TOLEDO II 1.9Tdi - kilka pytan

20 Cze 2008, 09:31

Stałem się niedawno właścicielem tytułowego samochodu. Silnik VW 110KM 1.9 TDi o symbolu ASV (prawdopodobnie to jeszcze VP, czyli pompa wtryskowa, a nie pompowtryskiwacze (niech ktoś mnie poprawi jeżeli się mylę) . Kilka istotnych pytań:

1. Poprzedni właściciel lał olej 5w40 (marki nie znam), chcę go zamienić na Mobil 1 5w50 rally formula. Czy można tak zrobić? 5w50 ma normę VW 505.00 i ten chyba będzie lepszy do mojego silnika...?

2. Przy wciskaniu sprzęgła czuję drgania. Na początku są mniejsze, potem po rozgrzaniu silnika i ostrzejszej jeździe trochę większe. Czuć je tylko przy wciskaniu sprzęgła i na samym sprzęgle, na samochód się nie przenoszą. Nie wiem czy w dieslach to normalne? Może trzeba będzie wymienić tarczę i docisk....?

Pozdrawiam
ryto
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
      Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...
      Niebezpieczne zderzenia boczne pojazdów
      Zderzenie się pojazdów w ruchu stanowiło ponad 55% wszystkich wypadków drogowych w Polsce w 2021 roku. Z tego najwięcej było zderzeń bocznych (7371), w których zginęło też najwięcej osób (443 osoby) ...