Toyota corolla e12 2.0 D4D czujnik wody w filtrze paliwa

20 Cze 2018, 23:57

Witam,
mam problem z Corollą e12 2.0 D4D 116KM. Od pewnego czasu kapie mi ropa. Pojechałem do mechanika - powiedział, że to z filtra paliwa. Kupiłem filtr, pojechałem wymienić i ropa nadal leci. Okazało się, że to czujnik wody w filtrze paliwa (czy coś takiego). Pojechałem do sklepu żeby to zamówić i sprzedawca powiedział tylko "powodzenia". Mam do Was pytanie.. gdzie znajdę takie ustrojstwo?

Pozdrawiam,
Hubert
Omin
Obserwowany

Auto: Toyota corolla e12
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Cze 2018, 09:55

Z tego co pamiętam to ten czujnik jest wkręcany od spodu w filtr paliwa i ma plastikową obudowę i gwint. Jeżeli wszystko jest całe to zostaje sprawdzić uszczelkę/oring czy jest ok ewentulanie wymienić chyba że cieknie po kablach ze środka? Sprawdzałeś to?

Najlepiej sprawdzić sobie numer części i tak szukać wtedy masz największe prawdopodobieństwo znalezienia. Zadzwoń tez do serwisu Toyoty i zapytaj o ten czujnik czasem z części można trafić coś w dobrej cenie.

W używkach można kupić obudowę z filtrem i tym czujnikiem ale lepszym rozwiązaniem byłby nowy czujnik :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Cze 2018, 11:06

W samochodzie pasował filtr paliwa Blue Print ADM52342 https://sklep.krisauto.pl/make.asp?t=7& ... UE%20PRINT

Teraz muszę jakoś dobrać całą podstawę. Myślę nad tym tylko, że różni się filtr:
http://azczesci.pl/uklad-paliwowy-obudo ... _4989.html

Jest jakaś różnica? Chodzi mi o wewnętrzny gwint, bo musi przypasować ten czujnik.
Omin
Obserwowany

Auto: Toyota corolla e12
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...