Toyota Corolla e12-gdzie + a gdzie - na akumulatorze

05 Mar 2018, 20:30

temat rozwiązany. dzięki wszystkim za pomoc
Ostatnio edytowany przez slavko202 07 Mar 2018, 13:57, edytowano w sumie 2 razy
slavko202
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 1945
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Golf 4

05 Mar 2018, 21:27

plus zawsze jest oznaczony na czerwono a po drogie bieguny zawsze są oznaczone na akumulatorze wiec jak odgarniesz ten syf wokół klem to ujrzysz plus i minus. Co do odłączania aku to są różne opinie na ten temat, jeden powie że najpierw plus potem minus, drugi że odwrotnie a trzeca że nie ma to znaczenia i ja jestem tym trzecim
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2018, 21:44

Plusowy słupek jest zawsze grubszy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Mar 2018, 21:52

Racja, plus jest przewodem grubszym i koloru czerwonego, ogarnij syf i wyczyść to i ukarze sie Ci. Ja osobiście najpierw odłączam - , czyli masę, ale to różne teorie na to są. Jak nie odłączysz to będzie dobrze.
gber44

05 Mar 2018, 22:06

Dokładnie jak piszą koledzy - bolec plusowy jest ciutek grubszy niż minusowy. Po drugie, jak odgarniesz ten syf wokół bolców, to napewno ujrzysz oznaczenie "+" i "-". A tak swoją drogą - jak można doprowadzić do takiego syfu na aku :?:
Co do odłączania i podłączania aku - jako pierwszą powinno się odłączać klemę minusową, a przy podłączaniu klemę plusową. Dlaczego? Ano dlatego, że podczas odkręcania klem, odkręcając klemę minusową, nawet jak dotkniemy kluczem karoserii, to nic się nie stanie. Po odłączeniu klemy minusowej, jak podczas odkręcania klemy plusowej dotkniemy przez przypadek karoserii, to też nic się nie stanie. A jakbyśmy odkręcali najpierw plusową klemę, to przez przypadek można dotknąć kluczem karoserii i iskry lecą...A sposoby montażu akumulatorów są różne. Dlatego dla bezpieczeństwa, żeby nie zrobić zwarcia, jako pierwszą odłączamy minusową klemę, a podłaczamy jako pierwszą plusową.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2018, 15:12

Aha, dziękuje bardzo za odpowiedzi. Chciałbym się zapytać jeszcze czy mój akumulator już nadaje się do wymiany. Próbowałem odpalić przez kable, auto odpala normalnie lecz po odłączeniu kabli auto gaśnie. Spróbować naładować prostownikiem czy raczej wymiana?
slavko202
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...

06 Mar 2018, 15:50

Spróbuj naładować, jeżeli nie to wymiana. Ile lat ma akumulator ten? I na przyszłość warto go w czystości trzymać to dłużej posluży. :P
gber44

06 Mar 2018, 16:16

.....
Ostatnio edytowany przez slavko202, 07 Mar 2018, 14:02, edytowano w sumie 1 raz
slavko202
Nowicjusz

06 Mar 2018, 16:44

Bez obrazy, ale ile Ty masz lat :?: Jeżeli zadajesz takie pytania, to może weź kogoś do pomocy(poważnie). Czuję, że z wymianą żarówki też byś miał problem.
Luzujesz tylko tę jedną śrubę która zaciska klemę i ściągasz klemę ze słupka.
:mrgreen: Dzieci internetu, włamie się taki do komputera NASA, a akumulatora w samochodzie nie wymieni :lol:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 06 Mar 2018, 16:48, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Mar 2018, 16:47

.....
Ostatnio edytowany przez slavko202, 07 Mar 2018, 14:02, edytowano w sumie 1 raz
slavko202
Nowicjusz

06 Mar 2018, 16:53

slavko202 napisał(a): A te zbędne komentarze możesz zachować dla siebie panie majster.

Mogę, ale nie muszę. Nie spinaj się tak. Ciesz się, że nikt cię z wiadrem po kompresję nie wysyła :mrgreen:
Ale elektryka też powinieneś odwiedzić, żeby zmierzyć ładowanie, bo jak jest słabe, to nowy akumulator szybko się wykończy.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Mar 2018, 16:58

.....
Ostatnio edytowany przez slavko202, 07 Mar 2018, 14:01, edytowano w sumie 1 raz
slavko202
Nowicjusz

06 Mar 2018, 17:02

To jeszcze przyjmij do wiadomości, że są dwa typy akumulatorów ze względu na położenie plusa. Prawy plus i lewy plus. Jeżeli kupisz nieodpowiedni, to może Ci kabla zbraknąć.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2018, 12:15

Będzie przydługo, ale naprawdę warto poświęcić ta minutę czy półtorej i przeczytać.
slavko202 napisał(a):Dopiero zaczynam przygodę z motoryzacją, pytam bo po prostu chce mieć pewność i nie chce niczego zepsuć.

