Toyota 4 runner-psująca się sonda lambda

15 Kwi 2013, 12:12

Witam wszystkich, dawno nic tu nie pisałem ale oto nadszedł czas :mrgreen:

Sprawa jest taka, że od kilku lat, dokładnie czterech :mrgreen: co roku wymieniam sondę lambda przednią. Za pierwszym razem w ogóle się nad tym nie zastanawiałem, bo to normalne że w prawie 18 letnim aucie z LPG mogą dziać się różne psikusy i wymienilem ją na jakąś tania. Druga wymiana nastąpiła po roku, na jakąś ze średniej półki i stało się to samo, i zaczęło mnie to niepokoić, aż do kolejnej wymiany, gdzie już zainwestowałem około 300 zł za sondę i teraz problem wystąpił znów. Dodam jeszcze że scenariusz ten lubi się powtarzać w momencie, gdy nie jadę na gazie, a na benzynie i to mocno wciskając pedał gazu w podłogę przez jakieś 100 km na trasie.

I teraz nie wiem czy jest to wina tego, że sonda nie jest przystosowana do pracy na dwóch paliwach, czy może nie powinienem tak od razu pałować auta po przełączeniu z gazu na benzyne( choć nie wiem czemu miałbym tak nie robić :mrgreen: )

Czy może trzeba kupić jakąś za miliony monet ?

Czy może powinienem szukać jakiś tajemniczych sond do gazu o ile takie są ?

Jedynym pocieszeniem jest to że za 100 zł mogę już dostać jakaś badziewną sondę, i na taki wydatek mogę sobie rocznie pozwolić w razie, jakbym nie dowiedział się jaką inną zamontować.

W sobotę za tydzień podjadę na komputer żeby określić czy tym razem jest to znów ta sama sonda ( przednia ), mam właśnie takie przeczucie, odnosząc sie do poprzednich doświadczeń z nią.

Ale sie przeokrutnie rozpisałem, dzięki wielkie wszystkim, którzy zechcą chociaż to przeczytać :mrgreen:

Pozdrawiam Wezyrro
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

23 Kwi 2013, 23:35

Co tu dużo pisać,chodzi o taką Toyotę? :ok:
Kredyty samochodowe i nie tylko -zobacz na stronie !
netman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Fiat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
    Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...
    QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...