Toyota Corolla E12 2.0 D4D 110KM - Cięzko odpala po dłuższym postoju

16 Lis 2018, 20:59

Witam

Od 2 miesiecy posiadam Toyote Corolle E12 2.0 D4D 110 KM Rok 2002. Otóż od kilkunastu dni a w sumie od początku listopada Corolla zaczeła mieć problemy z odpaleniem. Rano czy po dłuższym postoju np 10 godzin samochód odpala za 2-4 razem, zawsze podgrzewam swiece 2-3 razy ale nie ma róznicy. Co dziwne ostatnio w niedziele jak był mróz odpalił -3 stopnie po podgrzaniu 3 razy swiec odpalił od strzała, aby zweryfikować to jeszcze raz jutro rano sprawdze jak pójdzie odpalanie w mrozie.

Jeśli chodzi o ilośc paliwa w zbiorniku to też nie ma róznicy 3/4 baku tak samo jak 1/4 a nawet 1/10.

Sprawdzałem napiecie na akumlatorze podczas pracy sinika jak i na postoju jest prawidłowe. Chociaż są takie momenty jakby nie miał mocy zeby obracać korbą ale to przez chwile i potem już kręci jak zawsze.
PanPrezes
Obserwowany

16 Lis 2018, 22:21

trzeba sprawdzić świece żarowe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lis 2018, 22:57

Może świece żarowe nie działają poprawnie. Powinien być bezpiecznik od tych świec, zobacz czy nie jest przepalony. Wiem też że w tych Toyotach są problemy z rozrusznikami
Haotic
Nowicjusz

17 Lis 2018, 15:08

Witam
Dziś przy temperaturze - 3 odpalił mi za 4 razem. Więc świece, aku albo rozrusznik

Wspominaliście coś o bezpieczniku świec żarowych, możecie podpowiedzieć gdzie on się znajduje? Szukałem bezpieczników, pod maską są 2 "pudełka" z bezpiecznikami. Jednak są tak nie zrozumiale dla mnie podpisane ze nie wiem o co chodzi.
PanPrezes
Obserwowany

17 Lis 2018, 16:59

Tylko po co go szukać jak sa łatwiejsze sposoby, weź probówkę lub multimetr i sprawdź czy jest napięcie na listwie i tak warto sprawdzić wszystkie świece. Jak juz sie upierasz nad bezpieczniki to jest to duży bezpiecznik prawdopodobnie 80A wyglądający bardziej jak przekaźnik w przezroczystej szybce
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...