TomTom

16 Mar 2008, 21:37

Witam i prosze o pomoc,ponieważ w sprawach nawigacji jestem kompletnym zerem.Zainteresowała mnie w MediaMarkt nawigacja TomTom.Miała ekran dotykowy i polskie menu oraz wegraną mapę Polski z ponad 1700 planami miast.Była też wgrana mapa Słowacji,Czech,Niemiec i jeszcze chyba 3 państw.Ale nie to jest najważniejsze.Mnie głównie chodzi o dokładną mape Polski.Ale o co chcę się zapytać - czy ta nawigacja mówi np. "na najbliższym skrzyżowaniu skręć w prawo" itd,oraz czy do tych nawigacji można wgrywać nowe mapy czy można tylko uaktualnić już wegraną mapę Polski?No i jak to jest z tymi uaktualnieniami - czy sa one płatne,czy są darmowe i czy można je wgrywać z komputera,po uprzednim ściągnięciu z oficjalnej strony?Czy te wszystkie funkcje zależą od typu bądz rodzaju danej nawigacji,czy takie funkcje mają wszystkie TomTomy?bo były też TomTomy za 1500 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2008, 22:24

Z tego co wiem najdokładniejsza jest Auto Mapa XL mam taką zainstalowaną na iPAQ'u i jak na razie jestem z niej bardzo zadowolony. Co do Tom Toma to mogę tylko powiedzieć że mój kolega testował jedną i drugą i wygrała Auto Mapa.

Koszt Auto Mapy XL to około 350zł (dodatkowo możesz co roku wykupić update na 12m-c około 100zł)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

18 Mar 2008, 14:09

A ta Auto Mapa XL,to jest tylko sama mapa(program),bez palmtopa,czy jest to komplet?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Mar 2008, 16:24

To jest sama mapa ale możesz ja sam wgrać do uządzeń zgodnych z:
PocketPC 2003, PocketPC 2003 SE, Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0.. Jest to bardzo dobre rozwiązania a obecna cena producenta to
339.00 PLN - AutoMapa Polska XL
678.00 PLN - AutoMapa Europe

Ja też próbowałem różnych map, ale najlepsza na Polske jest AutoMapa. TomTom jest tez bardzo dobry ale przede wszystkim na zagranice.
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

18 Mar 2008, 20:39

Jak masz wykupioną aktualizację Auto Mapy to możesz korzystać przez ten okres z serwisu miplo.pl. Wgrywasz sobie program a on sam się aktualizuje przy połączeniu z netem ale najlepsze jest to że masz w nim bardzo dużą liczbę punktów POI które możesz sobie wybrać np. fotoradary stacjonarne, miejsca z suszarkami itd. wejdź i zobacz.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

30 Mar 2008, 10:15

Nawigacja,o której pisałem to Tom Tom ONE V 3E.Ma dotykowy ekran(chyba jest lepszy niż ten z rysikiem) i ma mapy Polski,Czech,Słowacji,Węgier,Słowenii i Chorwacji.
Były jeszcze w podobnych cenach Akira MM 3518-A3;Smart GPS SG 620 z 1797 planami miast i Smart GPS SG 610 oraz Silicon FM+SD 512 MB.
Która z tych nawigacji jest najlepsza?Nie wiem,czy wszystkie mały ekran dotykowy,ale tylko takie mnie interesują.Rozumiem,że mapy do tych nawigacji można wgrywać lub uaktualniać?Tylko w których co można robić?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2008, 10:41

Ja polecam Tom Tom-a. O ile mi wiadomo to każda nawigacja ma ekran dotykowy. Każdą nawigacje można aktualizować. I każda gada gdzie i kiedy masz skręcić.
benny_87
Nowicjusz

Miejscowość: UK