Ale tak się nie da...Żeby cokolwiek zrobić, to musisz wiedzieć jak. A żeby wiedzieć jak, to musisz mieć jakąs chociaż najmnioejsza intuicję. A ty raczej jej nie masz, zadając takie pytanie. Przecież na klemie nie ma dwóch śrubek. Jest jedna śrubka i jedna nakrętka. Więc jakie dwie chcesz luzować? Zresztą wyastarczy popatrzeć na budowę tej klemy i z wielką łatwością można się domyślić na jakiej zasadzie działa.
slavko202 napisał(a): A te zbędne komentarze możesz zachować dla siebie panie majster.

Szczarze powiedziawszy, to naprawdę nie jest zbędny komentarz. Każdy, kto zajmuje się samochodami to potwierdzi.
Moja propozycja jest taka - pogadaj z jakimś kumplem, znajomym, sąsiadem i poproś o pomoc w tym temacie. Niech ci pokaże, wytłumaczy. Albo pojedz poprostu do mechanika bądżz elektryka samochodowego i poproś, żeby on ci pokazał.
Dlaczego? No bo sprawa niby prosta, ale możesz narobić sobie swoją niewiedzą problemów i niepotrzebnych kosztów.
Przy twoich kłopotach powodów może być kilka - brak l;ub słabe napiecie ładowania - kontrolka aku nie świeci ci się czasem podczas pracy silnika? Świeci ci się ona jak przekręcisz kluczyk w stacyjce do poziomu kontrolek i gaśnie po uruchomieniu silnika? Sorki za takie pytania, ale nie wiem, czy znasz obsługę swojego samochodu - 90% użytkowników odwiedzających fora samochodowe wogóle nie zagląda do instrukcji i zadaje dziwne pytania, a nie raz naraziło się na niepotrzebne koszta w związku ze swoją niewiedzą, która jest powodem nieznajomości instrukcji.
Należy też zmierzyć napiec ie ładowania bez obciążenia alternaotra ( przy powyłączanych wszystkich odbiornikach ) i pod obciżżeniem ( przy włączonych światłach mijania i ogrzewnaiu szyby bądz włączonej dmuchawie na najwyższym biegu ). Powinno ono wynosić 14,2 - 14,4V oraz 13,7 - 13,9V. Podane wartości zależą od kondycji alternatora i instalacji elektrycznej wynika to z tego, czy auto jest nowsze czy starsze.
Następnie należałoby sprawdzić, jaki prąd pobiera instalacja z aku na wyłączonym silniku.
Należałoby też sprawdzić stan samego aku - domowym sposobem zmierzyć napięcie aku po całonocnym postoju.
Należałoby też wiedzieć, jaka powinna być kolejność odkręcania i zdejmowania klem z aku - zaczyna się od odkręcenia i zdjęcia klemy ninusowej. Dlaczego? Ano dlatego, że jak najpierw będziesz odkręcał plusową, to możesz kluczem dotknąć np. karoserii i zwarcie oraz fajerwerki gotowe. A po odłączeniu minusowej, nawet jak dotkniesz kluczem karoserii, to nic się nie stanie. Montaż klem oczywiście w odwrotnej kolejności - zaczyna się od plusowej.
Warto też sprawdzić stan klem i słupków aku, czy nie są zaśniedziałe zabrudzone itp. Sprawdzić też kabel minusowy w miejscu przykręcenia do karoserii, czy nie jest zardzewiały, zgnity itp.
Rozważyć też warto sprawę, jakie odcinki robisz tym autem po każdym rozruchu silnika.
Musisz też wiedzieć, że nie należy zdejmować klem z aku na pracującym silniku.
O róznym rozłożeniu plusa i minusa na aku kolega już ci napisał. Nazywa się to prawy plus i lewy plus.
No i nie wiem czy już wszystko napisałem o tym problemie.
Jak widzisz sprawa niby prosta, ale trzeba wiedzieć dużo rzeczy, Wiekszość z nich jest sprawą intuicji i logicznego myślenia - np. kolejnośc zdejmowania klem, prawy czy lewy plus, kontrolki itdp.
A tak z ciekawości - wiesz jakie masz żarówki w światłach mijania i drogowych?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000