Terrano II 2.4benz sprzegło

11 Kwi 2007, 19:38

witam,czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie można zregenerować sprzęgło lub gdzie można kupić kompletne w dobrej cenie nowe lub używane,pozdrawiam
kuba73
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce

12 Kwi 2007, 07:54

W temacie sprzęgła - raczej odradzałbym Ci regenerację, czy zakup używki. To nie jest element, który można wymieniać co pół roku na parkingu w 15 minut... wymiana sprzęgła to robota dla warsztatu, i to nie-jednoosobowego (tym bardziej, że wymaga wyjęcia skrzyni biegów z reduktorem, a ta sporo waży i nie jest to łatwa operacja), więc lepiej założyć takie, żeby nie padło po tygodniu...

Myślę, że w dobrej cenie (oryginał, albo zamiennik) kupisz w JC (dawny Japan Cars), czy w InterCarsie. Jednak znająć układy (i upusty dla warsztatów) - tyle samo Ty zapłacisz za sprzęgło w hurtowni (ale trzeba jeszcze zapłacić za wymianę, a ta kosztuje co najmniej 250 zeta), co w dobrym warsztacie razem z wymianą - więc wybór wydaje się prosty.

Jeśli masz tendencję do jeżdżenia z nogą na pedale sprzęgła (lub z innych powodów przypalasz tarczę), to lepiej zainwestować w droższe, wyczynowe sprzęgło (cały komplet: tarcza, docisk, łożysko) - wtedy nawet jeśli go usmarzysz - wystarczy, żeby wystygło i robi jak nowe. Wiem, co mówię - kilka razy już swoje zagotowałem w terenie i jeszcze nawet nie myślę o wymianie, a standardowe trzebaby robić po każdym usmarzeniu... Wydatek się opłaca - koszt "wyczynówki" jest około 2x większy, ale już po drugim smarzeniu zaczyna "zarbiać" na siebie (nie licząc kosztów usługi wymiany)...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

12 Kwi 2007, 21:35

Popieram w pełni słowa Fourupa, najlepiej jest zainwestować w nowe sprzęgło i na kilka lat mieć spokój. Mam na mysli kompletne sprzęgło. Jedź do warsztatu i zapytaj ile ta operacja by Cię kosztowała. Średnia cena robocizny to 400zł plus sprzęgło.
W przypadku gdy chcesz zainwestować większą kasę i mieć pół-wyczynowe sprzęgło, należy oddać stare do kompletnej regeneracji wyspecjalizowanej firmie.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Kwi 2007, 23:31

:D dzieki za info i za konkretne porady,mam prośbe o rade: co zrobić jeśli szwankuje przepływomierz powietrza? wiem że jest on kosmicznie drogi w serwisie,szukać w używkach( jak tak to jak go sprawdzić ) czy są jakieś zamienniki? czy pasują od innych modeli nissana? pozdrawiam :D
kuba73
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce