Toyota tworzy rodzinę Yarisa. Co marka szykuje w segmencie B

09 Gru 2020, 18:25

Yaris to jeden z tych samochodów, które zbudowały pozycję Toyoty w Europie. Auto powstało specjalnie z myślą o kierowcach Starego Kontynentu i szybko spotkało się z uznaniem na tym rynku – najpierw jako Samochód Roku 2000, potem jako najpopularniejszy model Toyoty w Europie. Japońska marka postanowiła pójść za ciosem i wprowadza do sprzedaży kolejne modele spokrewnione z miejskim hatchbackiem – Yarisa Cross i sportowego GR Yarisa.
Toyota tworzy rodzinę Yarisa. Co marka szykuje w segmencie B
Hybrydowy Yaris hatchback
Crossover Yaris Cross – hybryda 4x4
GR Yaris – sportowy hot hatch i rajdówka w jednym
źródło: Toyota | autor: Redakcja
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13116
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

10 Gru 2020, 10:21

To nie tylko Toyota tak robi ale ten trend tworzenia kulu podmodeli z jednego jest już od dawna obserwowany na rynku. Wszystko po to żeby klient miał większy wybór bo wtedy jest większa szansa że na coś się zdecyduje :)
Dodatkowo jak jeden z takich wariantów zdobędzie uznanie to cała taka grupa na tym zyskuje bo nie każdy będzie kojarzył jak wyglądają poszczególne warianty ale będzie kojarzył nazwę modelu wyjściowego jaką w tym przypadku jest "Yaris".

Patrząc na to zdjęcie powyżej wersja Cross na pierwszy rzut oka przypomina mi Lexusa, szczególne na tej dolnej połowie zdjęcia gdzie widać tyły samochodów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Gru 2020, 16:02

Mi również wersja Cross przypomina lexusa, ogółem bardzo dobre designy samochodów, cieszą oko, najbardziej podoba mi się GR.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa bezstopniowa skrzynia biegów?
    Przekładnie manualne samochodów osobowych mają zwykle 5 lub 6 biegów, automatyczne często więcej. Rekordzistą jest Lexus, który w modelach LC 500 i LS 500 stosuje dziesięciobiegowy automat. Istnieją jednak ...
    Wyprzedzanie na czas
    Wyprzedzanie, szczególnie, gdy jest związane ze zmianą pasa ruchu na pas o przeciwnym kierunku, jest niebezpiecznym manewrem. Jeśli dodamy do tego pośpiech i zimowe warunki pogodowe, to otrzymamy okoliczności, które ...