Toyota Auris czy Seat Leon na pierwsze auto?

28 Sie 2023, 16:44

Witam, jak w temacie, czeka mnie zakup pierwszego auta w życiu, o tyle wygodniej że mam możliwość kupić od osoby znajomej więc trochę pewniejszy zakup, temat zakładam bo podobnego porównania nie znalazłem w necie. Z góry też sorki jeśli gdzieś wykażę się niewiedzą, starałem się poczytac ile się da ale wiadomo, to tylko wiedza z internetu.
Dużo tekstu poniżej ale starałem się doładnie opisać sytuację.

Mam do wyboru Aurisa (generacja I) z silnikiem 1.4 VVT-i benzyna, Leon tak samo 1.6 MPI benzyna, roczniki obydwa auta z 2008, skrzynie manualne, stan aut podobny, jedyne co to Auris kosztowałby mnie 2tys złotych więcej, ma niższy przebieg bo koło 150tys km a Leon dobija do 200tys.
Z racji tego że ma być to na pierwsze auto zależy mi przede wszystkim na oczywiście względnie jak najmniejszej awaryjności, wizualnie bardziej podoba mi się Auris ale to wiadomo, mimo wszystko chyba najmniej ważny aspekt.

Nie mam dużych wymagań co do mocy silnika auta albo nie wiadomo jak pięknego wnętrza czy jakichś elektronicznych bajerów, szczególnie że tak jak w temacie, ma być to pierwsze auto, którego eksploatacja i awarie nie zjedzą mi nie wiadomo ile pieniędzy i trochę posłuży, benzyna bo z tego co się orientuję to diesel nie nadaje się do miast gdzie mimo wszystko będę jeździł więcej w mieście niż w trasie i wątpię czy będę robił więcej niż średnio te 10tys km rocznie. Ceny obydwu aut znajomy oferuje w moim budżecie i są zbliżone, tylko tak jak wspomniałem, Auris 2tys droższy.

Z góry dzięki :)
Ostatnio edytowany przez Altair1818 28 Sie 2023, 17:41, edytowano w sumie 2 razy
Altair1818
Nowicjusz

28 Sie 2023, 17:08

No to jeszcze napisz który rok tego Aurisa bo w pierwszej generacji były dwa rożne silniki benzynowe o tej pojemności, a w drugiej już tylko jeden no ale nie wiemy który to :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Sie 2023, 17:40

Rokiko napisał(a):No to jeszcze napisz który rok tego Aurisa bo w pierwszej generacji były dwa rożne silniki benzynowe o tej pojemności, a w drugiej już tylko jeden no ale nie wiemy który to :wink:

Rocznik 2008, generacja I. Poprawka w opisie, dokładnie to Auris ma 1.4 VVT-i, Leon 1.6 MPI.
Altair1818
Nowicjusz

28 Sie 2023, 19:05

Altair1818 napisał(a):Rocznik 2008, generacja I. Poprawka w opisie, dokładnie to Auris ma 1.4 VVT-i, Leon 1.6 MPI

Jak to jest Auris 2 1,4 a nie 1,33 to bez dwóch zdań go możesz brać zamiast Seata. Sprawdź tylko rdzę szczególne tył podłogi i belkę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Sie 2023, 20:25

szybki napisał(a):
Altair1818 napisał(a):Rocznik 2008, generacja I. Poprawka w opisie, dokładnie to Auris ma 1.4 VVT-i, Leon 1.6 MPI

Jak to jest Auris 2 1,4 a nie 1,33 to bez dwóch zdań go możesz brać zamiast Seata. Sprawdź tylko rdzę szczególne tył podłogi i belkę.

Jutro idę oglądać oba auta, także w razie czego dam znać i zobaczę co tam siedzi. Czytałem opinie osobno dla obydwu modeli aut i generalnie Toyota czy to Yaris czy Auris podawane są jako na prawde dobre auta godne polecenia, ale opinii nigdy za wiele i kto pyta nie błądzi, stąd wylądowałem na forum.
Altair1818
Nowicjusz

28 Sie 2023, 20:51

najlepiej to aurisa 1.6 kupić
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...

28 Sie 2023, 21:24

Toyota, moze byc i Auris ! :mrgreen:

:)

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

28 Sie 2023, 21:25

szybki napisał(a):Jak to jest Auris 2 1,4 a nie 1,33 to bez dwóch zdań go możesz brać
W Aurisie I były z tego co pamiętam 1.4 VVTi benzynowe, a w modelu drugiej generacji już nie. Zostały 1.33 i 1.6.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sie 2023, 17:53

Altair1818 napisał(a):Czytałem opinie osobno dla obydwu modeli aut i generalnie Toyota czy to Yaris czy Auris podawane są jako na prawde dobre auta godne polecenia
No tak ale tu jeszcze zależy na jaki egzemplarz trafisz :wink: no i silnik tez ma znaczenie bo nie wszystkie były super.
Andy33
Początkujący