Toyota corolla vs. honda civic

08 Wrz 2008, 22:23

witam, jestem właśnie na etapie kupna mojego pierwszego auta:). trochę się rozglądałem po necie i narazie dochodzę do wniosku, że corolka i civic to są auta które najbardziej mi pasują, tylko nie wiem które konkretnie. znalazłem:

- toyota corolla 1.4 rocznik 2000
- honda civic 1.5 z 1998

który z nich byłby lepszy. Interesuje mnie dynamizm i niezawodność silnika jak i całego auta
krzysiek-starzyk
Nowicjusz

08 Wrz 2008, 22:51

czesc krzysiek...
ja tez wlasniekupuje 1 auto
expertem nie jestem ale zorientowalem sie juz troche w temacie:). Widze ze wybierasz z posród dwóch aut ktore ja tez rozpatrywalem :). Mialem tez na uwadze nissana elmere, toyote carine E. Zdecydowalem sie jednak na civica. Pali moze troche wiecej od corolli ale corolla jest zabujczo ekonomiczna co mozna tez powiedziec o civicu ale jednak corolla wygrywa w spalaniu benzyny...a przegrywa w dieslu ale to naprawde minimalnie. Jesli chodiz o gaz to roznice są juz troche wieksze na korzysc corolli. Wygląd Civica mi sie bardziej pdooba, o wiele dostojniejszy i sporotowy. Blacha w toyocie niewiem jak tam stoi ale chyba nie za szczegolnie? jak w kazdym japonkim aucie ;p. Civic ma właśnie skłonnosci do rdzewienia... to chyba jedyny jego taki minus...
a z cenami to pewnie corolle dostaniesz taniej o pewnie jakies 2 tysiaki przy takim samym roczniku? mam racje?.
Tutaj masz rapoty spalania:
Corolla:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Civic:

Niezawodosci aut są tez bardzo zblizone... do siebie patrząc w statystyki:
Civic:
Corolla:

Ale niemusisz sie tym wcale sugerowac.

Z tego co slyszalem i ludzie sie wypowiadają to silnik Civica jest nie do zdarcia.
drzewo
Nowicjusz