REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
161BD101 napisał(a):Masa całkowita przyczepy nie może przekroczyć masy pojazdu ciągnącego. Dobrze jest jak pojazd ciągnący nieco cięższy bo wtedy się lepiej prowadzi. A wiec samochodem osobowym do 3,5 t możesz ciągnąc przyczepę do masy dmc 3,5 t jedno lub dwu osiową(odstęp pierwszej osi od drugiej nie może przekraczać 1 m!
P.S. Kto będzie ciągną 3,5 t przyczepkę. Ale takie wnioski można wyciągnąć w świetle prawa.
Teraz tylko nie wiem czy do takiego tonażu już nie trzeba mieć E :p
pomdro napisał(a):Posiadam auto o masie własnej około 1800kg (Pajero Sport) i czy ci sie to podoba czy nie mogę ciągnąc przyczepę o dopuszcvzalnej masie całkowitej do 2700kg.
posiadajac prawo jazdy c+e i licencje na wykonywanie przewozu rzeczy lub zezwolenie na użytek własny przy pojazdach lub zespołach pojazdów o DMC pow. 3,5t, tyle gwoli scislosci
klamejro napisał(a):(...) Posiadam auto o masie własnej około 1800kg (Pajero Sport) i czy ci sie to podoba czy nie mogę ciągnąc przyczepę o dopuszcvzalnej masie całkowitej do 2700kg.
fourup napisał(a):klamejro napisał(a):(...) Posiadam auto o masie własnej około 1800kg (Pajero Sport) i czy ci sie to podoba czy nie mogę ciągnąc przyczepę o dopuszcvzalnej masie całkowitej do 2700kg.
A ile ładowności ma Twoje Pajero? pewnie 900kg (DMC = masa własna + ładowność) i wtedy jednak rację ma @161BD101 - DMC przyczepy nie może być większe od DMC pojazdu ciągnącego!
Poza tym - jeśli DMC zestawu przekroczy 3.5t - musisz mieć Prawo Jazdy B+E lub C+E...
Tak przepisu mówią dzisiaj i tego trzeba się trzymać, bo Policjant podczas kontroli nie musi wiedzieć kiedy i jakie zmiany się szykują - on ma kontrolować (wymuszać przestrzeganie i karać za nieprzestrzeganie) aktualnie obowiązujących przepisów.
Skoro tak uważasz, to życzę powodzenia podczas tłumaczenia tego Policjantowi podczas kontroli (czego, absolutnie Ci nie życze!)...klamejro napisał(a):Już pisze Dopuszczalna ładowność to 665 kg. Dopuszczalna masa całkowita wynosi 2510kg A DMC ciągniętej przyczepy 2700kg czyli chyba juz wszystko wiadomo że można większą przyczepę targać niż DMC pojazdu...
klamejro napisał(a):(...) Co do kategorii prawa jazdy to się chyba zgadzam choc pewności nie mam. Wydaję mi się ze jeśli zestaw przekracza 3,5t DMC to nie wystarczy tzw B+E. Myślę że musi byc C+E.