Toyota Corolla - czym wyczyścić silniczek tylnej szyby?

22 Lip 2014, 14:12

Witam, w mojej Toyocie pojawił się problem przy zasuwaniu tylnej szyby w samochodzie, szyba zasuwa się tylko do połowy następnie przestaje działać dopiero przy kolejnych próbach udaje się ją zamknąć. Silniczek tejże szyby pracuje przy zasuwaniu bardzo głośno. Czym i jak najlepiej wyczyścić ten silniczek?
Gamzur
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

23 Lip 2014, 13:07

Trzeba zdjąć boczek i sprawdzić czy szyba się nie zacina podczas podnoszenia. Wyczyścić i nasmarować prowadnice. Samego silniczka nie masz co czyścić bo on pewnie będzie ok, tu przypuszczam że problem będzie dotyczył zacierających się prowadnic.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

24 Lip 2014, 09:23

ArteK napisał(a):Samego silniczka nie masz co czyścić bo on pewnie będzie ok

Tu też się z tobą Artku nie zgodzę :) - silniczek może pracować jak nie ma oporu. A jak przyjdzie obciążenie, to nie ma "mocy" żeby uciągnąc dany element. Powodem tego samego mogą też być słabe styki na złaczkach - napięcie będą przewodzić, ale prądu już nie. A napięcie i prąd to dwie różne rzeczy.
Ale masz rację z tymi prowadnicami - bardzo często zdarza się, że prowadnice "wysychają" i szyba ma dośc duże opory i silniczek może nie wyrabiać. A dłuższe używanie w ten sposób może doprowadzić do jego spalenia. Prowadnice czasem lubią się też wygiąć - nie mam pojęcia jak i dlaczego, ale spotkałem się już z takimi przypadkami - trzeba otwierać szybe i patrzeć w którym miejscu zaczyna stawiać opór i przyjrzeć się rowkom prowadnic, czy nie są zaciśnięte, albo wygięte.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2014, 12:36

MotoAlbercik napisał(a):Powodem tego samego mogą też być słabe styki na złaczkach - napięcie będą przewodzić, ale prądu już nie. A napięcie i prąd to dwie różne rzeczy.

Zgadza się że styki trzeba sprawdzić chodziło mi raczej o to żeby nie rozbierać samego silniczka :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

24 Lip 2014, 13:16

Dziękuje za wszystkie informacje, rozjaśniliście mi temat:)
Gamzur
Obserwowany

Auto: Toyota Corolla
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Te samochody są najbardziej trwałe
    Trwałość samochodu ma znaczenie zarówno dla tych kierowców, którzy kupują samochód raz na wiele lat, jak i dla tych, którzy rozglądają się za dobrym autem używanym. Amerykański portal zajmujący ...
    Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...