REKLAMA
Witam...
czy jest jakiś dobor samochodu do przyczepki. np jeśli przyczepka którą mam zamiar ciągać waży 1000kg to czy jest różnica czy będę ją ciągał Golfem lub Passatem?
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
161BD101 napisał(a):Masa całkowita przyczepy nie może przekroczyć masy pojazdu ciągnącego. Dobrze jest jak pojazd ciągnący nieco cięższy bo wtedy się lepiej prowadzi. A wiec samochodem osobowym do 3,5 t możesz ciągnąc przyczepę do masy dmc 3,5 t jedno lub dwu osiową(odstęp pierwszej osi od drugiej nie może przekraczać 1 m!
P.S. Kto będzie ciągną 3,5 t przyczepkę. Ale takie wnioski można wyciągnąć w świetle prawa.
Teraz tylko nie wiem czy do takiego tonażu już nie trzeba mieć E :p
pomdro napisał(a):Posiadam auto o masie własnej około 1800kg (Pajero Sport) i czy ci sie to podoba czy nie mogę ciągnąc przyczepę o dopuszcvzalnej masie całkowitej do 2700kg.
posiadajac prawo jazdy c+e i licencje na wykonywanie przewozu rzeczy lub zezwolenie na użytek własny przy pojazdach lub zespołach pojazdów o DMC pow. 3,5t, tyle gwoli scislosci
klamejro napisał(a):(...) Posiadam auto o masie własnej około 1800kg (Pajero Sport) i czy ci sie to podoba czy nie mogę ciągnąc przyczepę o dopuszcvzalnej masie całkowitej do 2700kg.
fourup napisał(a):klamejro napisał(a):(...) Posiadam auto o masie własnej około 1800kg (Pajero Sport) i czy ci sie to podoba czy nie mogę ciągnąc przyczepę o dopuszcvzalnej masie całkowitej do 2700kg.
A ile ładowności ma Twoje Pajero? pewnie 900kg (DMC = masa własna + ładowność) i wtedy jednak rację ma @161BD101 - DMC przyczepy nie może być większe od DMC pojazdu ciągnącego!
Poza tym - jeśli DMC zestawu przekroczy 3.5t - musisz mieć Prawo Jazdy B+E lub C+E...
Tak przepisu mówią dzisiaj i tego trzeba się trzymać, bo Policjant podczas kontroli nie musi wiedzieć kiedy i jakie zmiany się szykują - on ma kontrolować (wymuszać przestrzeganie i karać za nieprzestrzeganie) aktualnie obowiązujących przepisów.
Skoro tak uważasz, to życzę powodzenia podczas tłumaczenia tego Policjantowi podczas kontroli (czego, absolutnie Ci nie życze!)...klamejro napisał(a):Już pisze Dopuszczalna ładowność to 665 kg. Dopuszczalna masa całkowita wynosi 2510kg A DMC ciągniętej przyczepy 2700kg czyli chyba juz wszystko wiadomo że można większą przyczepę targać niż DMC pojazdu...
klamejro napisał(a):(...) Co do kategorii prawa jazdy to się chyba zgadzam choc pewności nie mam. Wydaję mi się ze jeśli zestaw przekracza 3,5t DMC to nie wystarczy tzw B+E. Myślę że musi byc C+E.