Termostat - freelander

07 Lut 2009, 20:27

Witam gdzie jest termostat w Freelander 2.0 Diesel 1998r. Nie mogę go znaleźć :P Chyba jest do wymiany bo temperature łapie dopiero po ok. 4 km. I jeszcze po zgaszeniu silnika słychać dziwne przelewanie płynu chłodniczego. Wąż z chłodnicy wydaje się być pusty jak go ściskam, czy to jest normalne? Proszę o odp.
lrf
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Poland

07 Lut 2009, 20:45

Mi też po takim dystansie zaczyna pokazywać temperaturę i po zgaszeniu też słychać przelewającą się wodę(przez kilkanaście sekund) więc chyba masz wszystko ok.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Lut 2009, 21:43

mam to auto już ponad półroku i wsześniej nie było słychać tego przelewania dopiero od niedawna, wię nie wiem.
lrf
Nowicjusz

07 Lut 2009, 21:54

Może po prostu nie zwracałeś na to uwagi.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Lut 2009, 22:11

jestem pewny na 100% że tego wcześniej nie było słychać
lrf
Nowicjusz

08 Lut 2009, 16:30

Ja mam dokładnie to samo. Wszystko jest ok. Ktoś kiedyś pisał, że pomoże trochę jak przepłuczesz układ- ale czy jesteś taki odważny??? Powodzenia.
passat1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

09 Lut 2009, 14:27

I u mnie też tak jest, więc chyba wszystko ok.
Jak był duży mróz i chodziłem przepalić frelka, to na wolnych obrotach temperaturę pokazywał dopiero po jakiś 17 minutach
scooter83
Nowicjusz

Miejscowość: z pracy

09 Lut 2009, 15:21

a w którym miejscu jest termostat?
Land Rover Freelander 2.0 TD
lrf
Nowicjusz

14 Lut 2009, 19:15

Jeżeli jest to silnik oznaczony L to: przód silnika rura przechodząca obok chłodnicy oleju (zaciśnięta na plastikowym elemencie, który przykręcony jest czterema śrubami do bloku sinika, najłatwiej dostać się od dołu.
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee

18 Lut 2009, 20:32

Witam.Miałem podobne objawy -zapowietrzony układ .I również uszczelka pod głowicą jak się okazało po założeniu instalacji gazowej .Po prostu nie szło odpowietrzyć układu.Pozdrawiam.
M;jarecki
Nowicjusz

Miejscowość: puławy

20 Lut 2009, 10:30

M;jarecki napisał(a):Witam.Miałem podobne objawy -zapowietrzony układ .I również uszczelka pod głowicą jak się okazało po założeniu instalacji gazowej .Po prostu nie szło odpowietrzyć układu.Pozdrawiam.
- jeżeli układ chłodzenia jest szczelny, a auto słabo grzeje /przez długi okres czasu/ i parują szyby, oraz grzeją się w pierwszej kolejnosci przewody gumowe grube wychodzące z chłodnicy - TO JEST NIESPRAWNY TERMOSTAT.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

20 Lut 2009, 10:41

lrf napisał(a):a w którym miejscu jest termostat?
- w moim z 1999r,2000td termostat znajduje się między silnikiem a chłodnicą . Obudowany jest plastykiem i ma trzy wyjścia do węży gumowych. Bardzo łatwy do wymiany - polużnić opaski na weżach i wyjąć - wcześniej podstawiając wiaderko na płyn.
stanisław tołłoczko
Początkujący

20 Lut 2009, 18:45

Termostat w Ferdku otwiera się przy temperaturze 88-90stopni tak że trochę czasu trzeba .Nim zdementujesz termostat to sprawdził bym na twoim miejscu układ chłodzenia w warsztacie .To groszowa sprawa .Pozdrawiam
M;jarecki
Nowicjusz

Miejscowość: puławy

21 Lut 2009, 21:07

M;jarecki napisał(a):Termostat w Ferdku otwiera się przy temperaturze 88-90stopni tak że trochę czasu trzeba .Nim zdementujesz termostat to sprawdził bym na twoim miejscu układ chłodzenia w warsztacie .To groszowa sprawa .Pozdrawiam
- TAK OTWIERA SIE CAŁKOWICIE przy około 90 stopniach , ale sprawny termostat już grzeje po kilku minutach nie będąc jeszcze całkowicie otwarty - przy 90 stopniach/ całkowite otwarcie termostatu/.- w aucie jest gorąco pomimo mrozów na zewnątrz.
stanisław tołłoczko
Początkujący