Tłumik końcowy z serii na taki z wersji GTi

28 Sty 2020, 16:33

Witam

Podmieniał ktoś z was tłumik końcowy z Golfa V np.1.6 (102ps) na seryjny GTI?

Czy był jakiś tego rezultat, mowa o zmianie brzmienia?
szymx13
Nowicjusz

28 Sty 2020, 17:03

Sam tłumik niewiele da ale dźwięk na pewno się nieznacznie zmieni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Sty 2020, 17:58

Masz jakaś propozycje co mógłbym zrobić aby osiągnąć fajny pomruk basowy?

Wiem ze jest możliwość kupna sportowego tłumika np. Ulter ale to wydatek 800zl.
szymx13
Nowicjusz

30 Sty 2020, 23:14

szymx13 napisał(a):Masz jakaś propozycje co mógłbym zrobić aby osiągnąć fajny pomruk basowy?
Skoro Ulter jest za drogi to zobacz może sam tłumik WM Sport. Jak zmienisz tylko końcowy to powinno poprawić się brzmienie w postaci buczenia, pomruku ale nie powinno być znowu za głośno.
Cichy77
Forumowicz VIP

31 Sty 2020, 01:17

W golfiku jest to ze standardowy tłumik nie wystarczy, bo większość tłumików jest budowana na wprost a w VW pucha jest w centum tyłu, tylko wydech jest prowadzony do boku. I problem w tym ze taki WM sport, czy turboworks raczej nie spasuje :|
szymx13
Nowicjusz

31 Sty 2020, 10:06

Ok, rozumiem że masz taki szeroki tłumik końcowy jak tu

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jeżeli tak to bez przerobienia rury między środkowym, a ostatnim tłumikiem się nie obejdzie jak chcesz wstawić końcowy tłumik sportowy.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...

31 Sty 2020, 11:37

Znalazłem na aukcjach w internecie jeszcze tłumik „peśla” Pod sportowy seryjny do golfa, nigdy o nim nie słyszałem a ludzie go kupują, słyszałeś może coś?

Ale ostatecznie wymieniając tłumik seryjny z 1.6 na gti myślisz ze zmieni się lekko dźwięk?
szymx13
Nowicjusz

31 Sty 2020, 12:50

szymx13 napisał(a):Ale ostatecznie wymieniając tłumik seryjny z 1.6 na gti myślisz ze zmieni się lekko dźwięk?
Powinien bo w GTI ma dwie rury, ale czy będzie to taka zmiana że będzie ją słychać no może. Plus przy tej wymianie jest taki że będzie pasował pewnie bez żadnych przeróbek.

Pytanie tylko czy ta puszka w środku różni się czymś między tłumikiem od zwykłej wersji a tym od GTI. Mówię tu o tłumikach w zamiennikach które są dostępne :)
Cichy77
Forumowicz VIP

31 Sty 2020, 14:02

Zostało próbować, dzięki na pomoc :)
szymx13
Nowicjusz

06 Lut 2020, 16:30

Nagraj sobie dźwięk taki jak masz obecnie i po wymianie z takiego samego miejsca nagraj nowy. Zobaczysz czy słychać różnicę. Daj znać na co w końcu się zdecydujesz.
Cichy77
Forumowicz VIP