Tigra nie zapala

26 Mar 2009, 17:22

witam

pierwszy raz pisze na forum i powiem szczerze, ze moja znajomosc samochodow, mechaniki itd jest na poziomie 3latka takze prosze o wyrozumialosc.

mam taki problem. dzisiaj z rana chcialem jak zwykle pojechac do pracy ale samochod zaraz po zapaleniu zgasl. najpierw sprawdzilem rure wydechowa czy to nie jakis glupi wybryk 'miejscowych' typu ziemniak w srodku. zaraz potem sprawdzilem olej i ku mojemu zdziwieniu byl na poziomie minimalnym. (olej sprawdzany byl 3 miesiace temu w warsztacie - przyznam, ze sam przez ten czas tego nie robilem). nie krecilem juz dalej silnika - zostawilem wszystko jak jest i poszedlem do domu szukac porady fachowcow ale moj mechanik jest nieobecny pod telefonem. macie moze pomysl co sie moglo stac? samochod to tigra z roku 96 (byl remont silnika - calej gory w lipcu i do tej pory bylo wszystko ok). jesli czegos nie napisalem to z braku wiedzy...
vidi21
Nowicjusz

• 26 Mar 2009, 18:09

Po trzech miesiacach jezeli ubylo oleju to moze wiele oznaczacz. Np. popekane pierscienie czy powiedzmy nieszczelnosci miski olejowej. Dolej i sprawdz ile jest. Ale udaj sie do mechanika. Nie ubyło ci moze plynu chlodniczego
    Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
    szakal1990
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

26 Mar 2009, 18:17

nawet nie chodzi mi o to, ze mi ciagnie olej tylko o to co sie teraz stalo. jest mozliwe np zatarcie silnika ?
    vidi21
    Nowicjusz

26 Mar 2009, 18:42

Wydaje mi się że silnik nie jest zatarty ,ale musi zobaczyć mechanik.
    piotr2273
    Aktywny

26 Mar 2009, 18:50

a jakie bylyby objawy zatarcia ? 2 razy bo zapalilem i gasl po chwili. mechanik bedzie dopiero jutro a ja mam stresa ;/
    vidi21
    Nowicjusz

26 Mar 2009, 18:54

silnik ci bedzie wydawal dzwieki nieprzejemne, a w oleju znajdziesz opilki metalu
    Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
    szakal1990
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V12 - Lamborghini
      Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...
      Silnik z Lexusa RC F będzie napędzany wodorem?
      5-litrowy silnik, który napędza Lexusa RC F, jest przebudowywany po to, by mógł być zasilany wodorem. To sposób na to, by silniki spalinowe, zwłaszcza pięknie brzmiące motory jak lexusowe V8, jeszcze ...

26 Mar 2009, 19:03

Są różne objawy zatarcia.
    Radzę udać się do mechanika.
    piotr2273
    Aktywny

26 Mar 2009, 19:23

olej czysty nawet patrzylem specjalnie przed chwila. na pewno udam sie do mechanika bo mi przeciez auto nie rusza. tylko chce wiedziec jak najwiecej juz dzis a nie dopiero jutro. wszelkie sugestie bardzo mile widziane.
    vidi21
    Nowicjusz

26 Mar 2009, 20:37

Jeśli stan oleju był na minimum a nie paliła ci się kontrolka ciśnienia oleju to najprawdopodobniej nie zatarłeś silnika a raczej napewno chyba tego nie musisz się obawiac no chyba,że nie mówisz prawdy i coś przeskrobałeś bo skąd u ciebie pomysł zatarcia silnika?Gdy kręcisz rozrusznikiem a silnik nie chce zapalić zobacz czy gaśnie kontrolka ciśnienia oleju (chyba,że masz tam wskażnik zegarowy) ,potem zobacz czy jest iskra i czy paliwo dochodzi do silnika,przyczyn może być mnóstwo.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

26 Mar 2009, 20:52

pytam bo nie znam sie na mechanice a moj brat dal mi tak pomysl. wczoraj jak jezdzilem nie palila sie kontrolka oleju - na 100%. w kazdym razie uspokoilem sie troche dzieki :)
    vidi21
    Nowicjusz

29 Mar 2009, 08:39

heh okazalo sie, ze wszystko z autem dobrze. po prostu musialbyc jakis paproch w benzynie. olej byl tylko zostal podciagniety do silnika jak mierzylem (bylem w stresie :)) takze juz wszystko ok
    vidi21
    Nowicjusz

29 Mar 2009, 09:10

U mnie najczęstszą czynnością jaką przy samochodzie wykonuję jest sprawdzanie poziomu oleju,oraz oglądanie silnika,dzięki temu już kilka razy uniknąłem poważnych wycieków ,zwłaszcza na trasie (przez pęknięty przewód odpowietrzający biegnący od pokrywy zaworów do filtra powietrza),często sprawdzam stan plynu chłodniczego.Mało kto wie ale ponad 60% silników eksploatowanych w Polsce jeżdzi na zbyt niskim poziomie oleju silnikowego,ja zawsze w swoim Mercedesie trzymam max,Mercedesy to uwielbiają .Między max a min. róznica wynosi ok.litra oleju a producent nakazuje wlewanie 5 litrów czyli 4 to jest już za mało chociaż stan jest na minimum(wtedy silnik słabszy i inaczej pracuje,sprawdziłem to z ciekawości).
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

29 Mar 2009, 13:53

ja rowniez mierze olej ale nie bardzo czesto a przez ostatnie 1.5 miesiaca po prostu nie robilem tego - a pare dni temu w stresie rozne glupie rzeczy sie robi. wazne, ze wszystko skonczylo sie dobrze.
    vidi21
    Nowicjusz