Toyota Auris Hybrid stukanie

18 Gru 2017, 23:08

Witam serdecznie,mam mały problem ze swoim Aurisem w hybrydzie, samochód z 2014 roku, przebieg 126 000, w momencie przyśpieszania gdy auto przełącza się z silnika elektrycznego na spalinowy czuć wyraźne stuknięcie, którego do tej pory nie odczuwałem. Ma się wrażenie jakby jakiś stabilizator, guma zostały uszkodzone. Z góry dziękuje za wszelkie rady co może być przyczyną. Pozdrawiam
davidd86
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 2005
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Auris Hybrid
Silnik: 1.8
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Gru 2017, 11:34

davidd86 napisał(a):w momencie przyśpieszania gdy auto przełącza się z silnika elektrycznego na spalinowy czuć wyraźne stuknięcie, którego do tej pory nie odczuwałem
Odwrotnie nie zauważyłeś żeby podobny problem występował? Chodzi mi o to kiedy silnik benzynowy wyłącza się i jedziesz tylko na elektrycznym.

Stuknięcie to raczej nie będzie od stabilizatora. Jest ono bardziej wyczuwalne czy słyszalne. Tu chodzi zapewne o moment kiedy silnik spalinowy zaczyna pracować. Tam masz przekładnię planetarną która łączy silnik spalinowy i elektryczny i tu raczej nie ma co stukać. Chyba że sam silnik spalinowy ma problem z odpaleniem i robi to z jakimś opóźnieniem stąd taki problem.

Masz przebieg 126tyś. km czy auto jest jeszcze na gwarancji serwisujesz je?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik RB26DETT - Nissan
    Konstrukcją zbliżoną do słynnego silnika 2JZ Toyoty jest motor RB26DETT Nissana. To również rzędowa szóstka z aluminiową głowicą i żeliwnym blokiem wyposażona w dwie turbosprężarki. Silnik Nissana miał co prawda ...