Toyota Yaris 2001 -- silnik tylko europejski?

01 Cze 2013, 13:00

Cześć
Wiecie czy silniki do Yarisa
Rok: 2001
Silnik: 1SZ-FE, 998 cc
Z numerem karoserii zaczynającym się na VNK i JT są jednym i tym samym silnikiem i można do samochodu wrzucić obojętnie który??

Dzięki z góry.
G'G' 47604351
neopawel
Nowicjusz

01 Cze 2013, 15:47

Toyota potrafi zamontować do jednego typu silnika różne koła foniczne przykręcane do wału korbowego. Dlatego trzeba wyciągnąć czujnik położenia wału i przez otwór porównać koła czy w tym samym miejscu przypada tzw. zgubiony ząb. Tarcze foniczne można przełożyć.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Cze 2013, 22:01

ostatecznie znalazłem odp.

http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... ris-fixed/

po angielsku ale chyba jedna jedyna w necie :)

odp: są inne ale można sprawić aby francuski silnik działał w japońskim aucie

PS. z tego co zrozumiałem z angielskiego @andrzej_124 ma rację

edit2
niesamowite zgranie :ok: :piwo:
Ostatnio edytowany przez neopawel 06 Cze 2013, 22:18, edytowano w sumie 2 razy
G'G' 47604351
neopawel
Nowicjusz

06 Cze 2013, 22:16

czujniki położenia wałka rozrządu faktycznie są różne i dlatego trzeba przed odpaleniem sprawdzić jaka jest szczelina między nim a wykorbieniem na wałku. Jak włożymy za długi czujnik to przy uruchamianiu silnika odłamie się to wykorbienie na końcu wałka.
Faktycznie w tym silniku Toyota też stosuje rożne koła foniczne na wale korbowym.
andrzej_124
Stały forumowicz

06 Cze 2013, 22:33

znalazłem do kupienia silnik z trzema pinami ale wygląd zewnętrzny silnika mojego i "nowego" różni się o mały detal. Nowy ma to co zakreśliłem w kółku.
Oba to benzyna 1SZ, 1.0, do Yarisa 2001-3.
Zakupu muszę dokonać przez internet a karoseria jest już zmielona jak informuje sprzedawca i nie mogą sprawdzić numeru karoserii.
@ andrzej_124 wiesz może coś więcej ?
G'G' 47604351
neopawel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...