Toyota Yaris 2001 -- silnik tylko europejski?

01 Cze 2013, 14:00

Cześć
Wiecie czy silniki do Yarisa
Rok: 2001
Silnik: 1SZ-FE, 998 cc
Z numerem karoserii zaczynającym się na VNK i JT są jednym i tym samym silnikiem i można do samochodu wrzucić obojętnie który??

Dzięki z góry.
G'G' 47604351
neopawel
Nowicjusz

01 Cze 2013, 16:47

Toyota potrafi zamontować do jednego typu silnika różne koła foniczne przykręcane do wału korbowego. Dlatego trzeba wyciągnąć czujnik położenia wału i przez otwór porównać koła czy w tym samym miejscu przypada tzw. zgubiony ząb. Tarcze foniczne można przełożyć.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Cze 2013, 23:01

ostatecznie znalazłem odp.

http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... ris-fixed/

po angielsku ale chyba jedna jedyna w necie :)

odp: są inne ale można sprawić aby francuski silnik działał w japońskim aucie

PS. z tego co zrozumiałem z angielskiego @andrzej_124 ma rację

edit2
niesamowite zgranie :ok: :piwo:
Ostatnio edytowany przez neopawel 06 Cze 2013, 23:18, edytowano w sumie 2 razy
G'G' 47604351
neopawel
Nowicjusz

06 Cze 2013, 23:16

czujniki położenia wałka rozrządu faktycznie są różne i dlatego trzeba przed odpaleniem sprawdzić jaka jest szczelina między nim a wykorbieniem na wałku. Jak włożymy za długi czujnik to przy uruchamianiu silnika odłamie się to wykorbienie na końcu wałka.
Faktycznie w tym silniku Toyota też stosuje rożne koła foniczne na wale korbowym.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Cze 2013, 23:33

znalazłem do kupienia silnik z trzema pinami ale wygląd zewnętrzny silnika mojego i "nowego" różni się o mały detal. Nowy ma to co zakreśliłem w kółku.
Oba to benzyna 1SZ, 1.0, do Yarisa 2001-3.
Zakupu muszę dokonać przez internet a karoseria jest już zmielona jak informuje sprzedawca i nie mogą sprawdzić numeru karoserii.
@ andrzej_124 wiesz może coś więcej ?
G'G' 47604351
neopawel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...