06 Paź 2023, 12:41
Hej, w najbliższym czasie będę wymieniał auto i nie mogę się zdecydować na konkretny model. Brałem pod uwagę poniższe, prosiłbym o jakieś opinie oraz może polecenie innego modelu. Z uwagi przeprowadzki do USA, szukam samochodu maksymalnie na 4 lata (leasing).
Tesla Model 3 - używana, maksymalnie dwuletnia, przebieg 25 tysięcy kilometrów. Niestety w Polsce ładowanie elektryka jest o wiele droższe (tutaj niecałe dwie godziny pracy przy najniższej stanowej, w Polsce niestety około trzech dni pracy)
Toyota RAV4 - używana, dwuletnia, przebieg 40 tysięcy kilometrów
Peugeot 508 II Hybrid - używany, dwuletni, przebieg 20 tysięcy kilometrów.
Lexus ES 300h - używany, trzyletni, przebieg 50 tysięcy kilometrów.
Jeździłem każdym z tych samochodów. Najwygodniejszy i najbardziej komfortowy był dla mnie Peugeot jak i Tesla. W przypadku Peugeota: posiadałem pierwszą generację w przeszłości, auto mało awaryjne, ale dużo mankamentów "kosmetycznych", które mi przeszkadzały. Aktualnie ten Peugeot jest w bardzo podobnej cenie do Lexusa ES 300h, więc zastanawiam się, czy warto tyle płacić za Peugeota. Minusy (z mojej perspektywy) Tesli wypisałem wyżej. Lexus i Toyota w środku bardzo "dziadkowo".
Auto maksymalnie do kwoty 180 tysięcy złotych. Używane, maksymalnie trzyletnie. Oczywiście to nie jest tak, że taką sumę muszę wydać - może być też ona o połowę mniejsza. Na starcie odrzucam miejskie, usportowione kompakty/hatchbacki, kombi oraz 100% spalinowe. Musi to być hybryda, ostatecznie elektryk.