nich mogło być ciężarówką :cool:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 00:38

a widzisz, ja w życiu może ze 3 onanisty widziałem z softem i wszystkie plandeki miały, toteż podzielić info się chciałem :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...
    Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

20 Lis 2009, 00:39

Wezyrro napisał(a):a widzisz, ja w życiu może ze 3 onanisty widziałem z softem i wszystkie plandeki miały, toteż podzielić info się chciałem :mrgreen:
może wersja dla jakiego wojska, albo sobie ktoś prajwat założył bo mu sie misiek ciężki wydawał :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lis 2009, 00:42

ano całkiem możliwe, różni magicy są i czasem lepiej nie wiedzeć co nimi kierowało, że tak zrobili :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 09:28

witam, dzięki za odpowiedzi. V6 musi fajnie latać :) ale niestety taka benzynka to nie moje realia póki co :mrgreen: w waszych wypowiedziach przewija się patrol i pajero, a co z jeepem cheeroke? ktoś z was jeździ bądź jeździł tymi samochodami i może ma jakieś ciekawe spostrzeżenia, porównania itp?
E36 1.8tds +25KM
ar2r
Nowicjusz

20 Lis 2009, 09:54

Ja tylko dodam, że pajero z silnikiem 2.8 w dieslu, ten 3 drzwiowy jest zajebisty jeśli chodzi o moc, naprawdę. Jeździłem tym pajero i longiem (wersja II), long jest zmulony, jest po prostu za ciężki, do niego silnik tylko 3.2(diesel), przy słabszym po prostu nie daje rady. Ale te 2/3 drzwiowe z 2.8 jest jak taka mała, krótka rakieta, powaga! Bez problemu możesz nim cholować john deera z przyczepą pełną ziemi;) (moja kobieta tak zrobiłą gdy traktor ojca odmówił posłuszeństwa:P)
Btw: ja też szukam auta, i gdybym mógł do 20000 kupić pajero II longa z 3.2 to pewnie bym sie na niego zdecydował, 2/3 jak dla mnie niestety odpada, ze względu na rodzinkę.
slukas
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

20 Lis 2009, 11:59

jeepa kupisz najtaniej z tego bajzlu, co się tam troszkę przekłada na jakość części i wykończenia, ale to nie o to w tym chodzi. Największy bajer jest taki, że Ty chcesz diesla, a niestety jeepy nie mają diesla godnego polecenia, tylko wadliwe jednoski włoskiej produkcji VM. I z tego co wiem gdzie ich nie wpychano to każdy albo latał po warsztatach żeby to naprawić, albo wtykał benzyne. Więc zostaje czirjoki z benzyną 2,5 i 4.0. Ja dla siebie szukałbym 4.0 z manualem :mrgreen: i to jest dopiero texas :mrgreen:

ps. też szukałem diesla, i w sumie teraz po krótkim czasie srania po gaciach o wydatki na stacji jednak jestem zadowolny :mrgreen:

i tak szczerze pomysl nad pajero :mrgreen: będziesz zadowolony
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 15:53

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co sądzicie o tym? fajne wyposażenie, szkoda ze silnik 2.5, ale niedaleko mnie wiec chciałbym pojechać go zobaczyć :)
E36 1.8tds +25KM
ar2r
Nowicjusz

20 Lis 2009, 16:11

ze zdjecia ciężko co kolwiek rozkminić :mrgreen:

proponuje, żebyś się nie spieszył, zobaczył jak najwięcej aut i jak najwięcej o nich poczytał na forach itp. w dziale terenowe masz przyklejone info na co mniej więcej zwrócić uwagę jak kupujesz auto. Jak masz znajomego co się zna to weź go ze sobą, pytaj zawsze czy nie ma problemu ze sprawdzeniem auta w warsztacie itp. I wg mnie najważniejsza zasada jeżeli jedna rzecz Ci nie pasi w rozmowie ze sprzedającym olej go :mrgreen: Na każde nawet najgłupsze pytanie ma być odpowiedź i koniec :mrgreen:

ps, 2.5 ma niej mocy ale jest lżejszy od 2,8 i odwrotnie
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2009, 17:12

dzięki, właśnie musze jeszcze się dowiedzieć na co dokładnie zwracać uwagę przy terenówkach, bo póki co były same osobowe. oczywiście się nie śpieszę. dzisiaj jeździłem trochę po komisach, niestety mało jest tego typu aut, przymierzyłem się tylko do jeepa cheeroke i było całkiem symatycznie :) dzięki za dotychczasowe informacje, jak ktoś by chciał coś jeszcze dorzucić do tematu to chętnie poczytam.
E36 1.8tds +25KM
ar2r
Nowicjusz

20 Lis 2009, 17:43

a Ty jak coś chcesz to pytaj :mrgreen: tylko w dziale terenowe oczywiście
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika