Toyota Auris Hybrid stukanie

18 Gru 2017, 22:08

Witam serdecznie,mam mały problem ze swoim Aurisem w hybrydzie, samochód z 2014 roku, przebieg 126 000, w momencie przyśpieszania gdy auto przełącza się z silnika elektrycznego na spalinowy czuć wyraźne stuknięcie, którego do tej pory nie odczuwałem. Ma się wrażenie jakby jakiś stabilizator, guma zostały uszkodzone. Z góry dziękuje za wszelkie rady co może być przyczyną. Pozdrawiam
davidd86
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 2005
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Auris Hybrid
Silnik: 1.8
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Gru 2017, 10:34

davidd86 napisał(a):w momencie przyśpieszania gdy auto przełącza się z silnika elektrycznego na spalinowy czuć wyraźne stuknięcie, którego do tej pory nie odczuwałem
Odwrotnie nie zauważyłeś żeby podobny problem występował? Chodzi mi o to kiedy silnik benzynowy wyłącza się i jedziesz tylko na elektrycznym.

Stuknięcie to raczej nie będzie od stabilizatora. Jest ono bardziej wyczuwalne czy słyszalne. Tu chodzi zapewne o moment kiedy silnik spalinowy zaczyna pracować. Tam masz przekładnię planetarną która łączy silnik spalinowy i elektryczny i tu raczej nie ma co stukać. Chyba że sam silnik spalinowy ma problem z odpaleniem i robi to z jakimś opóźnieniem stąd taki problem.

Masz przebieg 126tyś. km czy auto jest jeszcze na gwarancji serwisujesz je?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...