Terrano II zwiekszenie mocy silnika benz

05 Cze 2007, 16:08

witam,czy mozna zwiekszyc moc silnika 2,4 l jezeli tak to w jaki sposob ,moze jakies przeprogramowanie komputera? 8) gdzie taką operacje mozna wykonac i jakie sa koszty w zaleznosci od przyrostu mocy? :)
kuba73
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce

05 Cze 2007, 18:51

Po co Ci większa moc? Toż to terenówka jest, nie ścigacz. Brakuje Ci mocy i chcesz rajdować to kup plaskacza. :wink:
Jeśli w terenie chcesz więcej koników to od tego jest reduktor.

No. :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

05 Cze 2007, 20:07

witam
jak wiadomo silnik 2.4 ma dwie specyfikacje mocy ja mam tę słabszą :( ponadto szerokie kapcie i czasem brakuje mocy , te kilka czy kilkanascie koni mogłoby miec wpływ na jazde i spalanie, poprosze o porade :) :) :) nie chodzi o zwieksze mocy w celach wyscigowych :) podzr
kuba73
Nowicjusz

Miejscowość: siedlce

06 Cze 2007, 10:39

kuba73 napisał(a):witam
jak wiadomo silnik 2.4 ma dwie specyfikacje mocy ja mam tę słabszą :( ponadto szerokie kapcie i czasem brakuje mocy , te kilka czy kilkanascie koni mogłoby miec wpływ na jazde i spalanie, poprosze o porade :) :) :) nie chodzi o zwieksze mocy w celach wyscigowych :) podzr

Zwiększenie mocy zawsze pociąga za sobą zwiększony apetyt auta na paliwo...

Jeśli chcesz - da się "kopnąć" elektronikę, ale sugerowałbym wizytę u SPECJALISTÓW, a nie u "pana Józia, co się zna", bo przy niewłaściwych nastawach szybko wyślesz sobie motor do niebadla motorów...

Poza tym - niewykluczone, że wersja z silniejszym motorem ma nieco inne (mocniejsze) podzespoły układu przeniesienia napędu. Gdyż większa moc (a więc i moment obrotowy) mogą powodować ukręcanie półosi, zrywanie przgubów, mielenie dyfra...

Zanim, więc się zdecydujesz - poszukaj dobrego specjalisty, który się zna na tychautach. On na pewno doradzi Ci najlepszą opcję...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

12 Lut 2009, 22:36

Ja też mam terano2 2/4 w ben. i radził bym nic z tym nie robić , to co mu fabryka dała w zupełności wystarczy w terenie jak i na ulicy. Ale wybór należy do Ciebie pozdro.
skoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is

13 Lut 2009, 15:51

Karson napisał(a):Jeśli w terenie chcesz więcej koników to od tego jest reduktor.

Reduktor nie zwiększa mocy, tylko siłę napędową (to, co wynika głównie z momentu obrotowego). Moc dostarczana na koło jest tu wręcz 'kastrowana'.
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Audi quattro - historia napędu
    Dzięki quattro, Audi stało się pionierem stosowania napędu na cztery koła w samochodach osobowych. Początki projektu sięgają zimy 1976/77. Wówczas grupa inżynierów Audi odbywała jazdy testowe w zasypanej śniegiem ...

13 Lut 2009, 19:44

czemu bierzesz żarty tak dosłownie :mrgreen:
reduktor nie zwiększa mocy silnika - to jest oczywiste.
natomiast poprzez zmianę przełożeń zwiększasz moment obrotowy (siłę) samochodu kosztem prędkości. dlatego na biegach szosowych ciągnąc autobus spalisz sprzęgło, a na terenowych ruszasz z dwójki i nie czujesz obciążenia :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

13 Lut 2009, 19:58

Karson napisał(a):czemu bierzesz żarty tak dosłownie :mrgreen:

Bo nie wydało mi się to żartem, tylko wprowadzającym nieznających faktów w błąd skrótem myślowym. :]
zwiększasz moment obrotowy (siłę) samochodu

To też mam przyjąć jako żart? :P
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001