Toyota Corolla E12 co to może być?

05 Maj 2015, 10:20

Witam otóż nie dalej jak 2 miesiące temu zakupiłem w/w autko nie było z nim żadnych problemów aż do czasu gdy zmieniałem opony w zestawie z autem dostałem komplet opon letnich niestety 2 z nich nie nadawały się do dalszej eksploracji. Opony w toyocie jak dobrze mi się wydaje powinny być 195/60 R15 ja niestety w aktualnej chwili nie mam takich opon więc założyłem 205/65 R15 po czym zauważyłem że gdy przekroczę prędkość 120km/h zapalają się na wyświetlaczu nastepujace kontrolki :
-VSC
-Trc Off
-ABS
-oraz kontrolka od hamulca ręcznego.
Kontrolki znikają dopiero gdy zgasze całkiem auto. Czy może to być wina opon? proszę o pomoc i z góry dziękuję za każdą wypowiedź pozdrawiam.
s3bu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla E12
Silnik: 1.4 D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Maj 2015, 10:49

rozumiem ze u Ciebie masz dwie opony inne a dwie inne? jedne sa 60 drugie 65 ? jezeli tak to czujniki abs w kolach wariują a dopiero od 120 bo pewnie wczesniej rozbierznosci w parametrach nie sa na tyle duze zeby komp widzial bledy
kowalkcn
Początkujący

Prawo jazdy: 14 12 1993
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Citroen C5 I, Peugeot 407, 205
Silnik: 2.2hdi133KM,2.0hdi
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

05 Maj 2015, 22:52

Ok to w takim razie rozjaśniłeś moje problemy dzięki wielkie za pomoc łapka w górę poszła.
s3bu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla E12
Silnik: 1.4 D4D
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
    Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...
    Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...