Toyota Avensis T25, 2003- 2.0VVT-i problem z zaplonem

29 Sie 2016, 13:20

co jest: auto nie odpala, kreci rozrusznik, jest zapach etyliny jak za PRL i tyle… nie wykrecalem swiec by zobaczyc, czy jest iskra. komputer nie pokazuje bledu (taki amatorski: OBD II , U480)

co sie stalo: mialem awarie pompy abs'u, kupilem sterownik na allegro, blad nadal byl i zrobilem reset kompa. nie sadze, aby poszlo zwarcie (robilem kilka razy, bo kilka wersji widzialem a efektu nie bylo, potem znalazlem, ze dodatkowo byl bezpiecznik walniety...), po ktoryms kolejnym resecie wygladalo, jakby akumulator juz byl slabszy, zaladowalem, ale to nie byl powod… na poczatek mi mowiono, ze sterownik silnika, wiec kupilem na allegro i podmienilem, ale problem nie zniknal. mozliwe, ze nie ma to zwiazku z wymiana pompy, mozliwe, ze ma… auto mialo jakby wczesniej lekkie problemy z zaplonem, ale tez nie jestem o nich przekonany, bo jednak zawsze odpalalo, ale jakby niekiedy za dlugo krecilo...
ktosik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Avensis T25
Silnik: 2.0 VVT-i, 148KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Sie 2016, 19:15

ktosik napisał(a):zrobilem reset kompa
Którego kompa ? Chyba nie silnika bo nie ma związku z ABS.
ktosik napisał(a): na poczatek mi mowiono, ze sterownik silnika, wiec kupilem na allegro i podmienilem
Odstaw auto do mechanika zanim wydasz majątek na części .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Sie 2016, 11:34

polaczylem pin 4 i 13sty interfejsu ("komputer samochodowy") w cele resetu kontrolki ABS
czy to ma cos wspolnego z awaria, nie wiem, ale nie moge wykluczyc
jest benzyna, jest prad, rozrusznik kreci a auto nie odpala...
ktosik
Nowicjusz

01 Wrz 2016, 09:43

byl mechanik
podlaczylismy kompa, bledow brak
auto kreci, iskra jest, powitrze ssie, paliwo podaje, ale nic...
ktosik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...