Toyota Yaris 2001 - czy warto kupić?

04 Mar 2014, 13:35

Mówi się o japońskich samochodach, że są dość dlugowieczne. Jednak cena koło 10 tysięcy za 13-letniego Yarisa może zdawać się dość wygórowana, a jednak jest dość powszechna. Co wy sądzicie, warto kupić? Swoją drogą wiem, że często w takich miejscach udzielają się osoby, którym zależy, żeby wszyscy myśleli, że kupić warto. Dlatego zazwyczaj przed zakupem zasięgam opiniis na portalu, gdzie podają tylko informacje, co się w danym modelu psuje, jakie są jego wady. Ale teraz postanowilem podejsc do sprawy od drugiej strony.
bartektsw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2001
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2014, 13:45

auto Typowo miejskie, dla kobiety. ma wiele plusów jak wykonanie czy tez niski spadek wartosci auta, niskie spalanie, wzglednie bezawaryjne

ja bym osobiscie nie kupil... bo mi sie niepodoba totalnie, aczkolwiek, jezeli poszukujesz tego co wymienilem wyzej to jaknajbardziej mozna polecic, tylko sprawdz czy na jakiejs "L" nie jezdzilo bo wtedy to bd zajechane, i czy bezwypadkowe.
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Mar 2014, 17:21

Uważaj również na auta po flocie- szczególnie silnik 1.4 D-4D
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Mar 2014, 21:37

Zalety yarisa

trwały silnik
dobre parametry silnika nawet tego najmniejszego (przez vvti)
małe spalanie

Wady
sporo części juz niestety pochodzi od europejskich producentów więc może zepsuć się
alternator
CD
przednie łożyska
Heble są wrażliwe na przegrzanie

Ogólnie bardzo fajne auto palące małe ilości paliwa a do tego VVTi daje możliwość w razie potrzeby przyciśnięcia. Wersją 3d 1,0 (68KM) zejscie poniżej 6l nie jest okupione blokowaniem drogi.

P.S.
bartektsw napisał(a):Tutaj link: cosiepsuje.com

Poczytałem tą mega skarbnice wiedzy ale np: na temat Avena1 napisana skrajna głupota, pomuliły im się silniki, modele a nawet oznaczenia. Tosamo dotyczy corollki e11. reszty nie czytałem bo szkoda czasu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Mar 2014, 23:05

Szczególnie awaryjne są właśnie łożyska. Kolega ma ten samochód i strasznie od kilku dni wyje. Z początku myślał, że skrzynia, bo łożysko wymienił i dalej wyło. Okazało się, że jednak to nie skrzynia. 500 zł przeminęło z wiatrem. Przy skręcie w prawą stronę przestaje wyć. Kupił kolejne łożysko i nadal to samo. Teraz piaste nową kupił, zobaczymy co będzie. Silnik podobno źle znosi gaz. Po 80 tys. musi regulować zawory.
bart1500
Początkujący

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...
    Jak przygotowano Toyotę GT86 do programu Top Gear?
    Nowa Toyota GT86 została obsadzona w roli samochodu dla celebrytów w programie Reasonably Fast Car firmowanym przez Top Gear. Żeby samochód dobrze się spisał na słynnym torze testowym Top Gear, Toyota postanowiła ...