Toyota Yaris 1998-2001r -jak rozpoznać, czy ma klimatyzację?

08 Gru 2009, 00:10

Witam Wszystkich serdecznie w moim pierwszym poście na tym forum - proszę o wyrozumiałość jeżeli popełniłem błąd odnośnie tematu itp.

Moje pytanko brzmi- jak mogę rozpoznać, czy Toyota Yaris z około 2000 roku faktycznie MA klimatyzację? Zamierzam taką kupić , ale jako że mieszkam w anglii ludzie tu są czasem robią śmieszne błędy, i tak np. sam fakt posiadania pokrętła ciepło- zimno mogą uznać za klimę (prawdziwy przypadek mojego kolegi- potem się pocił w lecie ;-) ) - jeżeli ktoś miałby jakieś zdjęcie silnika i np zaznaczył, gdzie spojrzeć lub jakoś opisał dla gościa takiego jak ja który szczerze mówiąc nie zna się za bardzo na samochodach choć jakieś tam pojęcie ma.
Zależy mi głównie na klimie i jest to dla mnie naprawdę ważne

Z góry dziękuję i pozdrawiam
marek1979
Nowicjusz

Miejscowość: UK

08 Gru 2009, 10:27

Na desce rozdzielczej musi być przycisk A/C.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Gru 2009, 20:27

Niekoniecznie - przycisk AC moze być,a klima niekoniecznie byc musi - w samochodach oferowanych do sprzedaży z klimą w opcji,przycisk może być,ale może nie działać.Może być tylko wiązka elektryczna,gotowa do podłaczenia w przypadku montażu klimy.
Charakterystycznymi elementami samochodu z klimą jest druga chłodnica(montowana przed chłodnicą płynu chłodzacego silnik) nazywana skraplaczem,dwa wentylatory,sprężarka(napędzana paskiem z wału korbowego,czyli tym samym co np. alternator) oraz osuszacz.Jak wyglądają te elementy,możesz poszukac na necie.
No i oczywiście po włączeniu przycisku AC po kliku sekundach(około 20) powinno zacząć lecieć z nawiewów chłodne powietrze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2009, 20:39

MotoAlbercik napisał(a):Niekoniecznie - przycisk AC moze być,a klima niekoniecznie byc musi - w samochodach oferowanych do sprzedaży z klimą w opcji,przycisk może być,ale może nie działać

Wybacz ale takie rzeczy to tylko od polskich handlarzy. Fabrycznie jak nie ma klimy to nie ma przycisku - co najwyżej zaślepka.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Gru 2009, 20:52

Przykład - Fiat Punto - przycisk jest,klimy nie ma.
Daewoo nubira - przycisk jest,klimy nie ma.Itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2009, 21:00

ok dzięki- co do zimnego powietrza to właśnie jest ten problem że jest zima i ciężko stwierdzić czy klima działa czy nie, ale zaraz obadam te części które wymieniłeś (skraplacz itd) i tak to sprawdzę
dzięki bardzo koledzy :razz:
marek1979
Nowicjusz

Miejscowość: UK

08 Gru 2009, 21:17

MotoAlbercik napisał(a):Przykład - Fiat Punto - przycisk jest,klimy nie ma.
Daewoo nubira - przycisk jest,klimy nie ma.Itd.

Punciaka już nie szukałem bo mi się nie chciało ale Nubiry z klimą mają przycisk a te bez klimy przycisku nie posiadają.

EDIT
Zresztą co tu dużo pisać mamy w rodzinie Yariskę bez klimy i przycisku nie ma :P
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika