Toyota rav4

10 Maj 2011, 20:43

Szukam fajnego autka, nie za dużego, w miarę oszczędnego w cenie 150~ tys. Raczej nie chciałem SUVa, ale jakoś tak się złożyło, że wybór padł właśnie na to auto. Już prawie kupiłem Lexusa CT200h, jednak zniechęciły mnie oponie o skrzyni biegów, osiągach i generalnie nie lubię automatów. Pomyślałem, że RAV nie jest zbyt długi, a przynajmniej krótszy od Avensisa i tył kończy się równo z szybą do czego jestem przyzwyczajony z toyoty Auris i Yaris (chyba mam jakiś problem z tą marką :roll: ).

I teraz pytanie do was: czy warto? Przeglądałem modele chyba wielu marek (pomijając francuskie i te na 'F' - nie budzą mojego zaufania) - sedany mi się nie podobały ze względu na długi tył i nudną bryłę, a z SUVów nie widzę nic atrakcyjniejszego. Myślałem chwilę nad BMW i Audi, ale w gruncie rzeczy nie znalazłem nic ciekawego, poza zbyt drogą dla mnie BMW 5 GT.

Przeglądając katalog zdecydowałem się na najmocniejszego Disela w manualu w pakiecie X + metalik. Od razu mówię, że nie liczę, że to będzie samochód terenowy, ale może prędzej wyjedzie z zaspy niż taki Yaris. 'X' to jedyny pakiet bez tego koła na tylnej klapie, które mi się kompletnie nie podoba :D Swoją drogą dziwna sprawa, że w innych wersjach koło jest konieczne... Gdybym mógł zrezygnował bym też z 'inteligentnego kluczyka', który nie brzmi zbyt bezpiecznie, ale też chyba muszę go mieć :/ Czy warto dopłacać do Nawigacji satelitarnej HDD - 6,5tys piechotą nie chodzi. Wyczytałem, że jest to pakiet ze sterowaniem głosowym, 10gb dyskiem, ekranem dotykowym no i samą nawigacją. Tam jest w standardzie jakaś nawigacja HDD, ale chyba bez GPS :shock: (w moim słownik u nawigacja i GPS to to samo, ale może u nich nie)

Do salonu pewnie się niedługo wybiorę dopytać i poprzymierzać, ale może jednak wcześniej coś doradzicie czy namówicie mnie na inne auto? Czekam na odpowiedzi.
bobobox
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

10 Maj 2011, 21:17

W życiu bym za to auto nie zapłacił takiej kasy. Moim zdaniem nie warto. Pamiętaj też że jeśli będziesz jeździł głównie po mieście masz duże szanse że padnie Ci filtr cząstek stałych a na gwarancji nikt tego Ci nie zrobi. Nie wiem jaki dokładnie koszt wymiany ale napewno około 10 tys jak nie sporo więcej.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

10 Maj 2011, 21:45

Za te pieniądze nie bralbym rav4. Rozejrzalbym się raczej za xc60 bo to najtańszy suv premium(na podobne q5, x3 trzeba niestety sporo wiecej gotówki). Ewentualnie coś z charakterem: cx7 lub x1 ale to ciut mniejsze suvy :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Maj 2011, 22:00

Moze i RAV4 jest fajne, ale nie za te chore 150k za najbogatsza wersje, kup sobie X3 1-2 letnie. Najlepiej takie co ma z 50k przebiegu, to ci zostanie polowa gwarancji, bo BMW daje 5 letnia gwarancje, lub 100k km na wszystko, masz nawet w tej gwarancji wymiane oleju, czy bezplatne przeglady.

Jak nie X3, to zobacz na http://www.subaru.pl/ na takie modele jak Forester czy Outback. Bokser diesel nie ma sobie rownych, plaski 4 garowy silnik, pracujacy podobno bez drgan, na dodatek dosc malo pali, a mocy pod dostatkiem, bo 150km. A jak myslales tez o sedanie, to nawet Legacy czy Impreze, autka ze swietnym napedem 4x4 oraz sportowym charakterem.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

11 Maj 2011, 10:23

Czimi napisał(a):150k za najbogatsza wersje, kup sobie X3 1-2 letnie

z kolei 150k za nieaktualny model to chyba tez nienajlepszy pomysl. :wink:
teraz doczytalem ze koledze nie podoba sie zadne bmw poza 5gt. wiec poszukiwania beda trudniejsze.
no to powtorze Mazda CX7 lub Volvo XC60 :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 10:37

Chyba macie racje. Autko musi być nowe, więc pomyślę jeszcze o Volvo CX60. Tylko zastanawiam się jaki tam wybrać silnik? Chodzi o oszczędność, więc w grę wchodzi Diesel. Ten najtańszy ma 163 koni - spoko. Tylko nie wiem czy dopłacać do 4x4? W tabeli podają, że to zwiększa znacznie spalanie.

@edit
No a jak w tych autach jest z miejscem z tyłu? Potrzeba mi auta 5-osobowego.
bobobox
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...

