Toyota Corolla E12 hatchback 2002r. czy warto kupić?

25 Lut 2013, 22:11

Witam:)
Zastanawiam się nad kupnem samochodu Toyota Corolla E12 hatchback 2002r. Słyszałam wiele opinii na ten temat.. Pozytywne, negatywne. Jednak postanowiłam napisać na forum, może dowiem się czegoś więcej:)

Pozdrawiam Karolina
KarolinaKl
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

26 Lut 2013, 07:53

Sam się zastanawiam nad tym autem, więc mogę podzielić się informacjami :)

Mój przyszły szwagier ma serwis toyoty i radził by kupować IX po lificie, niby ma fajniejszy (także mniej awaryjny) silnik :)
Części może i nie są tak tanie jak do Fiata czy VAGów, ale autko też specjalnie się nie psuje ;)
Największy odnotowany przebieg tego autka jaki był u niego na warsztacie, to 480 000 km!
zaznaczę że 1 właściciel, no i wszystko robione gdy trzeba a nie zwlekanie w czasie..

Ja myślę o E12 albo Grande.. Póki co z Clio się wyleczyłem ;P
krisbtm
Początkujący

Auto: Nie mam

26 Lut 2013, 09:48

Najtrwalsze Toyoty to były z silnikiem 4E-FE.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2013, 11:10

krisbtm napisał(a):Sam się zastanawiam nad tym autem, więc mogę podzielić się informacjami :)

Mój przyszły szwagier ma serwis toyoty i radził by kupować IX po lificie, niby ma fajniejszy (także mniej awaryjny) silnik :)
Części może i nie są tak tanie jak do Fiata czy VAGów, ale autko też specjalnie się nie psuje ;)
Największy odnotowany przebieg tego autka jaki był u niego na warsztacie, to 480 000 km!
zaznaczę że 1 właściciel, no i wszystko robione gdy trzeba a nie zwlekanie w czasie..

Ja myślę o E12 albo Grande.. Póki co z Clio się wyleczyłem ;P

Wiele osób chwali E12, dlatego zaczęłam się zastanawiać nad tym samochodem:). Na dzień dzisiejszy posaiadam Toyotę Corolle z 95r.. Trochę lat ma, ale jestem z niej mega zadowolona. Chciałam seata ibizę 2004r kupić, jednak chyba zostanę przy toyocie:). Z doświadczenia wiem, że toyoty mało się psują. 480 000 km to bardzo dużo :), na dodatek 1 właściciel..
KarolinaKl
Nowicjusz

26 Lut 2013, 12:39

No ja mogę kupić corollę VIII (ta przed IX tzn. e12) za 8000zł od szwagra..
ale autko już wiekowo wygląda.. IX już ładniej :)

Ibiza też mnie męczy.. Ciężko się zdecydować na model..
krisbtm
Początkujący

26 Lut 2013, 13:07

8 tys. to ładna nawet cena ;), chociaż zastanowiłabym się nad tą IX:), seat ibiza śliczny samochód, moja siostra taki ma, dlatego myślę nad toyotą albo seatem ;). Seaty także się nie psują, mają dobrą opinię, parę lat już posiada ten samochód i jak na razie problem z hamulcami miała, nic więcej :), zadowolona z niego jest bardzo. A cena seatów jest w miarę przystępna :D ;). Dlatego mały dylemat mam.. :)
KarolinaKl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat, aby działał poprawnie?
    Alkomaty z czasem mogą się rozregulować i wskazywać mało precyzyjne pomiary. Dzieje się tak z różnych przyczyn. Może być efektem działania niekorzystnych warunków zewnętrznych, takich jak zbyt wysoka temperatura ...

26 Lut 2013, 14:02

A o grande nie myślałaś ?
Dla mnie tylko te trzy się liczą.. Kwestia jeszcze doboru silnika ;)
krisbtm
Początkujący

26 Lut 2013, 15:33

Łapię się jeszcze jako stara Toyota, czyli autko nie do zajechania ;)
kolorowy
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: renault
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2008

27 Lut 2013, 09:48

Witam ,opisze wlasne doznania z tymi modelami.
Posiadałem Corolla kombi 2003r 1,4 przebieg 212000- w tej chwili posiadam Verso 2004 1,8i 152000 -oba silniki bezawaryjne ,zadnych klopotow ,wazne aby na czas zmieniac oleje ,dobrze dobierac swiece zaplonowe (sprzedaja odpowiedniki,ktore powoduja nieprawidlowa prace silnika) .Zawieszenie robilem jedynie w Verso -amortyzatory przednie ,reszta w orginale .Dosc przyjemne i bardzo dynamiczne silniki ,ktore nie zzeraja paliwa -nie polecam nawet zakladania LPG ,Corolla mialem wypadek czolowy z ktorego wyszedlem "prawie bez szwanku" -nie sadzilem ,ze ta ilosc plastiku da rade tak pochlonac enrgie zderzenia .
Z mankamentow -elektryka szyb przednich oraz skrzynie biegow: jesli auto pochodzi z zachodu (zwlaszcza Francja) to wielce prawdopodone ,ze ma cofniety licznik i jezdzil w firmie jako ciezarowy. Sprawdzic stan wykladziny podlogowej,tapicerka foteli przod i tyl czy sie nie roznia - takie auta maja wade 5 biegu -taniej kupic skrzynie niz ja naprawiac-czesto handlarze wymieniaja z innego modelu i przelozenia sa tragiczne np.80km/h przy 3000rpm .
Ogolnie polecam .
adam330
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: E39

27 Lut 2013, 09:55

Jeżeli szukasz e12 z 2002 to zastanów sie nad 2,0d4d 90KM lub 1,4d4d.

Ten drugi czyli 1,4d4d jest mega trwały. Benzynowe e12ki to juz loteria ponieważ posiadały "wadę olejową" i jak źle trafisz to silnik masz do wymiany szczególnie 1,4.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Lut 2013, 10:09

zapomnialem dodac-olej syntetyczny -nizaleznie od przebiegu ,a jesli ktos wczesniej lal byle co ,to lepiej darowac sobie zakup z takim silnikiem.Co do diesli ,to wazne standardowo sprawdzic stan sprzegla i dwumasy oraz zasilania paliwem tj.wtryski (jesli cos sie nam nie podoba,kuleje,szarpie -lepiej odpuscic) -kosztuje to troche ,wiec przy zakupie warto wziasc to pod uwage .
adam330
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: E39

27 Lut 2013, 10:43

Czyli silniki w E12 lepiej brać w dieslu ? dziennie mam do przejechania 200km więc każda oszczędność się liczy ;)
krisbtm
Początkujący

27 Lut 2013, 14:15

E12 lepiej kupić w dieslu najlepiej 1,4 d4d.
szybki
Moderator - Tuning

27 Lut 2013, 17:56

Mój ojciec ma e12 1.4 VVT-i i nie mam z nią żadnych problemów. Oleju nie bierze, a silnik jest jak nowy.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

27 Lut 2013, 18:40

tomcio123 napisał(a):Mój ojciec ma e12 1.4 VVT-i i nie mam z nią żadnych problemów. Oleju nie bierze, a silnik jest jak nowy.

Ale ja Ci mówię na podstawie doświadczen mechanika z ASO który ma doczynienia z wieloma tojkami.
szybki
Moderator - Tuning