Tłumik, końcówki, wydech a faktyczny przyrost mocy!

12 Wrz 2008, 10:04

Witam. Dziś mam następujące pytanie. Czy zmiana tłumika / końcówki ogólnie wydechu może poprawić osiągi naszego samochodu? Gdzie można się dowiedzieć jaki wydech będzie dla naszego samochodu najlepszy? Bo wiem że jakaś wieś końcówka która buczy na pół miasta nie daje takiego przyrostu. Czy są jakieś konkretne specyfikacje tłumików itp? Kto się na tym zna? Słyszałem że może to też wpłynąź w jakić mały sposób na pracę silnika. Czy to prawda?
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

12 Wrz 2008, 10:26

Tu masz ciekawy artykuł o tym http://www.motofakty.pl/artykul/czy_sportowy_tlumik_zwieksza_moc_silnika.html
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Wrz 2008, 11:35

Czytałem ten artykuł i nic tam w sumie nie ma :) Właśnie pytam o to co tam piszą w jednym zdaniu :) To w końcu jak dobrać tłumik do samochodu itp itd bo zdaję sobie sprawę że jak to oni napisali : "Tylko niektóre z nich dopasowane do mocy i pojemności silnika oraz do geometrii układu wydechowego powodują wzrost mocy o kilka procent." To jest właśnie to pytanie :) Które :) Jak je dobrać :)
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...