Toyota Yaris 2002 r. gaśnie podczas jazdy

07 Paź 2022, 08:58

Witam serdecznie proszę o pomoc bo już nie wiem co robić z tym moim autkiem, Problemy zaczęły się w zeszłym roku po wymianie altenatora.
Autko w trakcie jazdy nie wiadomo z jakich przyczyn nagle traci moc, wygląda to tak najczęściej: jadę ze stała prędkości np. 70 km/h nagle pod pedałem gazu czuje luz i auto zwalnia (drobne jakby szarpnięcie pod pedałem tylko) kolejno jadąc wyłączam auto przekręcając kluczyk i odpalam w trakcie jazdy jadąc dalej. Dodam że to zdarza się raz dwa razy w trakcie jazdy do pracy - 18 km i czasami po powrocie z pracy tego samego dnia. Może też być tak że jak postoi w garażu parę dni to kolejne 2 dni nie "gaśnie". Samochód był już u 3 różnych mechaników i nic nikt nie widzi, a samochód dalej robi swoje. może jakieś sugestie.
bona42
Obserwowany

• 07 Paź 2022, 09:19

silnik wtedy nie gaśnie? Nie zapalają się jakieś kontrolki ? Sprawdziłeś czy jak puścisz gaz to będzie równo pracował na wolnych obrotach? Warto tu sprawdzić kilka sytuacji.
    Jaki masz tam dokładnie silnik benzyna 1.0, 1.3 czy diesel 1.4?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Paź 2022, 12:06

silnik 1.0 , w aucie nic się najpierw nie zaświeca sama wyłączam silnik kluczykiem i odpalam od razu, auto zachowuje się tak jakbym hamowała silnikiem
    bona42
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
      Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...