Toyota Corolla '89. Warto?

06 Maj 2008, 16:33

Cześć.
Przez przypadek znalazłem wczoraj T Corollę, wyprodukowaną w 89. Samochód jest w dość dobrym stanie jak na swoje lata, widziałem tylko kilka mautkich ognisk korozji ( średnica < 5mm ). Samochód ma silniczek 1.3 75KM, chodzi równo, podobno wymieniony rozrząd ma. Właściciel wycenił ten samochód na 2500 zł, czy warto dać za taki samochód? Dodam jeszcze że ma przegląd na cały rok prawie i OC jeszcze przez 4 miesiące. W bagażniku czeka komplet opon zimowych. Proszę o szybką odpowiedź, bo nie wiem czy się zdecydować czy nie.
strefa66
Nowicjusz

06 Maj 2008, 20:41

Jesli jest z nią wszystko w porządku to bierz. Kolega kupił taką samą tylko, że z 1992 ze slabym tylnym zawieszeniem za 2000zl. Zrobił zawias i powiedzial ze nic sie nie sypie jak narazie
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

06 Maj 2008, 21:42

Jeżeli nic jej nie dolega to się nie zastanawiaj. Corolle z tego okresu są jednymi z najtrwalszych samochodów. Masz jakieś zdjęcia samochodu?
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

06 Maj 2008, 21:52

Taaa... japońska myśl techniczna. Naprawdę dalej jestem pod wrażeniem, że auta z lat 80tych wciąż są w bardzo dobrym stanie technicznym często przewyższającym te z lat powyżej 2000. Jak poprzednicy pisali, jeżeli auto nie wykazuje jakiś niedomagań, to się nie zastanawiaj :)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

07 Maj 2008, 18:16

Wasza zgodność opinii tylko dodaje mi otuchy :D Jeżeli tylko się uda to jeszcze zrobię przegląd u znajomego mechanika, zobaczymy co on powie. Jednak jest to stary samochód, wiecie może z jakimi kosztami powinienem się liczyć, żeby pojeździć więcej niż pół roku? Z tego co wiem to olej się wymienia, zresztą generalnie płyny najlepiej wymienić + ew. klocki i tarcze + rozrząd, przy czym rozrząd podobno wymieniony. Coś jeszcze?
strefa66
Nowicjusz

07 Maj 2008, 21:37

No poza rejestracją i ubezpieczeniem to już raczej wszystko :) . Jak rozrząd był robiony niedawno to nie będzie drogo. Jak się okaże że tarcze i klocki są ok to wogóle zapłacisz tyle co za olej (pewnie 4 litry po ok. 35 zł) plus filtry razem pewnie koło 60 - 100 zł. Wymienić to możesz sam w 20 minut.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący

10 Maj 2008, 17:19

Odświeżę jeszcze temat:
Wiecie może czy te auta mają katalizator? Teraz nie mam kontaktu, z kolesiem, a właśnie mi sie przypomniało, że stare auto może nie mieć tego wynalazku... Co się z tym wiąże? trudność w przejściu przeglądu, a może w ogóle nie przejdzie następnego przeglądu?
strefa66
Nowicjusz

10 Maj 2008, 21:24

To jest normalne, że starsze auta nie miały katalizatora, więc nieporozumieniem byłoby jakby na nie chcieli przepuścić auta na przeglądzie
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

28 Maj 2008, 21:32

chyba raczej nie ;/
automaniak100
Początkujący

Miejscowość: Kościerzyna

02 Lis 2008, 13:43

mam corollę z 1992 tylko 1,6 jeśli chodzi o blachę to jest w super stanie a zwłaszcza podłoga i ogólnie wszystko cyka
salem007
Nowicjusz