Toyota Avensis jaki silnik

17 Gru 2022, 04:00

Auto do jazdy raczej po mieście (dzieci do szkoły , zakupy , 20 minut do pracy i nieraz jakieś wypady poza miasto) rodzina 2+3 oczywiście kombi.
chciałbym automat ale jest ich mało. polecacie 1.8 benzyna czy cos innego no i czy automat czy manual...? na co zwrócić uwagę przy zakupie ? ps. czy styłu wejdą 3 foteliki samochodowe ? (dzieci wiek- 8, 6 i 3 lata) budżet 5tyś.funtów UK.
Turbo1908
Obserwowany

17 Gru 2022, 09:46

Jak t27 to fl bo jest poprawiony valvematic, skrzynia manual bo jest bezpieczniejsza. Cvt jest delikatna i w razie awarii jest drogo.
Silnik 1,8 vs 2,0 oba są ok.
Przy manuału zwrócić uwagę na cichą/głośna pracę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Gru 2022, 16:41

Jak chcesz mieć z tyłu 3 foteliki to potrzebujesz 3 osobnych foteli z tyłu. Na zwykłej kanapie będzie ciasnota a za ~2 lata jak najmłodszemu fotelik wymienisz to już na bank nie upchniesz. Ogólnie to na oględziny trzeba z fotelikami jeździć jeśli masz potrzebę zapięcia trzech.

Choć osobiście to bym od razu szukał minivana
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Gru 2022, 14:12

Nie wejdą Ci do Avensisa trzy foteliki z tyłu obok siebie. Musiały by być jakiejś specjalnej konstrukcji lu po kupnie samochodu trzeba by było podjechać do sklepu i przymierzać czy wejdą stosując różne warianty ale wątpię żeby się udało. Dodatkowo na środku nie ma mocowania IsoFix.

Co do silników oba wymienione wyżej Valvematic są ok. Co do skrzyni to tu faktycznie bezpieczniejsza opcją jest manual. Automat to tylko CVT do pracy której trzeba się przyzwyczaić plusem jej jest to że w trasie potafi zejść trochę niżej z obrotów niż manual przez co może być oszczędniejsza na dłuższych dystansach. Minusem spory koszt serwisu jeżeli coś się z nią zacznie dziać niedobrego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Maj 2024, 08:37

Podczepię się pod temat. Jestem świarzak :D

Planuje zakup Avensis takiego 2015 lub młodszego i tu pytanie, jaki silnik najlepszy w takim autku czy benzyna czy diesel i jak z poborem oleju w tych silnikach czy pobór występować w rocznikach wcześniejszych a później Toyota się z tym jakoś uporała ??
marcin88k
Obserwowany

27 Maj 2024, 10:57

Masz napisane 3 posty wcześniej jakie silniki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

04 Cze 2024, 15:40

ja mam 1,9 desal i bez zarzutów, bezawaryjna i nigdy nie zawiodła, pociągnie w kazdych warunkach :lol: ale co do fotelików to może być problem ja mam z tyłu jeden i to wręcz nie mozliwe by weszły tam az trzy :no:
Kamila1234
Nowicjusz