Tico diody podświetlenia zegarów

12 Cze 2010, 22:50

Witam, mam mały problem z diodami w zegarach z Tico, otóż wyciągłem licznik i ukazały mi się dwie przepalone diody, które były do głównego zegara (bynajmniej tak mi się wydaje), ale po wymianie tych dwóch diodek strasznie słabo widać na temperature silnika, oraz poziom paliwa, (czyli dwóch wskaźnikach po bokach).
Moje pytanie to czy są jeszcze gdzieś jakies diody oprucz tych dwóch w5w, może jakies diody w środku licznika, które podświetlają te boczne wskaźniki.

Jeszcze jedno, jaki symbol noszą diody, które służą jako podświetlenie popielniczki, nawiewu itp, bo są one mniejsze od w5w.
Yoo!
Nowicjusz

13 Cze 2010, 12:47

Są tylko dwie.
Sprecyzuj co tam masz - żarówki czy diody, bo to wielka różnica.
Jeżeli masz żarówki, to musisz wiedzieć, że w tym samym kształcie są żarówki w5w - o mocy 5 watów, 3w3 o mocy 3 watów oraz żadko spotykane w2w o mocy 2 watów. Jeżeli miałeś 5w5 i nie powiedziałeś w sklepie, że chcesz 5 watowe, tylko pokazałeś tą żarówkę i powiedziałeś, że to do podświetlenia deski rozdzielczej, to sprzedawca pewnie dał ci 3 watowe i dlatego masz słabe podświetlenie. Zazwyczaj w samochodach do podświetlania wskaźników są żarówki w3w ( 3 watowe ) i sprzedawca dlatego mógł ci dać te 3 watowe zamiast 5 watowych. Chyba tylko Daewoo stosuje w5w do poświeltania wskaźników.
Natomiast jeżeli masz tam diody, to wymień je spowrotem na żarówki - diody dają światło punktowe, a ty potrzebujesz rozproszone. I jeżeli masz diody, to dlatego masz efekt słabego podświetlenia.
Te mniejsze zaróweczki to prawdopodobnie T5 - 1,2W - http://www.tuning.shop.pl/p/pl/4908/zar ... +1-2w.html
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000