Toyota Auris 1.4 2007r światła postojowe i przeciwmgielne nie działają

08 Lut 2021, 21:30

Witam

Posiadam toyote auris 1.4 z 2007roku.
Mam problem ze swiatlami postojowymi i swiatlami przeciwmgielnymi ( nie dzialaja).
Sprawdzilem juz wszystkie bezpieczniki te przy silniku i te w kabinie.
Powiedziano mi ze to moze byc przekaznik. Niestety nie moge nigdzie znalesc ktoryprzekaznik jest od tych swiatel.
Swiatla mijania i dlugie dzialaja normalnie.
Prosze o pomoc
Karol82
Nowicjusz

09 Lut 2021, 08:43

Żarówki sprawdzałeś i na pewno wszystkie są dobre?
Czy światła postojowe nie działają również z tyłu jak je włączysz?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lut 2021, 09:14

Witam
Postojowe jak i przeciwmgielne nie dzialaja ani z przodu ani z tylu.
Zarowki tez wszystkie sprawdzone, dlatego zastanawialem sie czy moze to jakis przekaznik sie przepalil. Zapomnialem dodac ze jedna lampa z tylu ciekla. Zauwazylem wilgoc w okolo lampy i na blaszkach ktorymi przechodzi prad dopiero gdy pojawil sie problem ze swiatlami. Dlatego podejrzewam zwarcie. Tylko nie rozumiem dlaczego nie przepalil sie zaden z bezpiecznikow.
Karol82
Nowicjusz

09 Lut 2021, 10:22

Z tego co wiem, to postojowe nie mają przekaźnika. Za światła pozycyjne przednie i tylne odpowiada bezpiecznik TAIL. Sprawdź, czy na bezpiecznik tych świateł przychodzi napięcie po włączeniu włącznika. Ten bezpiecznik w niektórych wersjach jest też od świateł przeciwmgłowych przednich. Aczkolwiek jak nie włączysz świateł pozycyjnych to nie włączysz przeciwmgłowych. Nie powinny ci także świecić tablica rejestracyjna oraz wskaźniki.
Ja bym sprawdził, czy na włącznik świateł przychodzi napięcie i czy z niego wychodzi. Skoro bezpiecznik piszesz, że są ok, to wina może leżeć właśnie we włączniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2021, 11:46

Karol82 napisał(a):Postojowe jak i przeciwmgielne nie dzialaja ani z przodu ani z tylu.
Czyi wychodzi na to że przy światłach mijania tył ci się nie świeci.
Karol82 napisał(a):Zapomnialem dodac ze jedna lampa z tylu ciekla. Zauwazylem wilgoc w okolo lampy i na blaszkach ktorymi przechodzi prad dopiero gdy pojawil sie problem ze swiatlami. Dlatego podejrzewam zwarcie.
Zdejmij lampę wysusz i wyczyść wszystko ładnie. Psiknij styki kontaktem w celu zabezpieczenie i lepszego przewodzenia i sprawdź czy to pomoże.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lut 2021, 20:51

Dzieki za rady. Niestety ten tydzien jestem calymi dniami w pracy.
Napewno sprawdze wszystko w sobote z samego rana i sie odezwe.
Karol82
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

31 Sie 2021, 08:22

Witam ,mam podobny problem udało Ci się naprawić???
canibalkrk
Obserwowany