Toyota Hilux

04 Mar 2009, 17:08

Witam wszystkich.od 1998 r jestem właścicielem toyoty hilux 2,4TD.przejechane ma 210 tys.km.od pewnego czasu niepokoi mnie odczuwalna mniejsza moc.w jaki sposób?kiedyś podczas podjeżdżania pod górkę w lesie silnik nawet na dwójce rwał do przodu.teraz jest kicha i często trzeba zrzucać na jedynkę żeby w ogóle podjechać... pedał gazu wciskam do podłogi a auto nic... tak jakby się dławiło.auto używane jest sporadycznie w 90 % w terenie (jednak nie jest to ekstremalny off-road).
może jakiś filtr?filtr oleju jest wymieniany wraz z olejem (co 10 -12 tys.km).może filtr powietrza?jestem raczej laikiem jeśli chodzi o sprzęt i naprawę.może wina tłumika?był kilka razy spawany, rok temu wymieniona ostatnia część tłumika na część z VW T4.turbosprężarka nie była nigdy robiona ani wymieniana-jest upier... z zewnątrz olejem.dodam też że co rok-dwa trzeba wymienić krzyżak na wale.może wiecie też dlaczego tak często trzeba go wymieniać.toyota miała dzwon pare lat temu-dziadek wjechał mi w tyłek z dużą prędkością.jeżeli ktoś ma jakieś pomysły-piszcie.z góry dziękuje za pomoc.pozdrawiam.
kabanisko
Nowicjusz

04 Mar 2009, 19:32

silnik z czasem się zużywa :wink: podobnie jak i jego akcesoria.
wymień na początek filtr powietrza.
zaolejona sprężarka oznacza, że jej uszczelniacze są do wymiany.
a jak z odpaleniem toyki rano? jeśli są kłopoty to może pompę trzeba sprawdzić?
napisz więcej, czy samochód kopci, nierówno pracuje, jak odpala itp.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

05 Mar 2009, 19:48

rano nie ma żadnych kłopotów z odpalaniem,nigdy nie było i na razie na szczęście nie ma.odpala za pierwszym razem bez zbędnego chechłania.nie był (chyba nigdy) odpalany na ssaniu-wiem,bo mam go od nowości.czy kopci?-owszem nie jest to raczej nagminne,ale gdy jest zimny i trochę się depnie pozostawi czarną chmurę.silnik pracuje równiutko,żadnego falowania obrotów.chodzi mi głównie o stratę mocy podczas podjazdów pod górkę.wiem,że mógłbym podjechać do salonu toyoty i tam by powymieniali połowę części ale nie chce wyjść z pustym portfelem.sprzęt próbuje naprawiać mój znajomy który niby jest mechanikiem ale raczej od wszystkiego i nie potrafi zlokalizować przyczyny.dzięki za pomoc.jeżeli ktoś ma jakieś propozycje-piszcie na pewno mi to nie zaszkodzi.pozdrawiam.
kabanisko
Nowicjusz

05 Mar 2009, 19:55

wymiana krzyżaka raz na rok, dwa to często? a smarujesz go regularnie?

silnik ma już swoje przejechane i niestety z czasem słabnie. sprawdź ciśnienie na cylindrach, jeśli jest w okolicach 28-30 to OK nic nie trzeba ruszać. a sprężarkę daj do zakładu, niech wymienią jej uszczelniacze i łożyska - silnik ożyje :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Mar 2009, 20:26

no właśnie jakieś oleje były wymieniane ale jak już mówiłem nie jestem nawet w 10 % mechanikiem także może przybliżcie mi co powinienem wymieniać?oprócz oleju w silniku.jak już napisałem samochód używany jest w 90 % w terenie (nieraz polna droga,nieraz koleiny,śniegi a co za tym idzie reduktor w ruch i gaz do podłogi z tyłu jest most także tam też trzeba wymienić?a olej w skrzyni biegów?nie znam się na tym także piszę tylko pojedyncze hasła.tylko nie piszcie mi że muszę połowę części wymieniać co 20 tys.km bo samochód ten ma już 11 lat a na razie nic się specjalnie nie psuje (chyba że coś jest,ale o tym nie wiem-ale to i tak duży plus dla tego samochodu bo nigdy się nie rozkraczył na drodze).pozdrawiam i dzięki za informacje.
kabanisko
Nowicjusz

05 Mar 2009, 21:15

dżizas.. :?
stąd się biorą zarżnięte samochody na giełdach..

skoro masz toykę od nowości to dopóki gwarancja obowiązywała jeździłeś do serwisu, prawda? po gwarancji też trzeba samochód serwisować!

masz tu link, z którego dobierzesz odpowiednie specyfikacje olejów i ich ilości:
http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/select.asp
filtr oleju zmienia się przy każdej zmianie oleju, filtr powietrza min. dwa razy do roku.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota GT86 i Shelby Toyota 2000 GT
    W niedzielę zakończył się Goodwood Festival of Speed, święto motoryzacji w Wielkiej Brytanii. Wśród atrakcji przygotowanych przez Toyotę znalazło się 6 specjalnie opracowanych egzemplarzy Toyoty GT86, które ...

07 Mar 2009, 17:48

ok,dzięki.a jeszcze jedno: w jaki sposób można podwyższyć hiluxa?inne opony?sprężyny?na jakiej zasadzie się to odbywa?jakie są sposoby?chciałbym podwyższyć samochód bo jedynym problemem są w lesie koleiny.kilka razy się zawiesiłem.poza koleinami nie ma sposobu żeby coś mnie w lesie zatrzymało.pozdro.
kabanisko
Nowicjusz

09 Mar 2009, 15:55

halo! czy ktoś wie jaki sposób można podwyższyć hiluxa?
kabanisko
Nowicjusz

09 Mar 2009, 18:22

już nie pamiętam co z przodu taki Hilux jak Twój ma... chyba drążki - trzeba je podkręcić, założyć z tyłu dłuższe sprężyny i amory i już.
zadzwoń do importera australijskiego Dobinsons'a (producent zawieszeń do samochodów 4x4) - dobiorą Ci odpowiednią wielkość sprężyn, doradzą co i jak zrobić - www.dobinsons.pl
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika