Toyota Avensis '99 2.0TD - czy bierze wam olej?

18 Gru 2007, 12:02

Mam pytanko do użytkowników Toyoty Avensis, rocznik 1997-1999, z silnikiem diesel (ale nie D4D tylko poprzedni o pojemności 1975): czy "bierze" Wam olej?

Mi bierze ok. 2 litry na 10000 km(przebieg 195 tys.km) i nie wiem czy się już martwić czy to olać.. w Toyocie stwierdzili, że jest to jeszcze w normie..używam Mobil 1 (15W40).

A może warto zastosować ceramizer do silnika? Co o tym sądzicie?
Carlos75
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut
Auto: Nie mam

02 Sty 2008, 21:42

Wejdź na stronę :http://avensis.info/
Powinieneś tam uzyskać poradę. :)
A tak nawiasem mówiąc, to po zalaniu oleju przejechałem 5kkm i oleju nie ubyło mi ani grama (autko mam takie samo jak Twoje i ten sam rocznik). Ekspertem jednak w sprawach mechaniki nie jestem, dlatego radzę Ci wejść na to Forum.
grizzly88r
Nowicjusz

24 Sty 2008, 19:49

Nie jestem niestety ani użytkownikiem owej Toyoty, ani mechanikiem, ale na obydwóch się znam i z tego co mi wiadomo to Toyota preferuje do swoich silników olej Castrol :)
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Sty 2008, 20:28

rafalp1, nie wazna marka oleju, czy najlepszy Castrol, czy mineralny Lotos, nie powinno go ubywac! Mysle ze takie ubytki, to juz nie jest w normie, przejedz sie do jakiegos dobrego zakladu i niech sprawdzą czy gdzies nie ma wycieku...
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

07 Mar 2010, 14:42

Rację ma mój poprzednik. W silniku muszą już być jakieś nieszczelności. Są na to dwa sposoby. Dobry warsztat, o którym już było, albo próba zmiany oleju. Ten sysntetyk, to chyba nie będzie najlepsze rozwiazanie dla silnika o takim przebiegu. Wiem, że Valvoline ma taki półsyntetyczny olej MaxLife do diesli, który ma jakieś dodatki uszczelniającei czyszczące miskę i komory spalania. Może warto spróbować?. Ja przymierzam się do takiej operacji w swojej avensisce, tylko mam benzynową i na szczęscie nie bierze mi oleju, tylko trochę sie poci. Mam nadzieję, że po zmianie oleju bedzie lepiej. Znajomi mi mówili, że im pomogło.
Wiwaldi
Wiwaldi
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Mar 2010, 16:40

jeśli mienerala bierze 2 litry na 10kkm to jest to powolne zbliżanie się remontu :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...
    Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...

07 Mar 2010, 20:58

Panowie archeolodzy - przez 2 lata to on to auto dawno naprawił albo sprzedał...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

11 Mar 2010, 10:14

Ja mam Avensis, ale benzynę 1,6 VVT (2001), wcześniej jeździłem na Mobil1 15W-40 nie brał mi oleju prawie w ogóle, a teraz nalałem zamiennik w postaci K2 Texar 15W-40 Syntethic i nie widzę różnicy. Nic nie ubywa, a silnik pracuje identycznie.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski