Tłusta szyba - jak się pozbyć mazów?

11 Lis 2009, 19:44

Witam,
nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale ten wydaje mi się najodpowiedniejszy. Problem mam taki: kupiłem samochód w komisie i zauważyłem, że ma tłuste szyby od wewnątrz. Pewnie je czymś "wyczyścili". Sęk w tym, że to dziadostwo nie chce zejść. Mycie wodą z Ludwikiem, płynem do mycia szyb (z alkoholem) oraz wodą z octem nie pomogło. Cały czas ten syf jest. Podczas jazdy (szczególnie gdy słońce przyświeci) mało co widać :/ Jeżeli włączę nawiew ciepłego powietrza na szybę to po czasie "tłuszcz" znika. Powraca jednak potem jak bumerang.
Możecie doradzić jak się tego pozbyć? Ja już nie mam pomysłów :/
Pozdrawiam,
pion
Ostatnio edytowany przez phpion, 21 Lis 2009, 14:49, edytowano w sumie 1 raz
phpion
Nowicjusz

Miejscowość: południe

13 Lis 2009, 01:48

phpion napisał(a):Witam,
nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale ten wydaje mi się najodpowiedniejszy. Problem mam taki: kupiłem samochód w komisie i zauważyłem, że ma tłuste szyby od wewnątrz. Pewnie je czymś "wyczyścili". Sęk w tym, że to dziadostwo nie chce zejść. Mycie wodą z Ludwikiem, płynem do mycia szyb (z alkoholem) oraz wodą z octem nie pomogło. Cały czas ten syf jest. Podczas jazdy (szczególnie gdy słońce przyświeci) mało co widać :/ Jeżeli włączę nawiew ciepłego powietrza na szybę to po czasie "tłuszcz" znika. Powraca jednak potem jak bumerang.
Możecie doradzić jak się tego pozbyć? Ja już nie mam pomysłów :/
Pozdrawiam,
pion

Ręczniki PAPIEROWE z dobrym płynem do szyb nie dają rady??? Moim zdaniem nie ma szans żeby to zostało po tym.
Ewentualnie takie ściereczki nasączone spirytopodobną substancją.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

13 Lis 2009, 19:53

Możesz też użuć denaturatu napewno tłuszcz zniknie ale przewietrz po tym samochód no i nie parują tak szyby.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Crown 1955 rok
    Średniej wielkości Crown to pierwszy samochód Toyoty sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. Początkowo był oferowany pod marką Toyopet, jednak tamtejszym klientom oznaczenie nie przypadło do gustu i szybko zostało zmienione ...