Termostat - freelander

07 Lut 2009, 20:27

Witam gdzie jest termostat w Freelander 2.0 Diesel 1998r. Nie mogę go znaleźć :P Chyba jest do wymiany bo temperature łapie dopiero po ok. 4 km. I jeszcze po zgaszeniu silnika słychać dziwne przelewanie płynu chłodniczego. Wąż z chłodnicy wydaje się być pusty jak go ściskam, czy to jest normalne? Proszę o odp.
lrf
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Poland

07 Lut 2009, 20:45

Mi też po takim dystansie zaczyna pokazywać temperaturę i po zgaszeniu też słychać przelewającą się wodę(przez kilkanaście sekund) więc chyba masz wszystko ok.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Lut 2009, 21:43

mam to auto już ponad półroku i wsześniej nie było słychać tego przelewania dopiero od niedawna, wię nie wiem.
lrf
Nowicjusz

07 Lut 2009, 21:54

Może po prostu nie zwracałeś na to uwagi.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Lut 2009, 22:11

jestem pewny na 100% że tego wcześniej nie było słychać
lrf
Nowicjusz

08 Lut 2009, 16:30

Ja mam dokładnie to samo. Wszystko jest ok. Ktoś kiedyś pisał, że pomoże trochę jak przepłuczesz układ- ale czy jesteś taki odważny??? Powodzenia.
passat1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...

09 Lut 2009, 14:27

I u mnie też tak jest, więc chyba wszystko ok.
Jak był duży mróz i chodziłem przepalić frelka, to na wolnych obrotach temperaturę pokazywał dopiero po jakiś 17 minutach
scooter83
Nowicjusz

Miejscowość: z pracy

09 Lut 2009, 15:21

a w którym miejscu jest termostat?
Land Rover Freelander 2.0 TD
lrf
Nowicjusz

14 Lut 2009, 19:15

Jeżeli jest to silnik oznaczony L to: przód silnika rura przechodząca obok chłodnicy oleju (zaciśnięta na plastikowym elemencie, który przykręcony jest czterema śrubami do bloku sinika, najłatwiej dostać się od dołu.
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee

18 Lut 2009, 20:32

Witam.Miałem podobne objawy -zapowietrzony układ .I również uszczelka pod głowicą jak się okazało po założeniu instalacji gazowej .Po prostu nie szło odpowietrzyć układu.Pozdrawiam.
M;jarecki
Nowicjusz

Miejscowość: puławy

20 Lut 2009, 10:30

M;jarecki napisał(a):Witam.Miałem podobne objawy -zapowietrzony układ .I również uszczelka pod głowicą jak się okazało po założeniu instalacji gazowej .Po prostu nie szło odpowietrzyć układu.Pozdrawiam.
- jeżeli układ chłodzenia jest szczelny, a auto słabo grzeje /przez długi okres czasu/ i parują szyby, oraz grzeją się w pierwszej kolejnosci przewody gumowe grube wychodzące z chłodnicy - TO JEST NIESPRAWNY TERMOSTAT.
stanisław tołłoczko
Początkujący

Miejscowość: pomorze

20 Lut 2009, 10:41

lrf napisał(a):a w którym miejscu jest termostat?
- w moim z 1999r,2000td termostat znajduje się między silnikiem a chłodnicą . Obudowany jest plastykiem i ma trzy wyjścia do węży gumowych. Bardzo łatwy do wymiany - polużnić opaski na weżach i wyjąć - wcześniej podstawiając wiaderko na płyn.
stanisław tołłoczko
Początkujący

20 Lut 2009, 18:45

Termostat w Ferdku otwiera się przy temperaturze 88-90stopni tak że trochę czasu trzeba .Nim zdementujesz termostat to sprawdził bym na twoim miejscu układ chłodzenia w warsztacie .To groszowa sprawa .Pozdrawiam
M;jarecki
Nowicjusz

Miejscowość: puławy

21 Lut 2009, 21:07

M;jarecki napisał(a):Termostat w Ferdku otwiera się przy temperaturze 88-90stopni tak że trochę czasu trzeba .Nim zdementujesz termostat to sprawdził bym na twoim miejscu układ chłodzenia w warsztacie .To groszowa sprawa .Pozdrawiam
- TAK OTWIERA SIE CAŁKOWICIE przy około 90 stopniach , ale sprawny termostat już grzeje po kilku minutach nie będąc jeszcze całkowicie otwarty - przy 90 stopniach/ całkowite otwarcie termostatu/.- w aucie jest gorąco pomimo mrozów na zewnątrz.
stanisław tołłoczko
Początkujący