11 Maj 2011, 11:36

wielkosc XC60 jest OK, przynajmniej jak dla mnie. porownywalnie do rav4 i innych aut segmentu. do 4x4 ja bym doplacil. w koncu suv fwd to troche kastrat, z drugiej strony jezeli zalezy Ci na niskim spalaniu i nie zamierzasz jezdzic tym autem w teren taka decyzja wydaje sie byc zrozumiala(mozesz za to dokupic wyposazenie :mrgreen: )
ten diesel jest SWIETNY tak poza tym :!:
Ostatnio edytowany przez JerzyB333, 11 Maj 2011, 14:16, edytowano w sumie 1 raz
JerzyB333
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 13:53

W XC60 jest FWD niestety albo AWD, RWD + blokada, lub mechanizmem roznicowym z LSD, jak to jest w pickupach by bylo spoko rozwiazaniem, ale FWD to troche porazka jak ktos chce czasami zjechac z asfaltu, po prostu podniesiona osobowka i tyle.
Czimi
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 14:19

I tak poza grand vitara żaden z SUVow nawet do średniego terenu się nie nadaje. A Volvo przynajmniej swietnie się prezentuje :razz:
JerzyB333
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 14:23

Oj tam, nawet w zimie majac blokade i naped na 1 os, czesto sie wyjedzie, a bez blokady to guzik zrobisz, bo 1 kolo sie bedzie krecilo tylko. :P

Sam mechanizm roznicowy z LSD wystarczy zreszta, ile to pickupow ma takie rozwiazanie i jest ono wystarczajace do lekkiego terenu wlasnie. Ale producenci SUVow wola albo dawac odrazu staly 4x4, albo kijowy FWD, czego nie rozumie.
Czimi
Stały forumowicz

12 Maj 2011, 23:08

I tak poza grand vitara żaden z SUVow nawet do średniego terenu się nie nadaje. A Volvo przynajmniej swietnie się prezentuje

A Jeep Grand Cherokee, a Range Rover, moze jeszcze Forester - myślisz że to do średniego terenu sie nie nadają?
A prezentacja kwestia gustu, mi akurat się nie za specjalnie podoba to Volvo.
fiko7
Stały forumowicz

12 Maj 2011, 23:31

W tej klasie! Małych suvow. Nie masz pojęcia o tym co piszesz. RR czy Grand Cheeroke to nie ta Polka cenowa, Forester ma świetny napęd ale jeżeli twierdzisz ze dzielniscia w terenie nie ustępuje GV jasno widzimy ze żadnym z nich nie jezdziles. Ale pokrytykowac to nie omieszkasz.
Volvo to najgorszy złom na świecie. Skoro twierdzi tak fiko, tak musi być w istocie. Jeździ się tym gorzej niż fiatem panda, poziom bezpieczeństwa jest wyższy w tico, droższe to od maybacha, a psuje się częściej niż tavria. Teraz ok?
JerzyB333
Stały forumowicz

13 Maj 2011, 06:15

A gdzie to wyczytałes w moich postach?
Gdzie ja napisałem że Forester dzielnością w terenie nie ustępuję GV? Przeciez napisalem "może" i uważam że radzi sobie traszke gorzej w terenie niz GV ale w lekkim terenie sobie poradzi.

I tak poza grand vitara żaden z SUVow nawet do średniego terenu się nie nadaje

W którym miejscu napisałeś że z tej klasy aut? Napisałeś ŻADEN, a jak podałem przykłady to teraz że nie ta półka. Skoro tamte nie pasuja to niech będzie jeszcze Jeep Cherokee, czy to tez nie ta półka? A GV to półka XC60? Chyba tez nie ta półka.
To skoro Jerzy twierzi iż ja niby uważam, choc nie wiem skąd ten pomysł (ale moze nie wiem co piszę) że Volvo jest najgorszym złomem na świecie to analogicznie że skoro JerzyB333 uważa że Volvo to najwspanialsze auto na świecie to tak musi być w istocie.
Brak Ci argumentów i schodzisz na niski poziom swoich wypowiedzi.
fiko7
Stały forumowicz

13 Maj 2011, 07:28

Zgodnie z Twoja logika Grand Vitara, RaV4 i np Volvo xc60 to ta sama polka. Przecież volvo nie jest marka premium.

Mówiąc "żaden suv" w tym temacie mam na myśli auta wielkości rav4 do 150 tys klasy suv. Pasuje wiec tylko cheeroke, ale nie wiem jaki to ma napęd.
JerzyB333
Stały forumowicz

13 Maj 2011, 13:42

To ma taki napęd że w terenie radzi sobie nie gorzej niż GV.
To XC60 jest wielkości RAV4? Volvo jest na płycie Mondeo, a Rav chyba ma mniejsza płyte.
To ja już nie wiem co miałeś na myśli. Ja pisałem do tego ca napisałeś a nie do tego co mialeś na mysli. Ja nie potrafię przewidywac tak jak Ty co kto miał na myśli.
fiko7
Stały forumowicz